Staantribune besteedt deze maand, in aanloop naar De Dag van de Verdwenen Clubs, veel aandacht aan de clubs die sinds de opheffing van de tweede divisie in 1971 zijn verdwenen uit het betaald voetbal: SVV, FC Wageningen, SC Veendam, RBC, HFC Haarlem, FC Amsterdam, VC Vlissingen, SC Amersfoort, AGOVV en FC Vlaardingen.

Vandaag een ingezonden verhaal van een oud-supporter van SC Amersfoort over het misschien wel simpelste scorebord ooit.

Als je het heel positief bekijkt, zou je het kunnen zien als een vroege vorm van modern minimalistisch design. Maar nee, less was in dit geval zeker niet more.

SC Amersfoort had zonder twijfel het lulligste scorebord uit de historie van het Nederlandse profvoetbal. Hoewel, de naam scorebord deed het ding eigenlijk al te veel eer aan. Foto’s zijn helaas nergens meer te vinden. Ik twijfel of ik het even moet beschrijven of dat een tekeningetje volstaat. Het laatste dan maar. In mijn herinnering zag het er ongeveer uit als bovenstaande tekening.

Oké, een korte toelichting, voor het geval mijn tekenkunsten niet voor zich spreken. Een lange paal met bovenin zowel ter linkerzijde als ter rechterzijde vijf lampjes op een rij. Dat was het, meer niet. Niet echt een scorebord om trots op te zijn.

Als SC Amersfoort scoorde, ging er links een groen lampje branden, als de tegenstander scoorde rechts een rood lampje. Overbodig om te melden dat er meestal meer rode dan groene lampjes brandden.

Tja, en dan denk je dat een scorebord waarop maar vijf goals per club passen toch met enige regelmaat te klein moet zijn geweest om het aantal gescoorde doelpunten weer te geven. Zeker in de eerste divisie, tijdens de jaren zeventig. Echter, wanneer je de uitslagen van alle thuiswedstrijden uit ruim negen seizoenen eerste divisie erbij pakt, dan blijkt dat het bord in al die jaren maar drie keer tekortschoot in de competitie. Dat het hierbij om een tekort aan rode lampjes ging, spreekt bijna voor zich. Maar, gezien het feit dat SC Amersfoort steevast onderin de eerste divisie eindigde, valt drie keer eigenlijk best mee.

In het seizoen 1975-1976 won Haarlem met maar liefst 3-8 op sportpark Birkhoven. In het seizoen 1981-1982 waren er twee lampjes te weinig voor DS ’79 en in 1982-1983, het seizoen van de ondergang, scoorde SC Cambuur één keer meer dan het aantal beschikbare lampjes. Verder is er nog de wedstrijd van 17 februari 1980 in de derde ronde van de KNVB-beker, die met 1-8 verloren ging tegen eredivisionist FC Den Haag. Deze wedstrijd werd verstoord door supportersrellen, aangewakkerd door FC Utrecht-hooligans die wel zin hadden in een verzetje. Maar dat terzijde.

Een bestudering van mijn oude schoolagenda’s, waarin ik alle wedstrijden van SC Amersfoort noteerde, leert dat ik bij de verliespartij tegen SC Cambuur aanwezig moet zijn geweest. Helaas kan ik me van deze wedstrijd met de beste wil van de wereld niets meer herinneren. Nederlagen verdring je toch wat eerder dan overwinningen. Maar het unieke scorebord blijft in het geheugen gegrift.

Joost Overduin

Wil je oude tijden herleven? Kom dan naar de ‘Dag van de Verdwenen Clubs’ op zaterdag 25 november. Abonnees van Staantribune hebben gratis toegang (wel aanmelden via info@staantribune.nl!), tickets voor niet-leden zijn te koop in de webshop.