Deutsche Meister wird nur der SVB!

Duitsland kent een mooie, eigen voetbalcultuur. Veel Nederlandse groundhoppers trekken wekelijks over de grens voor een Bratwurst, biertje en een leuke (Kohlen)pot(t) voetbal. Veel vinckers bezoeken de lagere divisies om dat échte gevoel te ervaren, want in die regionen vind je nog oude pareltjes van stadions, compleet met staantribunes en Flutlichten. Bekende voorbeelden zijn Uerdingen, Wuppertal, Meppen en Wattenscheid.

Bol.com

Op het hoogste niveau was het qua spanning al jaren niet meer de vraag wie er kampioen ging worden, maar wannéér Bayern München opnieuw de schaal omhoog zou houden. Maar liefst elf jaar op rij ging de titel naar de Zuid-Duitsers, al had Der Rekordmeister vorig seizoen stevige concurrentie van Borussia Dortmund. Dit seizoen werd al snel duidelijk dat Bayer Leverkusen een geduchte concurrent zou gaan worden. De club uit Noordrijn-Westfalen, ooit ontstaan vanuit de farmaceutische wereld, speelt al een tijdje prima voetbal onder leiding van trainer Xabi Alonso.

Samenwerking

Onlangs is Staantribune een samenwerking aangegaan met Voetbalreizen.com. De voetbalreisorganisatie beschikt over een aantal kaarten voor thuiswedstrijden in de BayArena. Het leek ons een aardig idee om als eerste gezamenlijke wapenfeit van deze samenwerking een busreis te organiseren naar een thuiswedstrijd van Die Werkself. Op het moment dat we de wedstrijd van zondag 14 april tegen Werder Bremen kozen, kon nog niemand bevroeden dat daaraan wel een heel speciaal sausje zou gaan zitten…

Toen reisleiders Jeroen Wibi Heijink, bekend van de Staantribune Podcast, en Ino Diepeveen gekscherend zeiden dat dit weleens de kampioenswedstrijd van Leverkusen (voorheen spottend Neverkusen genoemd vanwege de jarenlange prijzendroogte) zou kunnen worden, werd er in eerste instantie om gelachen. Maar de weken gingen voorbij en waar de ploeg van Alonso de punten bleef pakken, trad in Zuid-Duitsland de vloek van Harry Kane in werking.

Opwinding

Afgelopen zondag trokken we met een bus vol Nederlanders vanuit Utrecht, via Arnhem, naar Leverkusen. Met de slaap nog in de ogen luisterden de 41 inzittenden naar Linda. De gids van Voetbalreizen.com nam de dagplanning door, waarna Jeroen en Ino van start gingen met een heuse voetbalquiz, waarbij de deelnemers gele of rode kaarten moesten tonen. Met de voetbalkennis van de reizigers bleek het wel snor te zitten, met name bij Bryan van Zeist, die als enige het exacte antwoord wist te geven op de barragevraag over de capaciteit van de BayArena: 30.210. ‘Bryan Leverkusen’ won de felbegeerde prijs: een boek uit de rijke Staantribunecollectie.

Bol.com

Artikel gaat verder onder de foto’s

Bij het stadion was het 4,5 uur voor de wedstrijd al behoorlijk druk. We kregen een rondleiding door de BayArena, waar we van dichtbij alle voorbereidingen voor de kampioenswedstrijd meekregen. De enthousiaste stadiongids (die overigens zeer goed Nederlands sprak) vertelde over de club, het stadion en dit unieke seizoen, wat vandaag de bekroning moest krijgen. Je merkte de opwinding bij de gids en de andere medewerkers, maar zeker ook bij de 41 gelukkigen van deze trip.

Bol.com

Pitch invasion

We verlieten het stadion tijdelijk en staken over naar de Biergarten voor een bier en Bratwurst in de zon. Het gezang zwelde aan en het vuurwerk werd steeds massaler. De spelersbus werd luidkeels begroet, waarna het tijd was om het stadion in te gaan. Onze plekken waren vlak achter het doel, tegenover de supporters op de fanatieke Nordkurve, en zeker niet onbelangrijk: het veld was vrij makkelijk te bereiken vanuit dit vak. Dat kon nog weleens van pas gaan komen…

Uiteraard gebeurde dat ook. Tegenstander Werder Bremen werd overklast door Leverkusen en bij een 5-0 stand besloot de scheidsrechter kort voor tijd dat het geen zin meer had om door te spelen. Duizenden fans stonden inmiddels langs de boarding en renden na het laatste fluitsignaal massaal het veld op. Een pitch invasion van zeker 10.000 mensen volgde en op het gras, wat die middag tijdens de rondleiding nog zo heilig was, volgde een waar volksfeest. Volwassen mannen die hun club voor het eerst kampioen zagen worden, konden hun tranen niet of nauwelijks bedwingen.

Het was een fantastisch einde van een prachtige trip en een mooi begin van de samenwerking tussen Staantribune & Voetbalreizen.com!

Houd onze socialmediakanalen en digitale nieuwsbrief in de gaten voor volgende Staantribune-reizen.

Bol.com

Foto’s: Ronald Jansen

terug naar overzicht

Lees verder...