Tijdens het ‘coronaseizoen’ 2020-2021 reisde Joris van de Wier (Tilburg, 1978) naar alle uithoeken van Groot-Brittannië om toch maar voetbal te kunnen zien. Om toch zijn shot voetbal te krijgen, moest de lat steeds lager en op een bepaald moment stond Van de Wier omringd door verbaasde schapen een veld in de achttiende divisie te vincken. Zijn boek Terraces & Floodlights is een terugblik op een bijzonder seizoen dat we hopelijk nooit meer meemaken. Zo bezocht Joris in coronatijd onder meer Alliance Park in Motherwell voor de wedstrijd Caledonian Braves – Dalbeattie Star.

Als ik bij Alliance Park aankom, zie ik nog drie andere figuren in de bosjes staan. Het zijn jonge twintigers, allen vinckers. Eentje is voor Hamilton Academical, de andere twee voor Rangers. Zij vertellen dat thuis de muren op hen af kwamen en ze voetbal móésten zien. Sinds de Lowland League tweeëneenhalve week geleden is begonnen (helaas zonder supporters), proberen ze zo veel mogelijk wedstrijden te bezoeken waar je nog iets van het veld kunt zien. Sindsdien staan ze overal vanuit de vegetatie te gluren. We zijn het er allemaal over eens dat Caledonian Braves wel een van minste clubs is om te vincken, maar het zicht vanuit de bosjes is redelijk.

Caledonian Braves

Caledonian Braves is een van de weinige clubs in de Lowland League die ik nog nooit heb bezocht. De belangrijkste reden is de lelijke ground, maar ook omdat de club vrij nep is. Het werd in 2011 opgericht onder de naam Edusport Academy door cola-magnaat Chris Ewing. Het was een voetbalacademie gericht op Franse spelers.

In ruil voor een paar duizend euro konden zij voor Edusport Academy gaan spelen en kregen ze Engelse taallessen. De club werd in 2014 lid van de South of Scotland League en trad daarin aan met een team dat louter uit Franse spelers bestond.

Twee jaar later promoveerde de club naar de Lowland League, het vijfde niveau in Schotland. In februari 2018 werd Edusport Academy nog meer plastic. Ewing besloot een project op te zetten: ourfootballclub.com. Voor 25 pond per jaar kun je member worden. Zo’n vijftig mensen hebben dat gedaan en die mogen veel bepalen. Zo werden de clubkleuren gewijzigd, het logo en de naam. Sinds 2019 heet Edusport Academy daarom Caledonian Braves. Een veel betere naam, dat wel. De vijftig leden boeit het reilen en zeilen van hun club overigens weinig, want niemand van hen staat deze avond hier in de regen.

Lees het hele verhaal over Joris’ bezoek aan Caledonian Braves in Terraces & Floodlights 2, het nieuwe meesterwerk van de bestsellerauteur, te bestellen in de Staantribune Webshop!

Terraces & Floodlights 2

Bekijk ook de andere reportages uit SaltaireKeswickMillheadCarnforth, IlfracombeRocheBodmin, Nanpean, St. AustellWhitley Bay, Seaham en Colne.