Loch Ness – Nairn County A. [Terraces and Floodlights]

Tijdens het ‘coronaseizoen’ 2020-2021 reisde Joris van de Wier (Tilburg, 1978) naar alle uithoeken van Groot-Brittannië om toch maar voetbal te kunnen zien. Om toch zijn shot voetbal te krijgen, moest de lat steeds lager en op een bepaald moment stond Van de Wier omringd door verbaasde schapen een veld in de achttiende divisie te vincken. Zijn boek Terraces & Floodlights is een terugblik op een bijzonder seizoen dat we hopelijk nooit meer meemaken. Zo bezocht Joris in coronatijd onder meer Inverness voor de wedstrijd Loch Ness FC – Nairn County A.

Bol.com

Loch Ness FC werd in 1999 opgericht en was lange tijd niets meer dan een bierteam dat op veldjes in en rond Inverness speelde tegen andere bierteams. In 2020 werd besloten om de overstap te maken naar het senior football, wat je semiprofessioneel zou kunnen noemen. De North Caledonian Football League Two is het zevende niveau in Schotland. De aanvraag was nog niet aangekomen op het hoofdkantoor van de NCFL of het coronavirus greep om zich heen. De club zette toch door, omdat het uiteindelijk een goede non-League-club wil worden.

Met de Highland Rugby Club, de grote rugbyvereniging in Inverness, is afgesproken dat Loch Ness hun ground Canal Park de komende seizoenen mag gebruiken. De rugbyers hebben wel de prioriteit, dus als zij een thuiswedstrijd hebben moet Loch Ness op vrijdagavond spelen. Iets wat alleen maar goed is, want dan heeft het geen concurrentie van stadsgenoten Inverness Caledonian Thistle (Championship) en Clachnacuddin (Highland League).

Ook voor vinckers is het perfect en de reden waarom ik aan het eind van de ochtend in de auto naar Inverness zit. De rit over de A9 door het Cairngorms National Park is een van mijn favoriete routes. In de zomer is het bijna onbegaanbaar vanwege alle toeristen, maar nu heel goed te doen. Ik heb tijd genoeg, dus ik stop een paar keer om te genieten van de natuur.

Canal Park

Mijn hotel ligt echt op een steenworp afstand van Canal Park. Vanuit mijn kamer kan ik de floodlights zien. Ik ben heel benieuwd of ik naar binnen mag, maar ik heb al gehoord van mensen die hier eerder geweest zijn dat je ook buiten de ground een goed zicht hebt op het veld. Volgens de groundhop-politie telt het dan niet, weer zo’n rare regel die vinckers zichzelf hebben opgelegd. Maar eenmaal bij het stadion blijkt dat de hekken gewoon open staan. Er staat een tafel met een flesje om je handen te desinfecteren en dat is het.

Bol.com

Canal Park stelt niet zo gek veel voor. Het is een lelijk kunstgrasveldje omringd door hekken. Aan de lange zijde staat een grote kantine, maar die is vandaag op slot. Ondanks dat de hekken open staan, blijven de meeste mensen buiten de hekken staan om vanuit daar de wedstrijd te volgen. Enkelen hebben hun auto naast het hek gezet om een soort skybox-effect te creëren. Ondanks dat er bijna geen besmettingen meer zijn in de Highlands, zit de angst voor het coronavirus er nog goed in.

Lees het hele verhaal over Joris’ bezoek aan Inverness in Terraces & Floodlights 2, het nieuwe meesterwerk van de bestsellerauteur, te bestellen in de Staantribune Webshop!

Bekijk ook de andere reportages uit SaltaireKeswickMillheadCarnforth, IlfracombeRocheBodmin, Nanpean, St. AustellWhitley Bay, SeahamColneHebburn, Lye en Blackpool.

Terraces & Floodlights 2

terug naar overzicht

Lees verder...