Voetbaltwitteraar van het Jaar 2019

Wie wordt dé Voetbaltwitteraar van het Jaar 2019? Dat was de afgelopen weken de vraag op ons Twitteraccount. Staantribune reikt jaarlijks een award uit aan degene die op Twitter opviel op voetbalgebied, met opvallende uitspraken, interessante nieuwtjes, grappige quotes, het plaatsen van mooie of leuke foto’s of op een geheel andere wijze, zolang het maar voetbalgerelateerd is.

Bol.com

Aad300

Een klein stukje historie over deze prestigieuze prijs. Een onafhankelijke jury van deskundige Staantribune-redacteuren koos in 2014 Aad ‘@aad300’ de Mos tot de allereerste Voetbaltwitteraar. Aad is bereid gevonden om elk jaar de award uit te reiken aan de winnaar – tenzij hij dit zelf is natuurlijk.

De Blanke Bogarde

Vanaf 2015 lieten we de keuze over aan onze volgers en lezers. Jullie kozen toen massaal voor @DuBlanqeBogarde als dé Voetbaltwitteraar en deze titel prolongeerde hij een jaar later. Daarna trok hij zich terug, om ruimte te maken voor opkomend talent. “Ik wil niet de Bohemiam Rhapsody onder de Voetbaltwitteraars worden”, aldus het Twitterorakel.

Van Twitter naar Fox

In 2017 kozen jullie dan ook iemand anders tot dé Voetbaltwitteraar: Kees Kwakman, op dat moment nog speler van FC Volendam. Met de carrière van Kees ging het daarna snel: hij hing zijn voetbalschoenen aan de wilgen en werd analyticus bij onder meer FOX Sports. Dat kan de Voetbaltwitteraarverkiezing dus met je doen!

Uitslag 2018

En vorig jaar was er weer een nieuwe winnaar: emo-Ajacied Arco! Bekijk de volledige Top 50 van 2018.

‘Spelregels’

De opzet was dit jaar niet anders dan voorgaande jaren. Vooraf een lijst samenstellen van voetbaltwitteraars op wie men kan stemmen – op basis van iets suggestiefs als ‘kwaliteit’ – is praktisch niet handig en roept meer vragen dan stemmen op. Bovendien: wat is is ‘kwaliteit’? Is dat iemand die maar wat graag zijn inhoudelijke mening over voetbal spuit, liefst met zo interessant mogelijke termen? Of gewoon iemand die leuke foto’s plaatst? En wie zijn wij dan om te bepalen wie wel of niet mee ‘mag’ doen? Kortom: wij laten het stemmen over aan jullie, trouwe volgers en lezers. Dat is het eerlijkst. En smaken verschillen nu eenmaal.

Bij het tellen van de stemmen viel op dat de Top 50 vooral bestaat uit voetbaltwitteraars die in real life onbekend zijn bij het grote publiek, maar wiens of wier tweets desondanks door veel mensen worden gewaardeerd. Dat geldt ook voor de nieuwe winnaar. Het was even wachten – we waren erg druk met stemmen tellen en tussendoor nog even een magazine afronden – maar hieronder dan eindelijk het juryrapport!

50 – 41

50. @lukkienDick

Wij denken niet dat FC Emmen-trainer Dick Lukkien is gekozen in deze lijst vanwege zijn vele tweets. Waarschijnlijk is zijn rol als trainer van de trots van Drenthe eerder een reden dat hij deze lijst net heeft gehaald. Maar we volgen de stemmers: Lukkien is een aanwinst in zowel de eredivisie van het voetbal als de eredivisie van het voetbaltwitteren.

https://twitter.com/LukkienDick/status/1097449680034820096

49. @ChrisSibon

Een plekje lager vinden we een echte PSV-fan. Chris vertolkt de gevoelens van de Eindhovense supporter. Maakt zich druk om wat er in het stadion gebeurt. Van stewards op de tribune tot het spandoekenbeleid van de club. Iets wat duidelijk wordt gewaardeerd door zijn medefans.

https://twitter.com/ChrisSibon/status/1207609276170145792

48. @Dirono

Een actieve profvoetballer in de lijst, dat komt – gek genoeg, of juist niet? – niet zo vaak voor. Oranje-international Marten de Roon vervulde zowel op het middenveld van Atalanta Bergamo als op Twitter een hoofdrol. Waar de meeste profvoetballers standaardriedeltjes als ‘good match’ of een groepsfoto na een gewonnen wedstrijd posten, doet De Roon wat anders. Ludieke foto’s, woordgrapjes en vooral de draak met zichzelf steken, maken van hem een opvallende Twitteraar in profvoetballand.

Bol.com

47. @Groundhopperpat

Twittert voor zo’n 913 intimi, want het is de enige afgeschermde (!) account in deze lijst. Staantribune nam uiteraard wel een kijkje en kwam terecht in een wondere wereld van gewapend beton, harte bratwurst en sintelbanen. We raden iedereen met een gezonde voorkeur voor Oostblok-architectuur en andere betonnen schepsels aan zich alsnog te melden bij de ballotagecommissie.

46. @WillemHaak

Vorig jaar noemden we Willem Haak een kruising tussen Jurriaan van Werssem en David Endt in een 21ste eeuws-jasje. Een jaar later kunnen we wel stellen dat we Willem eigenlijk niet moeten vergelijken met die twee romantici. Hij is veel meer van de feiten en laat zich niet leiden door een vergeten verleden. Haak heeft de toekomst.

45. @Ventos

Het was maar liefst vijf accounts wachten, maar daar is hij eindelijk: de eerste Ajacied in de lijst. Meteen de Ajacied met de grootste harde schijf. Bij Ventos zit die schijf vol Ajax-porno. Alle foto’s en filmpjes die de afgelopen jaren zijn gemaakt van de Amsterdamse supporters, vind je terug bij Ventos.

https://twitter.com/Ventos/status/1126446092445462528

44. @Florisroos

Er zijn weinig sympathiekere Ajacieden te vinden op Twitter dan Floris Roos. De goedlachse vader uit Beverwijk heeft van Ajax zijn beroep kunnen maken. Elke thuis- of uitwedstrijd is hij te vinden langs de zijlijn. 2019 bracht hem een heerlijk leven langs Europese steden en een 44ste plaats in de Voetbaltwitter Top 50.

https://twitter.com/FlorisRoos/status/1188495739447590912

43. @MichaelvanPraag

Samen met @JurrVanWessem de mastodont in deze lijst met jonge goden. @DeKruikenzeiker zal weinig stemmen hebben gehad uit Breda. In Tilburg zal niet al te vaak @Hoekie_B zijn ingetikt. Des te opvallender is de positie van Van Praag in deze lijst. Hij heeft élke supporter in Nederland beledigd, maar kreeg toch uit het hele land stemmen. Plek 43, ja, we maken hem nog een keer: Indrukwekkend.

https://twitter.com/MichaelvanPraag/status/1196797928767143936

42. @NoSurrender65

De eerste FC Twente-supporter in deze lijst. Eentje van de oude stempel. Stiekem zijn alle supporters in Nederland blij dat Twente terug is in de eredivisie. Misschien dat daarom Twente-supporter No Surrender zoveel stemmen kreeg.

https://twitter.com/nosurrender65/status/1152586255600930816

41. @Wytsevdgoot

Er zijn maar weinig mensen die Wytse van der Goot niet pruimen als commentator. Waar Sierd de Vos, Frank Snoeks of Jeroen Grueter elke wedstrijd de hoon van een deel van de Twitter-gemeenschap over zich heen krijgen, blijft Van der Goot de toorn bespaard. Eindelijk hebben de millennials hun voetbalcommentator. Een rol die Van der Goot op het lijf geschreven is.

40 – 31

40. @Skjelbredams

Een Leidse Amsterdammer of Amsterdamse Leidse. We weten het niet bij Kjell. Wat we wel weten is dat maar weinig supporters zo hun hart op de tong hebben als deze Ajacied. Vindt dat supporters die niet in het stadion komen eigenlijk geen mening mogen hebben. Of in ieder geval op gepaste momenten hun muil moeten houden.

https://twitter.com/skjelbredAMS/status/1179728655746060289

39. @ibrariemovic

Met een snelheid van dertig tweets per dag – en een veelvoud op wedstrijddagen – klimt Riemer op in de rangen van het Ajax-Twittergilde onder aanvoering van @arcinho en @jimmydriessen. De aspirant-voorzitter van de nog op te richten André Onana Fanclub kan intens nagenieten. Hij werd door Hakim Ziyech c.s. in 2019 op zijn wenken bediend. Maar ook voor de kritische noot kun je bij @ibrariemovic terecht. Kom je aan André, dan kom je aan Riemer.

https://twitter.com/ibrariemovic/status/1097838383227944961?s=20

38. @voetbalgeneuzel

Daniël noemt zichzelf de ‘Ard van Peppen van Voetbaltwitter’. Daar kunnen we ons wel in vinden, want ook @voetbalgeneuzel compenseert een zelfverklaard gebrek aan voetbalexpertise met een bezielende werkethos. Hij is sneller dan de krant en trakteert zijn volgers en passant ook nog op het laatste geneuzel over American football en basketbal. En klagen over NAC? We hebben geleerd dat je daar in deze verkiezing een heel eind mee kunt komen.

https://twitter.com/voetbalgeneuzel/status/1135251630037897221?s=20

 37. @madurohedwiges

Analist Hedwiges Maduro omschreef de voetballer Hedwiges Maduro als ‘onopvallend opvallend’. In Voetbaltwitterland is de expertise van deze oud-international in zijn eerste volle jaar als ex-voetballer in ieder geval niet onopgemerkt gebleven. De 34-jarige Maduro begon dit jaar ook met grote ambities aan zijn trainersopleiding. Dat Unai Emery pas 37 was toen hij trainer werd van Maduro’s geliefde Valencia, weet hij uit zijn hoofd. De lobby is alvast begonnen, want in de traditie van Sierd de Vos en Louis van Gaal volg je @madurohedwiges ook als je aan je Spaans wilt werken.

https://twitter.com/madurohedwiges/status/1132411593529188363?s=20

36. @JurrVanWessem

Jurriaan van Wessem werd dit jaar door een stemmer een ‘onblusbare maestro’ genoemd en daar is wat ons betreft geen speld tussen te krijgen. Deze in Monaco woonachtige historicus is een wandelende encyclopedie over alles wat achter een bal aan rent aan de randen van de Middellandse Zee. Zijn tweets zijn voor de volgers van La Liga, Ligue 1 en de Serie A wat zijn prepkits zijn voor de commentatoren van Ziggo Sport: onontbeerlijk.

https://twitter.com/JurrVanWessem/status/1192527321284124674?s=20

35. @mennopot

Muziekjournalist en Ajax-supporter Menno Pot, die voor Staantribune onder meer incognito De Klassieker bezocht tussen de Feyenoord-supporters en een ingetogen verhaal schreef over Abdelhak Nouri, stijgt één plekje in de lijst. Een bescheiden stapje voor de man die in 2019 erg productief was. Zo verscheen in oktober Het nieuwe Ajax over het successeizoen van zijn grote liefde. En dan was er nog een stunt rond Ajax – Tottenham. Jordie van der Laan, ontslagen door Telstar omdat hij zichzelf ziek had gemeld om de uitwedstrijd in Londen te bezoeken, zat tijdens de return naast Menno in de Johan Cruijff Arena.

34. @MeesOomens

Met Frenkie de Jong in rood-wit als avatar is het niet lang zoeken naar de favoriete club van Mees. De nuance van Oomens biedt in dit kamp een welkome tegenhanger voor de emo van @Arcinho en het gestrekte been van @JimmyDriessen. Zijn zwak voor home grown Ajacieden houdt zijn blik ferm gericht op De Toekomst. Ook op Twitter heeft Ajax met Mees een talent in handen.

https://twitter.com/MeesOomens/status/1212056465550331905?s=20

33. @HanBalk

Met Han vinden we de eerste – en gelukkig niet de laatste – fotograaf in deze Top 50. Balks hart verwarmt in het schijnsel van lichtmasten en pyro. Niet verwonderlijk, als je weet dat zijn vader hem als klein jochie meenam naar een van de mooiste floodlights in Nederland: die van de Adelaarshorst, waar we afgelopen jaar de drukbezochte Groundhopdag organiseerden. En hoewel dit een Twitterverkiezing is, kunnen we Balks Instagram-account niet onvermeld laten. Foto’s met de doordringende geur van vers gemaaid gras en broodjes worst.

32. @Nuldettig

Had eigenlijk twee stekkies hoger moeten staan, maar alsnog een mooie plek voor de eerste vertegenwoordiger uit Utrecht, de stad waar Staantribune is opgericht. Wat nu al de ‘Mark van der Maarel van het Utregse Twitterkamp’ wordt genoemd, is de online Bunnikside: het hart op de tong met een flinke dosis humor.

https://twitter.com/Nuldettig/status/1162868910464614401?s=20

31. @EProvie

Deze Limburgse PSV-supporter bleef in een vervelend jaar voor zijn club verrassend hoopvol en genuanceerd. Deze goedlachse supporter is een graag geziene gast op Twitter, maar ook in het stadion en op de Eindhovense Twitterborrels. Maar wacht, er is meer: Provie praat je ook bij over de maximumsnelheid op de snelweg en doet live verslag van de afleveringen van Ik Vertrek. Altijd handig voor bij het koffiezetapparaat.

https://twitter.com/EProvie/status/1209151151196770305?s=20

30 – 21

30. @bart_sanders

Duidelijke Twitter-bio van Bart: ‘Ajax, Ajax en nog eens Ajax.’ Hij steekt z’n liefde voor de club uit Amsterdam niet onder stoelen of banken en heeft bovendien een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd. Alle ongenuanceerde, hypocriete en ongefundeerde twitteraars worden door Bart onherroepelijk tot de orde geroepen. En o ja: Ajax is geen – we herhalen – geen kille club.

https://twitter.com/bart_sanders/status/1126116788780056577?s=20

29. @indiaan1908

De eerste Feyenoorder in deze lijst. Niet alleen een bekende in De Legioenzaal, maar ook daarbuiten. ‘No pyro, no party’ weten ze sinds kort ook in Porto, Bern en Glasgow. @indiaan1908 zorgde ook voor een kippenvelmoment tot ver buiten de Maasstad als mede-initiator van het eerbetoon aan de overleden Feyenoord-supporter Rico Jansen.

 

https://twitter.com/indiaan1908/status/1190581705507246084?s=20

28. @TolkvanAad

Heeft Twitter-fenomeen en Voetbaltwitteraar van het Jaar-roerganger Aad een tolk nodig? Blijkbaar wel, want dit account kan al na drie maanden op veel fans rekenen. @TolkvanAad maakt het soms onnavolgbare ook voor de gewone man begrijpelijk. Waar Queen nog altijd de tribute van George Michael voorblijft en André Hazes Guus Meeuwis, zo volgt deze tolk het origineel vooralsnog zoals het hoort: op gepaste afstand.

https://twitter.com/TolkvanAad/status/1179504665089757185?s=20

27. @JIH1980

Deze man at in 2019 écht alle pies. Wie wil weten waar Jeroen is, moet verdomd goed opletten. Het ene moment vind je hem nog op een winderige avond in Bath, om 43 stadions later op te duiken in het verzengende Doha. Houd deze spreker tijdens de Groundhopdag ook in 2020 in de gaten, want als hij een trip naar Argentinië aankondigt samen met @DutchCards en @doingthe116, staat er iets speciaals te gebeuren.

26. @JoopBuyt

De man, het merk, de legende. Aan Haagse bluf geen gebrek, want Joop noemde zichzelf al gekscherend de allerbeste twitteraar van het land. Joop is een vaste bewoner van de Staantribune Voetbaltwitteraar van het Jaar-Lijst en zal met zijn val buiten de top-25 de hoon van zijn volgers moeten trotseren. Wij weten wel beter, want Joop is meer dan alleen voetbal. Joop, we houden van je.

https://twitter.com/JoopBuyt/status/1206893124267757568?s=20

25. @Rene_ggh

Zowaar meteen nog een Hagenees in deze lijst. De grondlegger van GroenGeelHart wordt geroemd om zijn Haagse humor, maar wekt met zijn lokale restauranttips ook de drink- en eetlust op. Rene opperde dit jaar op TV West zowaar om de ‘Dag van de Afhaalchinees’ te introduceren. En zijn tweets? Daar hoeft wat ons betreft geen sambal bij.

https://twitter.com/Rene_ggh/status/1180060001458634752?s=20

24. @sjenkiedejong

Naam: SJ. Enkie. Headerafbeelding: Peter Crouch. We waren erg benieuwd waar deze Ajax-millennial zich na de transfer van de eerste en het einde van de carrière van de tweede mee zou bezighouden. Het antwoord? Ook zonder zijn naam- en beeldschenker blijft @sjenkiedejong onverstoorbaar grappig over alles wat hem bezig houdt: van boerenprotesten tot die ene film op Netflix en o ja, Ajax.

https://twitter.com/sjenkiedejong/status/1202526614455816193?s=20

23. @vanpogototpopo

Van Pogo tot Popo is de ongekroonde koning van het uitvak. Schalke – Dortmund in het geel, pitch invasion bij KV Mechelen, op de valreep Kenilworth Road en met zijn Ajax naar Madrid, Turijn en Londen. Waar was deze vincker niet bij dit jaar? Werd door een popo verwijderd uit het thuisvak tijdens Chelsea – Ajax, dan toch liever de pogo: tijdens de bekerfinale liet hij met 20.000 anderen De Kuip trillen op ’90 minuten lang’.

https://twitter.com/vanpogototpopo/status/1184900808720224256?s=20

22. @GARRINCHA_

Wilde eigenlijk niet meer verkozen worden, maar het volk besliste anders. Eindigde hoger dan de vijf Twitteraars uit de Lichtstad die hij een duwtje wilde geven op deze lijst. Met commentaren als ‘dé PSV-twitteraar’, ‘ongezouten en zuiver’ of ‘ze bestaan, toffe PSV’ers’ konden we toch niet om @GARRINCHA_ heen. Of zoals een stemmer het netjes samenvatte: ‘Wil niet, doe het toch.’

21. @RikElfrink

Tukker met PSV-voorliefde, meer dan aardige amateurwielrenner, bankier en toen toch sportjournalist: Rik heeft een aardige reis afgelegd. Via hem hoor je het PSV-nieuws nog voor het daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Zei dit jaar dat het grootste misverstand is dat voetbal slechts een spelletje is: ”Voetbal is meer dan een spelletje”. Amen, Rik.

https://twitter.com/RikElfrink/status/1209175470236979202?s=20

20 – 11

20. @Plattekar

Meteen door naar de hoogst geplaatste PSV’er in deze lijst. Wie nog denkt dat Twitter-roem aan kan zwellen als de club het zwaar heeft, komt ook hier van een koude kermis thuis. Ook dit Twitter-fenomeen uit Lampegat volgde zijn geliefde club in een val op de ranglijst. Ook hier vermoeden we een tijdelijke inzinking, want de laatste nieuwtjes, tactisch inzicht, statistiekjes, borrels en een incidenteel schot uit de heup? René is voetbaltwitter.

https://twitter.com/Plattekar/status/1193875434905251842?s=20

19. @LangeToepie

Kreeg van stadsgenoot Aad een wildcard voor diens alternatieve Voetbaltwitteraar van het Jaar knock-out systeem. Terecht: het orakel van de Hofstad vijzelt zowel je kennis van het Haagse voetbal als je arsenaal aan creatieve scheldwoorden op. Speelt ook altijd precies op tijd zijn ‘hou op schei uit’-kaart. Ruwe bolster, groengele pit.

https://twitter.com/LangeToepie/status/1205992941929598979?s=20

18. @aad300

Vaandeldrager, voorvechter, inspirator en hoeksteen van deze verkiezing. Verricht de loting voor zijn alternatieve Twitterverkiezing en trapt daarna nog even achteloos een strandballetje met zestienvoudig Grand Slam-winnaar Novak Djokovic en kleinzoon Kiet. Kreeg er dit jaar zowaar een tolk bij. Dan weet je: dan ben je een hele grote. Legde het voetbalspelletje dit jaar tijdens een persconferentie nog even fijntjes uit aan Mark van Bommel. Wil jij in 2020 wel de kerst halen? Luister dan wél naar Aad.

17. @Alaphilippe_

Dé Twitterontdekking van 2019, want de hoogste nieuwe binnenkomer in de lijst. Stijn in het kort? Een schier oneindige foerage feiten en ingevoerde inzichten over het Campeonato Nacional de Liga de Primera División, kortweg La Liga. Alaphilippe_ bewijst dat er meer is onder de Spaanse zon dan Blaugranas, de Koninklijke en Atleti. Wen er vast aan, want aan de borreltafel voorafgaand aan Getafe – Ajax kom je voortaan niet meer weg met de analyse “geinig stadionnetje”. Que viva España!

https://twitter.com/Alaphilippe_/status/1206548923273359362?s=20

16. @sjoerdmossou

Wie maalt er om stemmen, als je zo veel volgers hebt? Sjoerd Mossou heeft de kijk van Alan Shearer en de kijkdichtheid van Peter R. de Vries. Wil je Sjoerd ook eens in het echt ontmoeten? Je beste kans is op de staantribune van Griffin Park, nog slechts tien potjes het karakteristieke onderkomen van zijn Britse liefde: Brentford FC

https://twitter.com/sjoerdmossou/status/1191832214754996224?s=20

15. @nickhoekman

Heeft plek in zijn hart voor zowel Ajax als Genemuiden. Zo pakt de voetbaltwittervolger vanachter het scherm ook nog even wat amateurvoetbal mee. Nicks signature zijn natuurlijk de woordgrapjes, maar misschien waren die leuker toen hij nog op Tinder zat. Niets zo leuk als datevermaak, wie weet swipen we de kroonprins van het Nederlandse voetbaltwitterensemble volgens jaar weer gewoon naar rechts.

14. @FreekJansen_AD

Ging het jaar in als FreekJanssen_VI, maar transfereerde in juli naar AD. Kreeg tot verbijstering van velen zowaar een stem in de ‘wie-trek-je-slecht-op-Twitter’ verkiezing van @jonagold__. Dat moet berusten op een misverstand of vlaag van verstandsverbijstering, want what’s not to like aan deze goed geïnformeerde en nuchtere Ajax-volger uit de Achterhoek? En als je wekelijks de schone taak hebt om onze @Arcinho tot bedaren te brengen, kun je wat ons betreft niet hoog genoeg eindigen.

https://twitter.com/FreekJansen_AD/status/1111243733813657601?s=20

13. @ArjanFCE

Emmen is hot, concludeerden we vorig jaar al. Nu de sympathieke club uit Drenthe een blijvertje lijkt in het hoogste nationale voetbalechelon, nestelt ook oer-Drentenaar Arjan zich steviger in de eredivisie van de voetbaltwitteraars. Vergeet Rutger Castricum: dankzij deze Afghanistan-veteraan en uittredend bestuurslid van de Brigata Fanatico weet je pas écht hoe de wind staat aan de Oude Meerdijk.

https://twitter.com/ArjanFCE/status/1212787615826624512?s=20

12. @doingthe116

Een genetische afwijking aan zijn hart kreeg hem er vijf jaar geleden bijna onder. Sindsdien vinckt hij als onder invloed van een levenselixer, want deze Schotse Tilburger mag met recht de capo di tutti capi van de groundhop famiglia genoemd worden. Waar hij in 2019 de tijd vond om zijn inmiddels zesde boek Voetbalstad Berlijn te schrijven, is ons een raadsel. Want 159 wedstrijden bezoeken in 365 dagen is op de eerste plaats al een logistieke krachttoer. Of deze historicus dit jaar ook kan doordringen tot de haarvaten van La Boca, daar komen we gelukkig snel genoeg achter.

 

11. @keeskwakman14

Niets zo onderhevig aan smaak als voetbalanalisten. We laten ons dan ook niet uit over de commentaarkwaliteiten van Kees, maar zijn abonnement op een plek in deze  Top 50 bewijst wellicht dat je met een gezonde dosis Volendamse nuchterheid wekelijks op tv kunt zijn zonder te verworden tot nationale pispaal. Zei ooit: “Als ik net zo goed kon voetballen als ik erover kan lullen, had ik honderd interlands gespeeld.”

https://twitter.com/keeskwakman14/status/1202513146109452288?s=20

Top 10!

10. @JandeKnecht1970

De boeren stemden De boer dat is de keerl van Normaal de Top 2000 in. Mogen we in plek 10 voor Jan de Knecht ook een voorzichtige stem voor het behoud van De Kuip zien? Sportclub Feyenoord, BVO Feyenoord of de Stadion NV: in zo’n bestuurlijke spaghetti hebben we behoefte aan onversneden liefde voor wat ooit was en wellicht langer zal zijn. Je hebt onze steun, Jan!

 

9. @JimmyDriessen 

Wordt door zijn postuur en temporaire objectiviteit op Twitter inmiddels omgedoopt tot nuancebeer’. Een slechte take, een unpopular opinion, top 5-jes, deze Bossche Ajacied legt zijn hoofd op het hakblok en overhandigt je vervolgens glimlachend het zwaard. Opdat wij het niet zelf hoeven te doen, verkent Jimmy vervolgens voor ons de grens tussen gelijk hebben en gelijk krijgen.

https://twitter.com/JimmyDriessen/status/1193446042819350528?s=20

8. @FR12Patrick

Noemt zichzelf een ‘emotionele ouwe lul’ als het gaat om het behoud van De Kuip en is toch echt maar 26 jaar oud. Begon ooit een keer met een lullig cameraatje wat foto’s te maken tijdens een wedstrijd en brengt in maart zijn eerste fotoboek uit, uiteraard over De Kuip. Kent ieder kiertje in het bevende beton en verliest nooit de grote lijnen uit het hoofd. Rotterdams totaaltwitter.

https://twitter.com/FR12Patrick/status/1212343624001839110?s=20

7. @sportzeloot

Zeloot. ze’lot, zelfst.naamw. (m.) iemand die zich met enig fanatisme voor een bepaalde, vaak religieuze, zaak inzet.
Laat dat ‘enig’ maar weg. Te midden van de kakofonie aan twitterbonje druppelt op de algebra van VI-journalist en vaandeldrager van de Opta-generatie Michel Abbink slechts instemmend applaus neer. En heeft er zich al een zuidelijke volkszanger gemeld om met Michel de Coëfficiëntenpolonaise tot carnavalshit te verheffen? Je hebt nog twee maanden.

6. @TheReaIYorin

Dat deze Arnhem Ultra ook heimelijke gevoelens koestert voor de Trots van het Noorden wisten we, maar dat hij ook ambities had voor het Groningse pluche konden we niet vermoeden. Deze echte Yorin is er als de kippen bij als er iets te winnen valt, maar is ook niet te beroerd om uit te delen – zeker als het om slagroomtaarten gaat. Op plek zes: de ongekroonde GIFjes-koning van Vitas

https://twitter.com/TheReaIYorin/status/1085551669365145600?s=20

5. @DeKruikenzeiker

Uw handelsmerk is cynisme. U schrijft wedstrijdverslagen van het zuurste soort. Uw provincieclub schuurt ineens tegen Europees voetbal aan. U wilt meejuichen. Mag dat? Ja, natuurlijk mag dat. Want we volgen deze Tilburgse onderbuik vooral voor wat door @arcinho werd omschreven als ‘universeel supporterschap’. De bus opwachten na een stunt in de hoofdstad? Daar nemen zelfs de vijftien hardcore Ajacieden in deze lijst hun pet voor af. Werd, zoals hij zelf al voorspelde, niet de winnaar van deze verkiezing, maar wel een verdienstelijke vijfde plaats.

4. @Plakplaat63

Werd een tijdje van Twitter verbannen, geblokkeerd door eerste Publieksprijs-voetbaltwitteraar @DuBlanqeBogarde en feliciteert nog ieder jaar Bryan Smeets met zijn verjaardag. Deze ‘vader van Feyenoord’ op Twitter, inmiddels in het echte leven opa, houdt wel van een beetje reuring. Neemt Het Legioen mee naar vervlogen tijden.

https://twitter.com/Plakplaat63/status/1197911539988226048?s=20

3. @FRGerardo

Wordt door Voetbaltwitteraar van het Jaar @Hoekie_B ‘de koning in mijn genre’ genoemd. En niet voor niets, want aankomend opa Gerardo treedt de beproevingen van zijn club met bij vlagen onnavolgbare spot tegemoet. We vermoeden zelfs dat deze podiumplaats met name ondersteund wordt door Twitteraars buiten Rotterdam. Hoe slechter met Feyenoord, hoe beter de tweets? Hoogst geklasseerde Feyenoorder in de Top 10, die een stevig Rotterdams sausje heeft.

https://twitter.com/FRGerardo/status/1208042157979963392?s=20

2. @arcinho

@Arcinho voorspelde op inzet van een grillburger dat de VAR eraan te pas zou moeten komen om de nieuwe Twitterkoning aan te wijzen. Nou Arco, we komen er eentje langsbrengen op het Mediapark, want wat was het lang spannend. De opper-emo-Ajax-Twitteraar stond in 2019 aan de wieg van een kersvers zoontje en de Pantelic Podcast, dus we vermoeden dat hij wel kan leven met een plek als runner-up.

https://twitter.com/arcinho/status/1208501548592107521?s=20

De winnaar

1. @Hoekie_B

De zesde editie, een vijfde unieke winnaar. In 2017 stond NAC-Twitteraar Ferry de Bont nog niet eens in de lijst en in 2019 is hij de trotse winnaar van wellicht de meest kitscherige trofee van Nederland. Het bewijs dat je niet voor een van de traditionele Top 3-clubs hoeft te zijn om deze verkiezing te winnen. Wellicht dat het persoonlijk bedanken van elke stem toch echt kan werken. Een gedenkwaardige winnaar.

Van harte gefeliciteerd, Ferry!

De allereerste winnaar van de Voetbaltwitteraar van het Jaar verkiezing, Aad de Mos, zal binnenkort de prestigieuze Twitter Award overhandigen, op een nader te bepalen tijdstip en uiterst geheime locatie.

We vonden het weer erg leuk om te organiseren, ook al kostte het ons telkens enorm veel tijd. Het leukste aan de verkiezing voor Voetbaltwitteraar vinden we dat mensen op het idee worden gebracht om nieuwe voetbaltwitteraars te gaan volgen. Daar is het ons om te doen!


Bedankt voor het massale stemmen en blijf ons ook volgen op Twitter!

terug naar overzicht

Lees verder...