Natuurlijk is er de afgelopen weken veel aandacht geweest voor de Christmas Truce’. Een legendarische gebeurtenis, die precies honderd jaar geleden plaatsvond. Mensen houden van zulke verhalen, die geven hoop. En dan had het ook nog met voetbal te maken. Maar in hoeverre is al deze aandacht representatief voor de mate waarin voetballende soldaten worden herdacht? Een – wetenschappelijk volledig ongefundeerde – rondgang langs gedenkplaatsen bij stadions doet vrezen dat het met die aandacht minder diepgaand is gesteld dan je zou denken.

Zo staat er in Theux een prachtige lost ground. Tussen het onkruid vind je een gedenksteen voor ‘onze helden van Royal Sporting Club’. Een steen die, afgaand op de spreekwoordelijke Belgische onverschilligheid, gaat verdwijnen bij het opruimen van het stadion.
wo1 01 theux

wo1 02 theux

wo1 03 theux

Liefhebbers van oldschool voetbalstadions komen in Dendermonde geweldig aan hun trekken. Het monument dat de voetballers herdenkt die ten strijde trokken, was tot voor kort volledig overwoekerd. De gemeente heeft in al zijn wijsheid besloten het monumentje weer wat aandacht te geven. Maar onkruid blijft komen, gemeentewerkers niet altijd.

wo1 04 dendermonde

wo1 05 dendermonde

De gebroeders Evrard voetbalden bij Cercle Brugge en vielen allebei op 28 september 1918 voor het laatst aan. Zij rusten op een militaire begraafplaats in het gehucht Hoogstade. Vreemd genoeg staan ze wel in het register met de nummers van hun graven erbij, maar zijn hun grafstenen naamloos.

wo1 06 hoogstade

wo1 07 hoogstade

Engelsen zijn meesters in herdenken. In een muur bij Fratton Park, het stadion van Portsmouth FC, in de volksmond ‘Pompey’, is deze steen ingemetseld. Compleet met het verhaal van de ‘Pompey Pals’.wo1 07 pompey pals

Dan het land van de verliezers. In Gelsenkirchen staat een volledig verwaarloosd monument bij het stadion Gluckauf Kampfbahn, ooit het onderkomen van Schalke 04.

wo1 08 gelsenkirchen

wo1 09 gelsenkirchen

In Keulen bevindt zich de oudste nog bestaande voetbaltribune van Duitsland in deplorabele staat. Op zich al strijdig met de heersende vooroordelen over Duitse degelijkheid. In een hoek van het veld, dat nu dient als parking voor een, godbetert, paardenrenbaan, staat onder de bomen een monumentje voor de gevallenen van Vfl Köln 09. De Duitse degelijkheid blijkt redelijk geselecteerd toegepast te worden.

wo1 10 keulen

wo1 11 keulen

wo1 11,5 keulen

We sluiten af met een mooi veld nabij Verdun. In Thierville sur Meuse wordt gewoon weer lekker gevoetbald op wat ooit slagveld was. Misschien wel de beste manier om met het verleden om te gaan. Make goals, not war.wo1 12 thierville sur meuse

wo1 13 thierville sur meuse