Tijdens het ‘coronaseizoen’ 2020-2021 reisde Joris van de Wier (Tilburg, 1978) naar alle uithoeken van Groot-Brittannië om toch maar voetbal te kunnen zien. Om toch zijn shot voetbal te krijgen, moest de lat steeds lager en op een bepaald moment stond Van de Wier omringd door verbaasde schapen een veld in de achttiende divisie te vincken. Zijn boek Terraces & Floodlights is een terugblik op een bijzonder seizoen dat we hopelijk nooit meer meemaken. Zo bezocht Joris in coronatijd onder meer Blackpool voor de wedstrijd AFC Blackpool – Daisy Hill.

Blackpool is fantastisch. Het is het Scheveningen van Engeland. De ultieme badplaats voor de arbeidersklasse. Het heeft maar liefst drie pieren en een lange boulevard. Het is één grote kermis in Blackpool en daardoor een van de beste stapsteden van het land. Over Blackpool alleen kan ik al een boek schrijven, maar dat is voor een andere keer.

The Mechanics

AFC Blackpool werd in 1947 opgericht als een bedrijfsteam onder de naam Blackpool Metal Mechanics. Later werd dat versimpeld tot Blackpool Mechanics, nog steeds een mooie naam. Er was weinig succes, iets wat een terugkerend thema lijkt te zijn in dit boek. Ook in de twee belangrijkste bekertoernooien wil het allemaal niet zo lukken voor de Mechanics. De club is vooral blij als het mag deelnemen aan de FA Cup. Een mooie cup run zat er helaas nooit in. Driemaal werd de eerste kwalificatieronde bereikt en dat was het wel.

Ultieme voetbalstraat

De club ligt aan de ultieme voetbalstraat van Engeland. Binnen vijf minuten wandelen passeer je hier drie voetbalclubs. Naast AFC Blackpool heb je hier Squires Gate, dat een divisie boven de Mechanics speelt, en Blackpool Wren Rovers, dat een divisie lager speelt. Alle drie hebben ze een echte ground. In België zouden deze clubs allang gefuseerd zijn, maar hier blijven ze stug doorgaan. Als ik de kenners moet geloven is de Mechanics Ground van AFC Blackpool de beste van de drie. Ik kan het niet controleren, want het is inmiddels veel te donker om even naar binnen te gluren bij de andere twee.

Op Facebook schepte een vincker ooit op dat hij alle drie de grounds op één dag had gedaan. Een triple in vinckersjargon. Eerst Wren Rovers, dat om half drie ‘s middags begon. Na een half uur vertrok hij om de aftrap bij Squires Gate te zien en in de rust ging hij naar AFC Blackpool voor de tweede helft daar. Het leverde een totale meltdown op van andere vinckers die vonden dat dat niet mocht en woedend waren. Mijn ding is het ook niet zo, maar mij kan het echt niets schelen als iemand het zo doet. De buitenproportionele woede van die andere groundhoppers was wel schitterend om te zien. Het kan niet anders of een aantal zijn huilend naar bed gegaan en hebben keihard in hun kussen geschreeuwd dat het ‘TEGEN DE REGELS!’ was.

Lees het hele verhaal over Joris’ bezoek aan Blackpool in Terraces & Floodlights 2, het nieuwe meesterwerk van de bestsellerauteur, te bestellen in de Staantribune Webshop!

Bekijk ook de andere reportages uit SaltaireKeswickMillheadCarnforth, IlfracombeRocheBodmin, Nanpean, St. AustellWhitley Bay, SeahamColneHebburn en Lye.

Terraces & Floodlights 2