St. Austell – Mousehole [Terraces & Floodlights II]

Tijdens het ‘coronaseizoen’ 2020-2021 reisde Joris van de Wier (Tilburg, 1978) naar alle uithoeken van Groot-Brittannië om toch maar voetbal te kunnen zien. Om toch zijn shot voetbal te krijgen, moest de lat steeds lager en op een bepaald moment stond Van de Wier omringd door verbaasde schapen een veld in de achttiende divisie te vincken. Zijn boek Terraces & Floodlights is een terugblik op een bijzonder seizoen dat we hopelijk nooit meer meemaken. Na SaltaireKeswickMillheadCarnforth, IlfracombeRoche, Bodmin en Nanpean bezocht Joris het plaatsje St. Austell voor de wedstrijd St. Austell – Mousehole.

Bol.com

Blikvanger van Poltair Park is de betonnen hoofdtribune uit de jaren dertig. Het oorspronkelijke asbestdak is vervangen, maar het blijft een mooi ding. Die wil ik wel even van dichtbij bekijken en ik loop de tribune op. Op het moment dat ik dat doe, maakt St. Austell de 1-0. Vanuit mijn zitplaats heb ik een mooi uitzicht op de zee, die een paar kilometer verderop ligt. De meeste toeschouwers laten de hoofdtribune vandaag links liggen en kiezen voor een plek in de zon langs het veld, en dat is eigenlijk een veel beter idee.

Vlag

Langs het veld zie ik een vlag van Cornwall hangen. Het is de eerste in een stadion tijdens deze trip, al heb ik er onderweg genoeg gezien. Het is een zwarte vlag met een wit kruis: de vlag van de lokale heilige St. Piran, die het idee voor het ontwerp kreeg toen hij tin smolt. Het witte tin lag als een kruis in de zwarte as. De vlag lijkt veel op die van Bretagne (waar het zwart en wit omgedraaid zijn) en die van Wales (waar het wit geel is).

Het zijn twee gebieden waar Cornwall veel verwantschap mee heeft. Het Cornish, Welsh en Bretons zijn de enige drie nog bestaande talen die afstammen van het Keltisch. Veel typisch Welshe achternamen als Davies, Williams, Evans en Jones komen ook in Cornwall vaak voor.

De status van Cornwall

Cornwall lijkt qua status wel wat op Friesland. Dat is ook een provincie in de periferie met weinig inwoners en een eigen taal. Er is ook een nationalistische beweging die met Mebyon Kernow (Kernow is de lokale naam voor Cornwall) een eigen partij heeft die meer autonomie voor de county wil. Het wil dat Cornwall dezelfde status in het Verenigd Koninkrijk krijgt als Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland.

Bol.com

De kans dat dit ooit gaat gebeuren is overigens heel klein. In plaats daarvan moet het zich tevreden stellen met een ‘nationaal’ elftal. Het team hoopt in de toekomst deel te nemen aan de ConIFA World Football Cup, het WK voor niet-erkende staten. De allereerste interland was in februari 2019 in St. Austell en lokte 186 toeschouwers naar Poltair Park, niet zo gek veel meer dan vandaag. Volgens de officiële telling zijn er nu 174 aanwezig.

Lees het hele verhaal over Joris’ bezoek aan St. Austell in Terraces & Floodlights 2, het nieuwe meesterwerk van de bestsellerauteur, te bestellen in de Staantribune Webshop!

Terraces & Floodlights 2

terug naar overzicht

Lees verder...