Een maand lang iedere dag een voetbalwedstrijd kijken in het stadion, dat was het doel van Thomas Rensen in 2011. Hij pakte de trein en reisde Europa rond. In totaal zag hij zelfs 32 wedstrijden in 18 landen. Voor Staantribune blikt hij in deze speciale Groundhopmaand de hele maand iedere dag terug op een van de meest unieke voetbaltrips ooit.

PSV – Benfica 2-2

Ik ben halverwege mijn reis! En toevallig brengt dat mij weer in Nederland. In het stadion waar ik mijn allereerste wedstrijd ooit zag. Lees mijn column die ik hierover schreef in dagblad De Pers.

Met je vader naar het voetballen

Bijna had ik mijn mooiste verjaardagscadeau ooit verpest. Al had mijn vader dat kunnen weten. Hij kon best iets subtieler zijn. Of hij had gewoon zeker moeten weten dat het een mooi cadeau is!

Je eerste voetbalwedstrijd vergeet je niet meer. Als je, zoals ik, met je vader voor het eerst naar het stadion gaat. Ik zit nu op de helft van de 31 Matches en in alle stadions zie ik hetzelfde gebeuren. Vaders die hun zonen meenemen en jongens die hun ogen uitkijken in alle hectiek, chaos en sfeer van een stadion.

Je eerste wedstrijd vergeet je wel degelijk. Althans, wat er precies gebeurde op het veld, weet ik niet meer. Mijn vader nam me mee naar EVV – VVV, zoals die clubs toen nog heetten. De tweede club van Eindhoven speelde de nacompetitiewedstrijd in het Philips Stadion, vlak voor de zomer van 1991. Ik weet nog dat John Roox keepte voor de club uit Venlo en Roland Vroomans spits was bij EVV. Het enige wat ik verder nog weet van de wedstrijd, is dat ik samen met mijn neef drinken ging halen in de rust, voor vier man in totaal. Alleen mocht het drinken toen niet mee de tribune op (toen al niet, terwijl het fris was), waardoor we per persoon twee Fanta moesten opdrinken.

Dat soort dingen onthoud je dan. Dat EVV verloor, heb ik moeten opzoeken en dat Johan Derksen achter ons zat, heeft mijn vader me later (nog vaak) verteld. Ach, sowieso was Derksen in 1991 nog niet zo bekend.

Niet lang daarna vroeg mijn vader wat ik ervan zou vinden om een seizoenkaart te krijgen, voor het jaar erna. “Leuk!” schreeuwde ik bijna. “Hoezo?” Hij vroeg het zomaar. En ook al kwam ik er vijf keer enthousiast op terug, hij zei niets meer. Tot de zesde keer. “Ik wilde het voor je verjaardag geven, maar nu is de verrassing er al vanaf, dus laat maar”, zei hij. Diep teleurgesteld was ik. Tot ik daadwerkelijk jarig was. En ik alsnog zeer onverwacht voor mij de seizoenkaart kreeg. Toevallig bracht 31 Matches me gisteren weer terug in het Philips Stadion. Weer met mijn vader. Zoals het hoort.

Meer lezen over mijn trip? Op Staantribune blik ik nog de hele maand ‘real time’ terug op mijn reis. Maar natuurlijk kan ik hier niet al mijn verhalen kwijt. Wil je alles lezen? Over hoe het is om opeens weer in het ouderlijk huis te zijn, over de wedstrijd in de Uefa Cup en over de donderdagblues? Dan kan je (alleen deze maand) mijn boek 31Matches digitaal aanschaffen. Vraag het aan door dit formulier in te vullen: https://forms.gle/ue6A6FEgG4NDRG259

Lees ook de blogs over de andere dagen tot nu toe:
Dag 1: Engeland U17 – Spain U17
Dag 2: Bangor City – Prestatyn Town
Dag 3: West Ham United – Manchester United
Dag 4: Hertha BSC & VfL Wolfsburg
Dag 5: Djurgardens – AIK Solna
Dag 6: BK Skjold – BGA
Dag 7: Dynamo Dresden – Rot-Weiss Erfurt
Dag 8: Vyle-Tharoul – Spa
Dag 9: Rheindorf Altach – Gratkorn
Dag 10: Dinamo Zagreb – Lokomotiv Zagreb
Dag 11: Proleter Novi Sad – Mladost Lucani
Dag 12: Sparta Praag – Slavia Praag
Dag 13: USV Eschen/Mauren – Balzers
Dag 14: Schalke 04 – Internazionale