Laura Zonnenberg: ‘Voetbaltwitter is een mannenwereld’

Haar bewerking van een juichende Érick Gutiérrez en Hirving Lozano ging in 2018 de wereld over. Het leverde Laura Zonnenberg ook als enige vrouw een plek in de Top 50 van Voetbaltwitteraar van het Jaar 2018 op: Laura Zonnenberg.

Bol.com

Laura Zonnenberg studeert Communicatie & Multimedia Design en maakt artwork van voetballers of over voetbalcultuur. “Ik heb er eentje gemaakt met een juichende Gutiérrez en Lozano die viral is gegaan in Mexico. Twitter speelde daarbij een belangrijke rol. Fanatieke PSV-volgers als Rik Klein Entink en Rik Elfrink namen het over, die hebben heel korte lijntjes met PSV-fans. Uiteindelijk is het werk zelfs opgepikt door ESPN.”

 

Gejat

“De meningen op Twitter waren flink verdeeld of het nu gejat was. Iedereen kent natuurlijk Piro, die veel shirts heeft gemaakt voor FootballCulture. Veel mensen vonden mijn werk veel op hem lijken en daarover werd vrij veel lawaai gemaakt. Het is natuurlijk niet gejat, maar dit soort discussies hou je altijd.”

Uitvak

“Ik maak al vrij lang artwork, daarbij kan ik mijn opleiding combineren met de dingen waar ik van hou – in dit geval voetbal. Na zo’n hype met Guti en Lozano zag ik ineens mijn shirts in het uitvak, dat is wel heel grappig. Eind vorig jaar heb ik nog een shirt gemaakt met de omhaal van Luuk de Jong tegen FC Utrecht. Nadat Luuk zelf via Twitter een exemplaar had gevraagd, ben ik er zelf eentje bij hem langs gaan brengen.”

“Ik maak al vrij lang artwork, daarbij kan ik mijn opleiding combineren met de dingen waar ik van hou, in dit geval voetbal. Na zo’n hype met Guti en Lozano zag ik ineens mijn shirts in het uitvak, dat is wel heel grappig. Eind vorig jaar heb ik nog een shirt gemaakt met de omhaal van Luuk de Jong tegen FC Utrecht. Nadat Luuk zelf via Twitter een exemplaar had gevraagd, ben ik er zelf eentje bij hem langs gaan brengen.”

Twitterborrel

“Het grappige is dat ik nu veel van mijn Twittervolgers ook in het echt zie. De bekendste PSV-twitteraar @Plattekar heeft het twee jaar geleden het initiatief genomen voor de inmiddels beruchte Eindhovense Twitterborrelgroep. Die borrels beginnen vaak nog rustig. Daarna blijven meestal dezelfde mensen over die verder de stad in gaan en het echt laat maken.

De afgelopen tijd viel er op die borrels natuurlijk ook genoeg te bediscussiëren. We zijn het dan ook opvallend vaak over heel veel dingen niet met elkaar eens. Op een gegeven moment gaat het trouwens niet meer over PSV en dan is het gewoon een avond stappen met vrienden.”

Vrouwen

“Ik weet niet waarom er niet meer vrouwen in de lijst staan, maar Voetbaltwitter is inderdaad een beetje een mannenwereld. Als favoriete vrouwelijke voetbaltwitteraar moet ik natuurlijk wel een PSV’er noemen: Janna. Zij is met name leuk als je een beetje van discussie houdt. Monique is ook leuk, zij Twittert veel over NAC. Zelf volg ik niet super veel vrouwen, want we zijn wel in de minderheid.

Wouter Joosse, ook een PSV’er, heeft dit jaar veel volgers erbij heeft gekregen. Hij blijft altijd lekker rustig in discussies, dat ontbreekt nog wel eens bij anderen. Mees Oomens is een beetje hetzelfde type als Wouter, maar dan van de concurrent Ajax. Als ik het al prima kan lezen, dan moet het voor iedereen te doen zijn.”

Voorspelling

“Ik probeer binnenkort af te studeren, dus ik had afgelopen jaar wat minder tijd. De kans is groot dat ik de Top 50 dit keer helaas niet haal. Als ik in 2020 wat meer tijd heb, ga ik zeker weer wat meer artwork maken, ook van spelers van andere clubs dan PSV. De laatste keer dat ik dat heb geprobeerd, kreeg ik overigens wel meteen een minitik op de vingers van PSV’ers. ‘Hé, je blijft er het toch wel genoeg voor ons maken, hè?’ zeiden ze.”

We zijn op dit moment druk bezig met het tellen van alle stemmen op de #Voetbaltwitteraar2019. De uitslag maken we vanzelf bekend. Houd hiervoor het Twitteraccount van Staantribune in de gaten!

terug naar overzicht

Lees verder...