Tijdens het ‘coronaseizoen’ 2020-2021 reisde Joris van de Wier (Tilburg, 1978) naar alle uithoeken van Groot-Brittannië om toch maar voetbal te kunnen zien. Om toch zijn shot voetbal te krijgen, moest de lat steeds lager en op een bepaald moment stond Van de Wier omringd door verbaasde schapen een veld in de achttiende divisie te vincken. Zijn boek Terraces & Floodlights is een terugblik op een bijzonder seizoen dat we hopelijk nooit meer meemaken. Zo bezocht Joris in coronatijd onder meer Lye voor de wedstrijd Lye Town – Coventry United.

The Sports Ground van Lye Town is er eentje uit de buitencategorie. De ground is nog beter dan ik had verwacht. De barrel roof-tribune zorgt meteen voor een stijfje, terwijl Lye Town ook een verrassend leuke main stand heeft. Achter het andere doel is een kleine staantribune met grass banking erachter. Ik loop langs de bestuurskamer en zie daar een erewand voor overleden clubmensen.

Daarop zijn bordjes bevestigd voor enkele legends. ‘In memory of Harry Hill, Lye Town Physio from 1970 till 2007. Gone, but not forgotten.’, ‘John Bayliss, groundsman. Sept 2nd 1946 – May 7th 2013. Sadly missed.’ en ‘Grandad Pete. Blue Army. Peter Gordon Burt. 14.01.1931 – 29.09.2007’. Aan beide kanten van deze wand zijn plastic vaasjes opgehangen met plastic bloemen in de clubkleuren blauw en wit. Het heeft iets ontroerends.

Winter in de lucht

De winter hangt in de lucht deze avond. Om een aantal hipsterpunten te scoren zet ik mijn Union Berlin-muts op en loop naar de hoofdtribune om die eens van dichtbij te bestuderen. Het is een bijzonder bouwwerk. Het middelste deel bestaat uit houten zitplekken, terwijl de twee zijkanten staantribunes zijn.

De achterwand van de tribune en het dak zijn gemaakt van golfplaten en worden overeind gehouden met steigerbuizen. Onbegrijpelijk dat de griezels van de health & safety-maffia dit nog niet hebben afgekeurd. Alleen maar leuk voor ons vinckers natuurlijk, want dit is een pareltje.

Lees het hele verhaal over Joris’ bezoek aan Lye in Terraces & Floodlights 2, het nieuwe meesterwerk van de bestsellerauteur, te bestellen in de Staantribune Webshop!

Bekijk ook de andere reportages uit SaltaireKeswickMillheadCarnforth, IlfracombeRocheBodmin, Nanpean, St. AustellWhitley Bay, SeahamColne en Hebburn.

Terraces & Floodlights 2