Voetbal en muziek horen bij elkaar. Veel artiesten hebben voetbaltermen verwerkt in hun songteksten. Omgekeerd zingen veel supporters op de tribune popliedjes of varianten daarop, vooral op de Britse eilanden. Maar ook in Duitsland zijn er opmerkelijke voorbeelden van de relatie. Zoals Sportfreunde Stiller, een groep van drie indie-rockende vrienden uit Germering, een plaatsje in de buurt van München.

SportfreundeStillerNewYorkRioRosenheim-820x430-1371460291

Sportfreunde Stiller is vernoemd naar Hans Stiller, een voormalig voetbaltrainer van twee van de drie bandleden. Omdat er al een Hamburgse band met de naam ‘Stiller’ bestond, werd Sportfreunde aan de bandnaam toegevoegd. Deze term wordt door veel Duitse voetbalverenigingen gebruikt. De connectie met voetbal is in de titel van de band dus al overduidelijk.

Maar ook in de naam van enige albums en nummers van Sportfreunde Stiller komt de liefde voor het spelletje naar voren. Bijvoorbeeld het album You Have To Win Zweikampf, dat geschreven werd voor het WK 2006 in Duitsland. Op het album stond ook de nummer één-hit 54, ’74, ’90, 2006, het grootste succes van de drie sportvrienden. De eerste drie jaargetallen staan voor de drie wereldtitels waarop Duitsland beslag legde. In 2006 zou in eigen land de vierde worden binnengehaald, maar we weten hoe dat afliep.SportfreundeStiller_Zweikampf

Tijdens het WK van 2006 vestigde Sportfreunde Stiller naam en vanaf dat moment ging de band door met het maken van voetbalsongs, waarbij zij ook hun eigen voorkeur qua clubs, te weten Bayern en 1860 München, niet vergaten. Zo werd van beide clubs een speler vereerd met een eigen nummer: Ich, Roque – een woordspeling van ‘Ik rock’ – voor Roque Santa Cruz van Bayern, en Lauth Anhören voor Benjamin Lauth  van 1860.

Sinds dit seizoen wordt bij elk doelpunt van 1860 München het nummer Unter Unten gedraaid. Drummer Flo Weber is groot fan van Die Löwen.”Van mijn oma kreeg ik een blauw-witte sjaal, maar de vriend van mijn zus heeft me vroeger meegesleept naar het stadion. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor”, zei hij in een interview in het Duitse magazine over voetbalcultuur 11Freunde.

Inmiddels gaat het de drie vrienden behoorlijk voor de wind en haalde het nummer Applaus, Applaus van het laatste album New York, Rio, Rosenheim (2013) een vierde plek in de Duitse hitparade.Sportfreunde-Stiller-Tasche

Hans Stiller, onbedoeld naamgever van de succesvolle Sportfreunde, voelt zich stiekem vereerd en ziet zijn pupillen nog regelmatig optreden. “Als die jongens hier in de buurt van München of in Oostenrijk spelen, dan gaan we er met de familie heen en lopen we de hele avond vol trots in een ‘Sportfreunde Stiller’-shirt”, verklaarde hij in 11Freunde. “Zo zag ik ze in een volle Olympiahalle (een grote arena in München, red.), maar in de beginperiode ook in kleine zaaltjes, voor zo’n vijftig mensen. Je kunt dus wel stellen dat ik een fan van het eerste uur ben.”

Mark van Zutphen
Redacteur Staantribune