Op weg naar een Old Firm-finale op Hampden Park

Hampden Park is esthetisch gezien geen mooi stadion. De veredelde sintelbaan zorgt ervoor dat je vooral achter het doel enorm ver van het veld zit en eigenlijk een verrekijker nodig hebt. Toch kan het er – daar komt het cliché – enorm spoken. Mede daarom zijn bijna alle halve finales en finales in Hampden Park de moeite waard, en natuurlijk de Old Firm ook.

Bol.com

In het Schotse voetbal houden ze van complottheorieën. Zo denken Celtic-supporters dat protestantse vrijmetselaars de SFA in hun handpalm hebben. Het blauwe gedeelte van de stad denkt juist dat geheime Ierse genootschappen alles regelen in het voordeel van Celtic. Iedereen die een andere club support weet op hun beurt weer zeker dat alles wat de SFA doet, wordt gedaan om de Old Firm te helpen.

Old Firm-finale

Na de loting van de halve finales, waarbij Celtic aan Aberdeen werd gekoppeld en Rangers aan Hearts, werd alweer gezegd dat de SFA dit expres had gedaan om een Old Firm in de finale te hebben ‘zoals ieder seizoen’. Maar dat is niet waar. De laatste keer dat Celtic en Rangers tegenover elkaar stonden in de finale van de Scottish Cup was in 2002.

Maar dit jaar zit het er aan te komen, zeker nadat Celtic een dag eerder Aberdeen versloeg. Heart of Midlothian won namelijk nog nooit op Hampden van Rangers. “En de bekerfinale van 1998 dan?” Die werd destijds gespeeld op Celtic Park, omdat Hampden werd verbouwd. De ‘Hampden Hoodoo’ van Hearts tegen Rangers is een van de meest bijzondere statistieken in het Schotse voetbal.

Hampden Hoodoo

Ook zondag werd deze niet doorbroken, ondanks dat Hearts bij vlagen veel beter was. Maar het was niet de wedstrijd zelf waarmee ik het meest bezig was. Terwijl ik naar het publiek keek, bedacht ik mij hoe de supporterscultuur in Schotland de laatste tien jaar veranderd is. Destijds zag je amper ultras, nu echt overal en op ieder niveau. Het reactieve bestaat nog wel, maar is veel minder geworden.

Bol.com

Artikel gaat verder onder de foto

Tijdens de halve finale hoorde ik de Union Bears en Gorgie Ultras negentig minuten lang op hun trommels slaan en zingen. Je kunt deze groepen, en veel andere, amper uit elkaar houden, omdat ze allemaal in het zwart zijn gekleed en ACAB-vlaggen hebben. Het is de McUltra zoals je die ook in Europa ziet.

Bol.com

Meer kabaal

Er is zeker meer kabaal dan tien jaar geleden, maar of het beter is, blijft een kwestie van smaak natuurlijk. Maar misschien onderschat ik wel de rol van sociale media die het heel belangrijk hebben gemaakt om jezelf als supportersgroep te profileren. Een club als Legia Warschau zagen we vroeger als een stel rare Poolse racisten. Maar tegenwoordig zijn die supporters vooral bekend vanwege hun pyroshows en anti-UEFA-spandoeken. En daar hebben Instagram, TikTok, Twitter en YouTube een grote rol in gespeeld.

Enfin, Rangers won de halve finale en we gaan ons 25 mei opmaken voor een Old Firm op Hampden Park. Dat blijft altijd bijzonder, omdat het stadion dan 50-50 gesplitst is. Beide supportersgroepen krijgen evenveel kaarten en op mogen op vrij vervoer reizen (ondenkbaar in Nederland).

Foto’s: Danny Last

terug naar overzicht

Lees verder...