1 juni 1960: Vitesse – NOAD 1-0 (seizoen 1959-1960, promotiecompetitie)

Aan het eind van het seizoen 1959-1960 is er een promotiecompetitie tussen de nummers twee en drie van zowel de Eerste Divisie A als B voor één plaats in de Eredivisie. Vitesse, tweede in de Eerste Divisie A, neemt het in de extra competitie op tegen NOAD uit Tilburg, DFC (Dordrecht) en VSV (Velsen). Na een 4-0 nederlaag bij DFC en een 1-0 thuisoverwinning tegen VSV is NOAD de volgende tegenstander, eerst in Arnhem op 1 juni 1960 (1-0) en een kleine week later in Tilburg (1-1). In beide wedstrijden tekent de succesvolle linksbuiten Leo De Kleermaeker voor het Arnhemse doelpunt.

De Kleermaeker scoort ook in de laatste wedstrijd van de promotiecompetitie, op 19 juni bij VSV: 1-1. Maar door het derde gelijkspel van Vitesse op rij – tussendoor ook thuis tegen DFC – promoveert de laatst overgebleven concurrent NOAD. Duizenden supporters die in Arnhem voor het kantoor van dagblad Het Vrije Volk op het Gele Rijders Plein de live uitgezonden geluidsreportage vanuit Velsen van sportverslaggever en Vitesse-lid Leo Daaleman hebben gevolgd, druipen teleurgesteld af.

De verloren promotiecompetitie betekent het einde van een lang, maar een persoonlijk toch succesvol seizoen voor Leo De Kleermaeker. Hij speelt 33 officiële wedstrijden voor Vitesse en is ook nog eens actief in vijf interlandwedstrijden van het Nederlands amateurelftal. In totaal scoort De Kleermaeker in het seizoen 1959-1960 twaalf doelpunten. Eén daarvan is namens Nederland op White Hart Lane in Londen tegen Groot-Brittannië in de voorronde van het Olympisch voetbaltoernooi (2-2).

De Kleermaeker is in zijn carrière altijd amateurspeler gebleven. Hij groeit op in Wassenaar waar hij gaat voetballen bij Blauw-Zwart. Na een verhuizing naar Arnhem in 1957 benadert Vitesse hem al snel voor een proefwedstrijd. Hij mag direct blijven. In de openingswedstrijd van het seizoen 1958-1959 maakt De Kleermaeker zijn eerste officiële doelpunt in het eerste elftal van Vitesse, thuis tegen RCH (3-0). Hij vormt in die tijd een memorabele linkervleugel met binnenspeler Bert Theunissen. De Kleermaeker is snel en heeft een uitstekende voorzet waardoor hij ook nog eens veel assists op zijn naam krijgt.

Met het Arnhemse publiek heeft De Kleermaeker een goede klik. Legendarisch is het verhaal dat hij eens een ijsje krijgt aangeboden van de ijsverkoper langs de lijn tijdens een vriendschappelijk zomerpotje op Nieuw Monnikenhuize. De speler heeft nog nauwelijks ballen gekregen aan de linkerkant en accepteert daarom het presentje, maar wordt dan ineens de diepte ingestuurd. Met ijsco en al maakt De Kleermaeker een sprint, geeft een uitstekende voorzet bij de tweede paal waaruit een teamgenoot scoort en begint daarna uitbundig te likken aan de verfrissende lekkernij …

Ondanks interesse van DOS uit Utrecht in de zomer van 1960 blijft Leo De Kleermaeker in Arnhem, in tegenstelling tot voetbalmaatje Bert Theunissen die wel naar de Domstad vertrekt. De carrière van De Kleermaeker bij Vitesse duurt dan nog slechts een kleine twee jaar. Door blessureleed aan de linkerknie is hij steeds minder inzetbaar, waarna in 1962 het doek valt bij Vitesse. Na nog een korte periode bij Quick in Nijmegen gebeurt het onvermijdelijke als de knieproblemen maar aan blijven houden: op slechts 28-jarige leeftijd moet hij stoppen met voetballen. In het dagelijks leven is De Kleermaeker eerst vertegenwoordiger in verfmaterialen en later eigenaar van een succesvol schildersbedrijf in Arnhem. Hij blijft na zijn gedwongen afscheid nauw betrokken bij Vitesse, onder andere als sponsor maar ook als een initiatiefnemer van de vereniging Oud Vitesse. Leo De Kleermaeker overlijdt op 10 juli 2015 en is dan 81 jaar oud.

Vitesse – NOAD 1-0 (1-0)
1-0 De Kleermaeker (32’)

Scheidsrechter: Dirk van Male
15.000 toeschouwers op Nieuw Monnikenhuize, Arnhem

Vitesse: Rinus l’Amie, Henk Arendsen, Wim van der Kruk, Ad van Lent, Piet Beekman, Arend Loos, Theo Slijkhuis, Ben Snelders, Evert van der Horst, Bert Theunissen, Leo De Kleermaeker; trainer: Louis Pastoor

NOAD: Co Huysman, Ruud de Chêne, Frans van der Meijs, Jan Brilleman, Jan Rombout, Piet Ebbing, Felix van der Laak, Gerrit Wilborts, John van der Velde, Tiny van Osch, Frits Louer; trainer: Jan de Bouter

Elke dag Vitesse – 125 jaar clubgeschiedenis in 366 verhalen

Van 1892 tot nu: 125 jaar Vitesse. Een traditieclub, de op een na oudste in het Nederlandse profvoetballandschap, heel vroeger lange tijd de beste van het oosten. Op het laatste moment het betaald voetbal ingestapt en daar sinds jaar en dag vaak de nummer één van Gelderland. De eerste Nederlandse profclub in buitenlandse handen. Duizenden supporters, honderden spelers en andere betrokkenen door de geschiedenis heen, ruim 4.500 wedstrijden …

In ‘Elke dag Vitesse‘ belicht Ferry Reurink (1973), supporter en auteur [o.a. bekend van Het stadioncomplex en Vites!], de geschiedenis van Vitesse in 366 verhalen. Door de jaren heen heeft de club op bijna elke kalenderdag, inclusief schrikkeldag, een wedstrijd gespeeld. Reurink maakte een selectie en koppelt in dit jubileumboek aan elk duel een verhaal uit de clubhistorie. Bij elke wedstrijd lees je meer over een seizoen, de levensloop van een opvallende Vitessenaar of een mijlpaal van de club, aangevuld met veel uniek beeldmateriaal: 366 verhalen, elke dag Vitesse.

ISBN : 9789492411990

https://www.bol.com/nl/p/elke-dag-vitesse/9200000072995225

Tekst: Ferry Reurink

Foto: Esso