Een maand lang iedere dag een voetbalwedstrijd kijken in het stadion, dat was het doel van Thomas Rensen in 2011. Hij pakte de trein en reisde Europa rond. In totaal zag hij zelfs 32 wedstrijden in 18 landen. Voor Staantribune blikt hij in deze speciale Groundhopmaand de hele maand iedere dag terug op een van de meest unieke voetbaltrips ooit.

Stade de Reims – Dijon 1-2

De 31e wedstrijd van mijn trip is een weinig bijzondere, in de tweede divisie van Frankrijk. De echte afsluiter is op dag 31, als ik Chelsea-Tottenham Hotspur zie. Morgen zal ik een deel van het laatste hoofdstuk uit mijn boek publiceren op Staantribune, dus daarom vandaag al een terugblik op mijn trip, acht jaar na dato.

Allereerst wat cijfers. Ik zie 32 wedstrijden in 31 dagen, in achttien verschillende landen. Het meest westelijke puntje is Bangor, de noordelijkste Stockholm, Novi Sad de zuidelijkste plek waar ik een wedstrijd zie en Szolnok is het meest oostelijk dat ik kom. Ik zie in totaal 92 doelpunten. Doelpunt 93 wordt wel gemaakt, maar zie ik niet, omdat ik eerder weg ben gegaan bij West Ham United – Manchester United (omdat ik een trein moet halen). In totaal tref ik 518.504 mensen tijdens de voetbalwedstrijden. Dat is gemiddeld 16.204 toeschouwers per wedstrijd.

De wedstrijd met het meestal aantal toeschouwers, in de 2. Bundesliga

In totaal leg ik per 22.506 kilometer af per trein deze maand. Dat is van Amsterdam naar Singapore en weer terug. Dat is vier keer de afstand Rotterdam – New York. Meer dan de helft rondom de wereld. De trein was mijn kantoor voor het maken van mijn eigen blog, een column voor de Pers, een column in België en in Engeland en het uitzoeken van geschikte beelden voor mijn videoverslag bij RTi Hilversum. En tussendoor heb ik gezocht naar hotels, naar voetbalkaartjes, naar supporters om te ontmoeten en naar wedstrijden als het schema op het laatste moment toch nog wijzigde.

Een zeer bijzondere trip, waar ik nog steeds met veel genoegen naar terugkijk. Ik heb nog steeds contact met enkele groundhoppers die ik toen heb ontmoet en vooral contact gekregen met groundhoppers uit Nederland dankzij deze trip. Tot slot resulteerde het ook nog eens in mijn eerste boek. Daar was een beperkte oplage van (300 stuks) en is al jaren uitverkocht. Speciaal voor deze Groundhopmaand is die nog digitaal beschikbaar (
Vraag het aan door dit formulier in te vullen:https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259), want opnieuw laten drukken ga ik voorlopig nog niet doen.

Voorlopig ja, want ik heb stiekem wel weer plannen om nog een keer een 31Matches-trip te gaan doen. Ik weet zelfs al wanneer. Op 28 maart 2042 ga ik opnieuw op pad, hoop ik. Dan is het vrijwel precies 31 jaar na mijn eerste 31Matches. Het leven is dan totaal veranderd, Europa is dan totaal veranderd. Is het treinreizen dan bijvoorbeeld een stuk gemakkelijker met al die hogesnelheidslijnen? En welke voetbalbonden zijn er bij gekomen? In deze acht jaar zijn Gibraltar en Kosovo erbij gekomen als nieuwe leden van de Uefa, hoeveel leden zullen dat zijn in 2042? En welke techniek bestaat er dan? Want bedenk, in 2011 ben ik nog op pad gegaan zonder smartphone …

En als je denkt, wat een leuke trip, maar wat een prutfoto’s! Dat klopt. De harde schrijf van mijn laptop is een week na 31Matches gecrasht en ik had nog geen back-up gemaakt. Alle foto’s die ik nog heb zijn de 100 foto’s die ik destijds in slechte kwaliteit op Flickr heb gezet. Alleen dat is al een reden om nog een keer te gaan. Dus hou de site van Staantribune ook in 2042 in de gaten, dan voor een live verslag!

Meer lezen over mijn trip? Op Staantribune blik ik de hele maand ‘real time’ terug op mijn reis. Maar natuurlijk kan ik hier niet al mijn verhalen kwijt. Wil je alles lezen? Dan kan je (alleen deze maand) mijn boek 31Matches digitaal aanschaffen. Vraag het aan door dit formulier in te vullen: https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259

Lees ook de blogs over de andere dagen tot nu toe:
Dag 1: Engeland U17 – Spain U17
Dag 2: Bangor City – Prestatyn Town
Dag 3: West Ham United – Manchester United
Dag 4: Hertha BSC & VfL Wolfsburg
Dag 5: Djurgardens – AIK Solna
Dag 6: BK Skjold – BGA
Dag 7: Dynamo Dresden – Rot-Weiss Erfurt
Dag 8: Vyle-Tharoul – Spa
Dag 9: Rheindorf Altach – Gratkorn
Dag 10: Dinamo Zagreb – Lokomotiv Zagreb
Dag 11: Proleter Novi Sad – Mladost Lucani
Dag 12: Sparta Praag – Slavia Praag
Dag 13: USV Eschen/Mauren – Balzers
Dag 14: Schalke 04 – Internazionale
Dag 15: PSV -Benfica
Dag 16: Metz – Clermont
Dag 17: AC Milan – Sampdoria
Dag 18: Monza – Spezia
Dag 19: Karlsruher SC – FC Augsburg
Dag 20: First Vienna – SV Kapfenberg
Dag 21: KRC Genk – Club Brugge
Dag 22: SC Freiburg – Hannover96
Dag 23: Differdange 03 – RM Hamm Benfica
Dag 24: Willem II – AZ
Dag 25: Auxerre – RC Lens
Dag 26: Fortuna Köln – Germania Windeck
Dag 27: Maribor – NK Koper
Dag 28: Szolnoki – Vasas
Dag 29: FC Zürich – Xamax Neuchatel