Tijdens het ‘coronaseizoen’ 2020-2021 reisde Joris van de Wier (Tilburg, 1978) naar alle uithoeken van Groot-Brittannië om toch maar voetbal te kunnen zien. Om toch zijn shot voetbal te krijgen, moest de lat steeds lager. Op een bepaald moment stond Van de Wier omringd door verbaasde schapen een veld in de achttiende divisie te vincken. Zijn boek Terraces & Floodlights is een terugblik op een bijzonder seizoen dat we hopelijk nooit meer meemaken. Zo bezocht Joris in coronatijd onder meer Rothes voor de wedstrijd Rothes – Huntly.

Mackessack Park ligt aan de rand van Rothes. Qua backdrop is het mooi. Het is omringd door heuvels en groen en achter de hoofdtribune staat een grote fabriek, die continu rook de lucht in blaft. Hier wordt het afval van whiskystokerijen omgezet in diervoeder. Alles hier in Rothes heeft op de een of andere manier een connectie met deze drank.

Speysiders

Zo ook de voetbalclub. Rothes werd bij de oprichting in 1938 meteen lid van de Highland League. De club werd in haar beginjaren flink geholpen door Douglas Mackessack, een lokale whiskybaron. Ter ere van hem draagt de ground nu de naam Mackessack Park. De Speysiders hebben de Highland League één keer gewonnen: in het seizoen 1958-1959. Daarom heet de social club in het stadion ook Bar 59.

Leuk feitje is dat de lichtmasten van Rothes afkomstig zijn van Tannadice Park. De club kreeg ze cadeau van Dundee United, op voorwaarde dat de Speysiders net als zij in het oranje-zwart gingen spelen. Voor floodlights doen mensen veel, zo ook Rothes dat sindsdien inderdaad in het oranje speelt, al moet je officieel tangerine zeggen.

Mackessack Park

Met Mackessack Park is weinig mis. De afgesloten tribune is een leuke, er is grass banking en een kleine overdekte staantribune. Omringd door heuvels en bomen in felle herfstkleuren en de fabriek maakt dit een veel leukere vinck dan ik had gedacht, en de verwachtingen waren al hoog.

Het valt mij nu pas op dat in het logo van Rothes een whiskyvat te zien is. Nu snap ik ook de twee feestende leeuwen in het wapen. Die kunnen nog harder juichen als Rothes na een kwartier spelen op 1-0 komt. De Speysiders zijn duidelijke de betere ploeg, maar Huntly is zo taai als bokkenleer. Het is een wedstrijd die voornamelijk op het middenveld wordt uitgevochten. Continu geploeter en geschop op het middenveld. Maar uiteindelijk zal geen enkele Speysider daarom malen, want het blijft 1-0.

Eenmaal thuis zoek ik meteen het speelschema in de Highland League van volgende week op en zet Strathspey Thistle – Rothes in mijn agenda. Deze competitie heeft voor mij haar reputatie als leukste non-League-competitie van Schotland weer waargemaakt.

Lees het hele verhaal over Joris’ bezoek aan Rothes in Terraces & Floodlights 2, het nieuwe meesterwerk van de bestsellerauteur, te bestellen in de Staantribune Webshop!

Terraces & Floodlights 2

Bekijk ook de andere reportages uit SaltaireKeswickMillheadCarnforth, IlfracombeRocheBodmin, Nanpean, St. AustellWhitley Bay, SeahamColneHebburnLye, BlackpoolLoch NessScouriePeebles en Eyemouth.