Een maand lang iedere dag een voetbalwedstrijd kijken in het stadion, dat was het doel van Thomas Rensen in 2011. Hij pakte de trein en reisde Europa rond. In totaal zag hij zelfs 32 wedstrijden in 18 landen. Voor Staantribune blikt hij in deze speciale Groundhopmaand de hele maand iedere dag terug op een van de meest unieke voetbaltrips ooit.

Schalke 04 – Internazionale 2-1

Van de beker van Liechtenstein naar de kwartfinale van de Champions League. Van het bergdorpje Eschen naar het industriële Essen. Van een kaartje kopen voor enkele euro’s tot… een gratis kaartje op de perstribune. Het is hier in Duitsland waar ik de meest bijzondere supporter van mijn reis tref. Een stukje uit mijn boek over 31Matches.

Ik logeer bij de meest wonderlijke Schalke-tandarts die er rondloopt: Oliver. Een ware voetbalfan en iemand die ook goed verdiend heeft met zijn werk. Eerst brengen we mijn tas naar zijn ouderlijke huis. Sinds de dood van zijn ouders staat het leeg; ik mag er vanavond slapen. Daarna rijden we door, drie straten verderop staat het huis van Oliver en zijn gezin. Het is een mooi, modern huis, met een tuin zo groot als een voetbalveld. Hoe ik dat weet? Er ligt een voetbalveld in zijn tuin. En nog houdt hij ruimte over voor een terras, waar ik iets te drinken krijg met een reusachtig stuk taart. Als ik voorzichtig vraag of hij ook iets geel-zwarts in huis heeft (de kleuren van Dortmund, de grote rivaal) antwoordt hij: “Het enige geel-zwarte dat ik in mijn bezit heb gehad, waren mijn tanden vroeger. Daarom ben ik dus maar tandarts geworden.” Zijn praktijk is dan ook half blauw-wit ingericht. Fans worden behandeld in de Schalke-kamer (“Dan doet het minder pijn”). De neutrale kamer is voor de mensen die niet naar een blauw-wit plafond willen kijken als ze met hun mond open liggen.

Maar er is meer, hier bij hem thuis. Ik had al bij mijn binnenkomst wat mooie attributen zien staan in enkele vitrines. Oliver blijkt een echte voetbalattributenverzamelaar. En niet zomaar eentje die af en toe iets koopt op de Duitse eBay, nee, iemand die het echt serieus neemt en zijn contacten heeft. Hij heeft oude speldjes van alle Duitse voetbalclubs en veel memorabilia van enkele WK’s, waaronder die van 1954 in Zwitserland.

Voor mij een magisch WK, omdat ik er veel over gelezen heb. Dankzij dat toernooi kreeg West-Duitsland na de Tweede Wereldoorlog weer wat aanzien in de wereld. De Duitsers klopten in de finale het dreamteam van Hongarije, waarin onder anderen Ferenc Puskás en Nándor Hidegkuti meespeelden. Het werd 3-2 na een 0-2 achterstand, terwijl de Duitsers in de eerste ronde nog met 8-3 verloren van diezelfde Hongaren. Geen wonder dat die eerste WK-winst voor ons buurland het Wonder van Bern wordt genoemd, naar de plaats waar de finale gespeeld werd. Oliver heeft een aandenken uit die tijd. Een bordje met inscriptie, dat alleen aan bondsleden van die tijd werd uitgedeeld.

Ook uit recentere tijd heeft hij dingen liggen: een verliezersmedaille van de Duitse beker uit 2005, bijvoorbeeld. Ingelijst hangt er een donkerbruine aanvoerdersband, met een piraat erop. Voetbalkenners weten het meteen: dit is de aanvoerdersband van cultclub Sankt Pauli. Oliver is bevriend met Gerald Asamoah, oud-speler van Schalke 04 die daarna aanvoerder werd van de tweede club uit Hamburg. “Dit is de eerste band die hij droeg als aanvoerder. Die heeft hij na afloop aan mij geschonken.” Het is een van de pronkstukken uit de verzameling van Oliver. Maar nog niet eens het meest bijzondere. Over sommige dingen in zijn museum mag ik niet eens schrijven van Oliver, zo bijzonder en waardevol zijn ze. Ik moet beloven dat ik stil blijf. En daar hou ik me aan …

Arena Auf Schalke

Meer lezen over mijn trip? Op Staantribune blik ik nog de hele maand ‘real time’ terug op mijn reis. Maar natuurlijk kan ik hier niet al mijn verhalen kwijt. Wil je alles lezen? Over hoe het is om opeens weer in het ouderlijk huis te zijn, over de wedstrijd in de Uefa Cup en over de donderdagblues? Dan kan je (alleen deze maand) mijn boek 31Matches digitaal aanschaffen. Vraag het aan door dit formulier in te vullen: https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259

Lees ook de blogs over de andere dagen tot nu toe:
Dag 1: Engeland U17 – Spain U17
Dag 2: Bangor City – Prestatyn Town
Dag 3: West Ham United – Manchester United
Dag 4: Hertha BSC & VfL Wolfsburg
Dag 5: Djurgardens – AIK Solna
Dag 6: BK Skjold – BGA
Dag 7: Dynamo Dresden – Rot-Weiss Erfurt
Dag 8: Vyle-Tharoul – Spa
Dag 9: Rheindorf Altach – Gratkorn
Dag 10: Dinamo Zagreb – Lokomotiv Zagreb
Dag 11: Proleter Novi Sad – Mladost Lucani
Dag 12: Sparta Praag – Slavia Praag
Dag 13: USV Eschen/Mauren – Balzers