Voor de verkiezing van Voetbalboek van 2017 zijn vijftien boeken geselecteerd, waarop je tot en met morgen (zondag 11 maart) kunt stemmen. Een van de genomineerden is De Oranje Leeuwinnen geschreven door Annemarie Postma:

La Manga, 17 januari 2017. Terwijl de regen met bakken uit de hemel komt, werkt het Nederlands vrouwenelftal een ochtendtraining af op het achterste veld van het sportcomplex van Futbol club La Manga, gelegen in de Zuid-Spaanse regio Murcia. Het team is er al vaker op trainingskamp geweest, maar nooit eerder hebben ze zulk slecht weer gehad, vertelt persvoorlichter Pauline Siemers.

Ik voel een tikje op mijn schouder. Het is de teamarts. “Er ligt een laagje water op je rugzak, pas je op?” Snel loop ik naar de auto en haal mijn laptop uit mijn natte rugzak om het waardevolle archief over de Oranje Leeuwinnen veilig te stellen, dat ik in de afgelopen jaren heb opgebouwd. Ik start de auto en parkeer zo dicht mogelijk langs het trainingsveld. Door het opengedraaide raam gluur ik naar buiten, waar bondscoach Sarina Wiegman het signaal voor het eindpartijspel heeft gegeven. Nog geen week geleden is ze op het bondsbureau in Zeist gepresenteerd als nieuwe bondscoach in plaats van Arjan van der Laan, die vlak voor de kerstvakantie werd ontslagen. Haar plaats van assistent-bondscoach is ingenomen door ‘good old’ Foppe de Haan, die diep weggedoken in zijn winterjas over het veld van La Manga beent om de meiden van persoonlijke tips te voorzien.

Ondanks de heftige regen zijn de speelsters door hun gedrag makkelijk van elkaar te onderscheiden. Aanvoerdster Mandy motiveert, Jackie lacht, Shanice rent, Vivianne moppert. De afgelopen maanden hebben zij en andere speelsters hun verhaal aan mij gedaan – hun verhaal over persoonlijke overwinningen, tegenslagen, familie en vriendschappen. En natuurlijk over het EK voor vrouwen in eigen land dat steeds dichterbij komt. Het is de eerste keer dat het toernooi in Nederland wordt gehouden: een historisch moment dat het team wil aangrijpen om het publiek te veroveren.

Drie dagen na de groepstraining in La Manga betreden de Oranje Leeuwinnen het drassige veld van de grotendeels lege Pinatar Arena in San Pedro del Pinatar voor de eerste oefenwedstrijd van 2017 tegen Roemenië. Nu kunnen ze nog dingen uitproberen; over iets meer dan een half jaar gaat het om het ‘echie’, als op 16 juli in een oranje gekleurd Stadion Galgenwaard de openingswedstrijd tegen Noorwegen wordt gespeeld. Hoe het toernooi ook zal verlopen, de leeuwinnen hebben alvast een duidelijke boodschap voor hun tegenstanders, zo is goed te horen als ze vlak voor de aftrap tegen Roemenië de hoofden bij elkaar steken. “Wij zijn één team, wij zijn goud, dit is ons EK”, klinkt het tot op de lege tribunes. En dan breekt de zon door.

Stem tot zondag 11 maart (NB: dus morgen!) hier op je favoriete voetbalboek van 2017!