Met de verhuizing van Upton Park naar het Olympisch Stadion in Londen stapte West Ham United vorig seizoen de 21ste eeuw in. De club zou vanaf nu kunnen concurreren met de Londense rivalen Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur. Maar in werkelijkheid valt het allemaal vies tegen en is het vooral een grote ellende in de ‘galmbak’. Een nederlaag tegen Liverpool dit weekend kan manager Slaven Bilić zelfs de kop kosten.

In het boek Soccernomics van Simon Kuper en Stefan Szymanski wordt de meest simpele voetbalwet uitgelegd: wie de hoogste salarissen betaalt, wint de meeste prijzen. David Gold en David Sullivan, de eigenaren van West Ham, wilden daarom meer inkomen genereren. Op Upton Park ging dat niet lukken. Te klein en te weinig commerciële mogelijkheden. Het stadion verbouwen was geen reële optie, dus moest West Ham naar een nieuwe plek en in Londen stond het Olympic Stadium leeg. Drie clubs (West Ham, Leyton Orient en Tottenham Hotspur) hadden interesse om het over te nemen, maar de Hammers wonnen de bieding uiteindelijk.

Dat het zicht door de sintelbaan niet geweldig zou zijn, was te verwachten. Maar de slechte sfeer in het stadion, gedoe met tickets, rellen in en rondom het stadion, vervelende stewards, lange rijen bij de treinen na afloop en de vele lege plekken bij sommige wedstrijden dragen bij aan een negatief imago van het London Stadium. Ook de spelers haten het stadion, al mogen zij dat dat niet zeggen van de clubleiding. Naar buiten toe vertellen zij hoe geweldig het is om in dit nieuwe, moderne stadion te spelen, maar off the record is er veel kritiek van de voetballers op de sfeerloze bak. Zelfs Bilić, die als manager helemaal niet geacht wordt kritiek te leveren op het stadion, maakt soms wel eens een opmerking over de verre afstand tussen de dugouts en het veld.

Graeme Howlett, de hoofdredacteur van de grootste West Ham-supporterssite KUMB, weet precies wat er mis is met het stadion. Tegen London Football vertelde Howlett: “Het grootste probleem is dat het stadion niet ontworpen is voor voetbal. Door de sintelbaan is de afstand tussen de tribunes en het veld veel te groot. Het is daardoor onmogelijk om de intimiderende sfeer van Upton Park hier te krijgen. Omdat het zo druk is bij de treinen verlaten veel mensen al minuten voor het laatste fluitsignaal het stadion. Daarnaast zijn er veel lege stoelen. De niet-bestaande sfeer heeft tot nu toe zeker effect op de resultaten.”

West Ham United – Liverpool op tv!
Onze partner Ziggo Sport zendt de wedstrijd tussen West  Ham United en Liverpool zaterdag vanaf 18.30 uur live uit op Ziggo Sport en Ziggo Sport Select. 

Check hier welke duels Ziggo Sport dit weekend nog meer live uitzendt.

In het programma-onderdeel Staantribune komen onderwerpen aan bod over Engels voetbal. Niet over het spelletje zelf, maar alles eromheen, zoals jullie van ons gewend zijn. Vorige week ging de zesde aflevering over Rajiv van La Parra en Georginio Wijnaldum, die met Huddersfield Town en Liverpool tegenover elkaar stonden: 

Meer reportages op het Staantribune YouTube-kanaal!