Joop Buyt: ‘Ik ben toch echt de beste Twitteraar van het land’

Bij de uitreiking van de Voetbaltwitteraar van het Jaar Award 2018 werd hij door Aad de Mos als winnaar voor 2019 getipt: Joop Buyt. Het Merk. Hagenees, entertainer, verslaggever bij Omroep West, ja, wat is hij eigenlijk niet?

Bol.com

Hij geniet van de reuring, maar hoeft niet per se te winnen: “Twitter is meer mijn schetsboek.”

Kanshebber

“Ik dacht vorig jaar eigenlijk al vrij snel: dit gaat ‘m niet worden. Dat geldt eigenlijk ook voor dit jaar. Sterker nog, ik weet zéker dat ik niet ga winnen. Ten eerste wint er altijd een Ajacied of een Feyenoorder. En ten tweede ben ik niet echt een pure voetbaltwitteraar. Dus wat dat betreft is het al leuk dat ik word genoemd.

Ik vind het wel altijd heel leuk, zo’n contest, omdat het wat reuring veroorzaakt. Daarom vind ik het altijd wel leuk om er een beetje druk over te doen op Twitter. Vorig jaar was ik zowaar buiten de Top 10 gevallen, daar wordt dan wel om gelachen onderling. Dan loop ik dit jaar een beetje nep te doen, want ik weet al lang dat ik niet ga winnen.”

Meest irritante

Met een stevige knipoog: “Ik vind mezelf de allergrappigste. Ik ben toch echt de beste Twitteraar van het land, wat andere mensen er ook van vinden. Anders moet je het niet doen. Er werd laatst op Twitter ook de vraag gesteld ‘wie vind je de meest irritante Twitteraar?’ Daar eindig ik ook hoog. Maar blijkbaar doe ik wel wat met de mensen.

Weet je waarom ik Twitter? Ik praat in mezelf

Weet je waarom ik Twitter? Ik praat in mezelf. Als ik op straat loop, loop ik altijd een beetje in mezelf te brabbelen. Nu kan ik het gewoon lekker op Twitter zetten, dan lijk je niet zo gek. Twitter doe ik uiteindelijk voor mezelf, ik zit eigenlijk ook helemaal niet te wachten op heel veel interactie. Ik heb ook wel eens gezegd: ‘Twitter is meer mijn schetsboek’.”

Luchtig

“Bij Omroep West maak ik de afsluiter van een serieus sportprogramma, dus dat moet ook een beetje luchtig zijn. Ik ga de Haagse markt op waar ik een aantal mensen ken die ik iedere week spreek over ADO. Omdat het wekelijks is, ontstaat er door het jaar heen een verhaal: dan klaagt iedereen over Sheraldo Becker en aan het einde van het seizoen lopen we met ‘m weg. Ik eindig altijd met een kleine voorspelling: toen heb ik het hele jaar gezegd: 1-0, Lex Immers.”

Museum

“Sommige mensen met wie ik via Twitter contact heb, zie ik ook wel buiten Twitter. Ik ben met De Kruikenzeiker nog eens naar de Tilburgse kermis geweest. Ik drink wel eens een bakkie met voetbalfotograaf Willem de Kam, Lars Wellens en DuBlanqeBogarde. Dat zijn ook wel meteen accounts die je wel zou moeten volgen.

De FootballCulture-uitjes naar Telstar en Quick Boys waren natuurlijk ook legendarisch, al werd er vooral veel gezopen. We zijn ook wel eens naar een expositie geweest in een museum over voetbal en daarna was het ook zuipen geblazen in de kroeg.”

Tips

“Weet je wat het grappige is? Ik heb vooral volgers buiten Den Haag op Twitter. Er zijn ook niet zo veel Twitteraars uit Den Haag, zeker niet van mijn leeftijd. Uiteraard moet iedereen Aad de Mos gaan volgen en Rene van Groen Geel Hart. Maar mijn échte tip is Mathijs Snepvangers. Hij maakt mooie verhalen over de historie van het voetbal en daarnaast is het ook een hele aardige gozer. Dus hem mag iedereen wel gaan volgen.”

Voorspelling

“Volgens mij is Arco een hele lieve gozer, jammer dat hij voor Ajax is, haha. Of ik nou buiten de Top 50 val of tweede of derde word, ik vind het even leuk. Omdat het iets positiefs is, weet je.”

We zijn op dit moment druk bezig met het tellen van alle stemmen op de #Voetbaltwitteraar2019. De uitslag maken we vanzelf bekend. Houd hiervoor het Twitteraccount van Staantribune in de gaten!

terug naar overzicht

Lees verder...