Salts – Whitkirk Wanderers [Terraces & Floodlights 2]

Tijdens het ‘coronaseizoen’ 2020-2021 reisde Joris van de Wier (Tilburg, 1978) naar alle uithoeken van Groot-Brittannië om toch maar voetbal te kunnen zien. Om toch voetbal te zien moest de lat steeds lager en op een bepaald moment stond Van de Wier omringd door verbaasde schapen een veld in de achttiende divisie te vincken. Terraces & Floodlights is een terugblik op een bijzonder seizoen dat we hopelijk nooit meer meemaken. Van de Wier begon in Saltaire, het dorpje waar Salts speelt, en bezocht Salts – Whitkirk Wanderers.

Bol.com

Saltaire werd in 2001 door Unesco werd uitgeroepen tot werelderfgoed. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Engeland en in de industriële revolutie, waarin Groot-Brittannië uitgroeide tot een van de economische grootmachten van de wereld, is een bezoek aan Saltaire echt een must.

Vanuit mijn Schotse woonplaats Bathgate is het een kleine vier uur rijden. Sinds ik in Groot-Brittannië woon, draai ik daar mijn hand niet meer voor om. Gek hoe je perspectief kan veranderen, want in Nederland vond ik een trip van Tilburg naar Groningen al een wereldreis.

Salts Sports Ground

De Salts Sports Ground van Salts ligt op een schiereiland tussen Roberts Park en het dorp in. Aan de ene zijde stroomt de Aire en aan de andere kant het Leeds and Liverpool Canal. Salts FC speelt hier al sinds het in 1923 werd opgericht. Het schiereiland is een walhalla voor de sportliefhebber. Behalve de voetbalclub zijn hier tennisvelden, het in Engeland razend populaire bowls en een cricketveld met een prachtig paviljoen te vinden. De sport werden altijd ondersteund door de textielfabriek en Salts FC was daardoor in de jaren veertig en vijftig een van de beste amateurclubs van Bradford en omgeving. Op goede dagen kwamen hier een kleine drieduizend mensen kijken.

Die dagen zijn inmiddels allang voorbij. Ondanks dat de club geen entree heft, is het al blij wanneer er vijftig mensen komen kijken. Salts speelt tegenwoordig in de West Yorkshire League Division One, het twaalfde niveau in Engeland. Het zijn amateurs die hooguit een reiskostenvergoeding krijgen. Ambitie om veel hoger te spelen is er niet. Eén keer promoveren zou nog wel kunnen, maar op de niveaus daarboven moeten er allemaal aanpassingen gedaan worden aan de ground en daar is geen geld voor. Saltaire heeft tenminste een voetbalclub en dat is al genoeg.

Bol.com

Lees het hele verhaal over het bezoek aan Saltaire en Salts – Whitkirk Wanderers in Terraces & Floodlights, het nieuwe meesterwerk van Joris van de Wier, te bestellen in de Staantribune Webshop!

Boekpresentatie Terraces & Floodlights 2

terug naar overzicht

Lees verder...