Tijdens het ‘coronaseizoen’ 2020-2021 reisde Joris van de Wier (Tilburg, 1978) naar alle uithoeken van Groot-Brittannië om toch maar voetbal te kunnen zien. Om toch zijn shot voetbal te krijgen, moest de lat steeds lager en op een bepaald moment stond Van de Wier omringd door verbaasde schapen een veld in de achttiende divisie te vincken. Zijn boek Terraces & Floodlights is een terugblik op een bijzonder seizoen dat we hopelijk nooit meer meemaken. Zo bezocht Joris in coronatijd onder meer Hebburn voor de wedstrijd Hebburn Town – Northallerton Town.
Hebburn is een klein plaatsje onder de rook van Newcastle. Er wonen zo’n 16.000 mensen en er gebeurt zelden iets schokkends. Het meest spectaculaire wat er ooit gebeurd is, was dat de Fransman Alphonse Reyrolle in 1901 een fabriek opende die elektrische schakelaars produceerde. De Reyrolle Electrical Switchgear Company groeide razendsnel uit tot een bedrijf dat op zijn hoogtepunt 12.000 werknemers had.
Reyrolles FC
Daar hoorde natuurlijk een bedrijfsvoetbalclub bij en in 1912 was Reyrolles FC een feit, precies een jaar voordat Philips hetzelfde besloot te doen in Eindhoven. In de oorlog maakte de fabriek producten voor het leger en dat was de reden dat de nazi’s Reyrolle wilden vernietigen. Dat lukte niet en het bleef de grote werkgever in de stad. Reyrolles FC speelde ondertussen in de lokale competities zonder potten te breken. In 1986 werd de nieuwe clubnaam Hebburn Reyrolles. Drie jaar later werd de club toegelaten tot de Northern League, waarin het voornamelijk in de tweede divisie speelde.
Helaas werd in 2000 het suffix ‘Reyrolles’ vervangen door ‘Town’. De band tussen de fabriek (die ondertussen was overgenomen door Siemens) en de voetbalclub was namelijk al een tijdje doorgeknipt, maar jammer is het wel om zo’n saaie naam aan te nemen. Het veranderde overigens weinig aan de prestaties van de club. In 2011-2012 was er wel even succes toen de club verrassend de vierde kwalificatieronde van de FA Cup haalde. Het was de enige club van het tiende niveau die dat seizoen zo ver kwam.
Hebburn Town had al vijf clubs verslagen op dat moment en toen kwam Gateshead uit de koker rollen. Mooier kon bijna niet, want dat was een echte derby en Gateshead speelde op het vijfde niveau net onder de Football League. Voor de website over Engels voetbal die ik destijds had, nam ik zelfs nog contact op met de club voor een artikel. Hebburn Town verloor met 3-0 van Gateshead, maar voor even leefde de club in de stad.
Save Hebburn
De hype was snel weer over en 2017 leek het einde verhaal voor Hebburn Town. De club stond onderaan in de Second Division en niemand in de stad leek zich nog te bekommeren om het lot van de Hornets. Er kwamen gemiddeld nog dertig man kijken in de totaal vervallen ground en dat betekende dat de recette zelfs te laag was om de scheidsrechters te betalen, laat staan de spelers.
Er waren twee keuzes: aan het eind van het seizoen de stekker eruit trekken of nog één keer proberen de club te redden. Het bestuur koos voor de tweede optie en lanceerde de campagne Save Hebburn. De voetballers besloten de rest van het seizoen gratis te spelen en de twee grote profclubs in de buurt, Sunderland en Newcastle United, werden benaderd. Die stuurden hun reserve-elftallen voor een oefenwedstrijd tegen Hebburn en beide wedstrijden trokken meer dan vijfhonderd toeschouwers.
Een inzamelingsactie zorgde ook voor een mooie opbrengst en de club leefde ineens weer in de stad. Een lokale ondernemer besloot wat geld in de club te stoppen voor het seizoen erop, zodat er in ieder geval een goed team stond. Maar de belangrijkste zet was dat hij de totaal vervallen social club opknapte. In het grauwe Hebburn is het tegenwoordig dé place to be.
Lees het hele verhaal over Joris’ bezoek aan Hebburn in Terraces & Floodlights 2, het nieuwe meesterwerk van de bestsellerauteur, te bestellen in de Staantribune Webshop!
Bekijk ook de andere reportages uit Saltaire, Keswick, Millhead, C