Een maand lang iedere dag een voetbalwedstrijd kijken in het stadion, dat was het doel van Thomas Rensen in 2011. Hij pakte de trein en reisde Europa rond. In totaal zag hij zelfs 32 wedstrijden in 18 landen. Voor Staantribune blikt hij in deze speciale Groundhopmaand de hele maand iedere dag terug op een van de meest unieke voetbaltrips ooit.

Willem II – AZ 2-1

Voor een dag weer even terug in Nederland, bij mijn ‘eigen’ club. Ik overnacht bij een clubicoon van Willem II, Peter Année. Hij is al sinds 1942 betrokken bij de Tilburgse club. Als keeperstrainer, als jeugdspeler, bestuurslid, clubredacteur en vooral stadionspeaker. Na mijn 31Matches-boek ben ik samen met hem begonnen aan zijn biografie, om de vele verhalen over Willem II niet verloren te gaan. In 2017 is dat boek verschenen. Daarom deze dag op Staantribune een stukje uit dat boek, over zijn grootste blunders en hoogtepunten uit zijn jaren als stadionspeaker.

“Mijn afscheid haalt vele media. Natuurlijk memoreren de journalisten dan ook mijn grootste blunders uit die 36 jaar. Ze zijn er genoeg, dus leuk om op te schrijven. Een verhaal dat vaak wordt herhaald, is die over het omroepen van de nummerplaat van mijn eigen auto. Ik kreeg bij een wedstrijd een briefje in de handen gedrukt met daarop een kenteken met de boodschap erbij dat de koplampen van die auto nog aan stonden. Ik lees het vluchtig door en roep het keurig om. Toevallig zit mijn dochter die dag naast me in de geluidscabine. Zij schiet meteen in de lach: ‘Pap, dat is je eigen auto.’

Een ander verhaal gaat over een Griekse invaller. Ik moet tijdens een oefenwedstrijd omroepen welke Griekse speler invalt, maar zijn naam staat niet op mijn opstellingsformulier. Niemand weet wie het is. Het verhaal gaat dat ik daarop heb geroepen dat het om Aris Clitoris ging. Dat verhaal haalt ook de krant, dankzij journalist Wilber Hack. Maar het verhaal is onjuist. Een journalist had voorgesteld om die naam om te roepen, maar ik negeerde dat en gaf er mijn eigen draai aan. Ik noemde de speler Thales Anonymus. Een betere en smaakvollere grap, vind ik zelf.

Peter Année bij een wedstrijd van Willem II in de Champions League

Gelukkig zijn er ook veel positieve dingen te noemen. Eén keer zijn de supporters van Willem II heel negatief naar de spelers en de scheidsrechter. Via de microfoon spoorde ik toen de supporters aan om bij de eerstvolgende aanval van Willem II deze met enorme stemverheffing te begeleiden. Gelukkig gaan de Tricolores meteen in de aanval en komt er een enorm kabaal van de tribunes. Als stadionspeaker moet je daar een beetje geluk mee hebben.

Ik heb ook een keer een spoedcursus spelregels gegeven tijdens een wedstrijd tegen NAC. John Feskens schiet een penalty keihard op de paal. De rebound belandt ook voor zijn voeten, waarna d’n Beitel scoort. Heel het stadion juicht en denkt dat het doelpunt telt. Maar de scheidsrechter is uiteraard goed op de hoogte van de spelregels en keurt de goal af. De mensen op de tribune begrijpen er niets van en gaan tekeer tegen de arbiter. De eerste spreekkoren beginnen al. Ik grijp meteen de microfoon. ‘Dames en heren. Een speler mag bij een penalty niet twee keer achter elkaar de bal raken. Omdat de paal een dood element is, heeft Feskens de bal twee keer achter elkaar geraakt en dus is het doelpunt terecht afgekeurd.’ Het stadion is meteen stil, de spreekkoren stokken in de kelen. Een mooi moment.

Ik herinner me ook dat het twee keer misging bij het voorlezen van de opstellingen van het elftal voor aanvang van de wedstrijd. Tijdens de wedstrijd tegen Spartak Moskou kreeg ik een lijst met de opstelling van de Russische spelers overhandigd, die achteraf totaal niet bleek te kloppen. Een incident dat door niemand werd opgemerkt, omdat de toeschouwers de namen van de spelers niet kenden.

Zo’n zelfde situatie deed zich voor bij een competitiewedstrijd thuis tegen Roda JC. Ik merkte tijdens het voorlezen van het opstellingsformulier dat men de namen van de spelers had doorgegeven die veertien dagen eerder tegen Willem II speelden. De juiste namen had ik niet in mijn bezit toen ik midden op het veld stond. Ik heb de hele lijst voorgelezen en tot mijn verbazing is het door niemand opgemerkt en heb ik er nooit een op- of aanmerking over gehad.”

Meer lezen over mijn trip? Op Staantribune blik ik de hele maand ‘real time’ terug op mijn reis. Maar natuurlijk kan ik hier niet al mijn verhalen kwijt. Wil je alles lezen? Dan kan je (alleen deze maand) mijn boek 31Matches digitaal aanschaffen. Vraag het aan door dit formulier in te vullen: https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259

Lees ook de blogs over de andere dagen tot nu toe:
Dag 1: Engeland U17 – Spain U17
Dag 2: Bangor City – Prestatyn Town
Dag 3: West Ham United – Manchester United
Dag 4: Hertha BSC & VfL Wolfsburg
Dag 5: Djurgardens – AIK Solna
Dag 6: BK Skjold – BGA
Dag 7: Dynamo Dresden – Rot-Weiss Erfurt
Dag 8: Vyle-Tharoul – Spa
Dag 9: Rheindorf Altach – Gratkorn
Dag 10: Dinamo Zagreb – Lokomotiv Zagreb
Dag 11: Proleter Novi Sad – Mladost Lucani
Dag 12: Sparta Praag – Slavia Praag
Dag 13: USV Eschen/Mauren – Balzers
Dag 14: Schalke 04 – Internazionale
Dag 15: PSV -Benfica
Dag 16: Metz – Clermont
Dag 17: AC Milan – Sampdoria
Dag 18: Monza – Spezia
Dag 19: Karlsruher SC – FC Augsburg
Dag 20: First Vienna – SV Kapfenberg
Dag 21: KRC Genk – Club Brugge
Dag 22: SC Freiburg – Hannover96
Dag 23: Differdange 03 – RM Hamm Benfica