Spelregels Voetbaltwitteraar van het Jaar 2019 Verkiezing

Het is weer de tijd van het jaar voor lijstjes! Staantribune reikt jaarlijks een award uit aan degene die op Twitter opviel op voetbalgebied, met opvallende uitspraken, interessante nieuwtjes, grappige quotes, het plaatsen van mooie of leuke foto’s of op een geheel andere manier, zolang het maar voetbalgerelateerd is. De spelregels voor Voetbaltwitteraar van het Jaar 2019 Verkiezing vind je hieonder.

Bol.com

Een onafhankelijke jury van deskundige Staantribune-redacteuren koos in 2014 Aad ‘@aad300’ de Mos tot de allereerste Voetbaltwitteraar. Vanaf 2015 lieten we de keuze over aan onze volgers en lezers. Jullie kozen toen massaal voor @DuBlanqeBogarde als dé Voetbaltwitteraar en deze titel prolongeerde DBB een jaar later.

Van Twitteraar tot Fox

In 2017 kozen jullie iemand anders tot dé Voetbaltwitteraar: Kees Kwakman, op dat moment nog speler van FC Volendam. Met de carrière van Kees ging het daarna snel: hij hing zijn voetbalschoenen aan de wilgen en werd analyticus bij onder meer FOX Sports. Dat kan de Voetbaltwitteraar verkiezing dus met je doen!

Uitslag 2018

Vorig jaar was er weer een nieuwe winnaar: emo-Ajacied Arco! Hij blikt binnenkort op deze website terug op het afgelopen jaar. Bekijk de volledige Top 50 van vorig jaar.

‘Kwaliteit’

De opzet is dit jaar niet veranderd ten opzichte van voorgaande jaren. Vooraf een lijst samenstellen van voetbaltwitteraars op wie je kunt stemmen – op basis van iets suggestiefs als ‘kwaliteit’ – is praktisch niet handig en roept meer vragen dan stemmen op. Bovendien: wat is is ‘kwaliteit’? Is dat iemand die maar wat graag zijn inhoudelijke mening over voetbal spuit, liefst met zo interessant mogelijke termen? Of gewoon iemand die leuke foto’s plaatst? En wie zijn wij dan om te bepalen wie wel of niet mee ‘mag’ doen? Wees gerust: uiteindelijk komen vanzelf de beste/leukste/grappigste/interessantste voetbaltwitteraars in de Top 50, dat is voorgaande jaren immers ook gebeurd. En smaken zullen nu eenmaal altijd verschillen.

Spelregels

De stemming voor Voetbaltwitteraar van het Jaar 2019 begint op maandag 16 december en loopt tot en met vrijdag 27 december 23.59 uur!

  • Tweet een Top 5 en mention daarbij @Staantribune, liefst met motivatie. Een gewone tweet, niet per DM (die worden sowieso niet meegeteld!)
  • Heb je een fout gemaakt in je tweet, bijvoorbeeld omdat je een verkeerd Twitteraccount hebt gementioned, en wil je het opnieuw doen? Delete dan je tweet en post het zsm opnieuw, dat is de enige oplossing. En anders heb je pech. Een Top 5 tweeten is geen hogere wiskunde.
  • En nee, we gaan niet opnieuw tellen, zaken lopen aanpassen of allerlei capriolen uithalen, omdat mensen zelf een foutje maken. Het kost ons heel veel tijd en het moet voor ons ook leuk blijven!
  • Alleen stemmen die @Staantribune hebben gementioned tellen mee! Anders kunnen we het niet goed bijhouden. We kunnen onmogelijk alle lijstjes met voetbaltwitteraars zien, dus ook niet met hashtags #voetbaltwitteraar of #voetbaltwitteraar2019. Stemmen met @destaantribune (of een andere variant op onze naam) worden ook niet meegeteld.
  • Aangezien 280 tekens wat weinig is, kun je je motivatie ook mailen naar: info@staantribune.nl. NB: alleen mailen MET MOTIVATIE EN VERMELDING VAN JE EIGEN TWITTERACCOUNT svp! Het heeft dus geen zin een kaal mailtje te sturen met alleen ‘@aad300’ erin zónder motivatie. Die stemmen worden niet meegeteld! Als je je eigen account niet vermeldt, wordt het ook niet meegeteld. Het heeft dus geen zin om niet-twitterende vrienden of familieleden te vragen per mail op je te stemmen, want die stemmen gaan rechtstreeks in de prullenbak. We beantwoorden deze mailtjes ook niet.
  • Stemmen onder het bericht op onze Facebook- of Instagram-accounts worden niet meegeteld! Het is immers een Twitter-verkiezing.
  • De volgorde maakt niet uit voor de telling. Elk genoemd account = 1 punt.
  • Je mag uiteraard ook op minder dan vijf personen stemmen.
  • Meer dan vijf is niet toegestaan, de zesde (en eventueel volgende) stem(men) rekenen we niet mee, net als meerdere stemmen op hetzelfde account (dat wordt gewoon als 1 stem meegerekend).
  • Let op: @DuBlanqeBogarde doet niet mee aan deze verkiezing, alle stemmen die op hem worden uitgebracht, zijn dus ongeldig! Als hij in een lijstje staat met vier andere genomineerden, worden die andere vier uiteraard wel meegeteld. We gaan niet er constant op wijzen dat je niet op DBB kunt stemmen. De spelregels staan hier immers al vermeld.
  • Je kunt uiteraard niet op jezelf stemmen. Ook niet met een andere accounts. Als we dat door hebben, wordt de stem ongeldig verklaard.
  • Bij het vermoeden dat iemand meerdere keren heeft gestemd, worden alle stemmen van diegene ongeldig verklaard.
  • Het moet gaan om een op zichzelf staand Twitteraccount. Niet een account dat bij een bepaalde website behoort (en voornamelijk tweet over wat er op de website staat), tenzij het zich voldoende onderscheidt van die website. Bij twijfel hierover beslist de Staantribune-jury.
  • Het moet gaan om een Nederlander, iemand die in Nederland woont of vaak in Nederland is. Het is een Nederlandse prijs en ook in verband met de award-uitreiking is het niet praktisch. Gary Lineker dingt dus niet mee.
  • Of iemand in het Nederlands of een andere taal tweet of over Nederlandse of buitenlandse voetbalonderwerpen, maakt niet uit.
  • Het gaat om personen die een duidelijke band hebben met voetbal of voetbalcultuur. Op Den Haag-supporter Joop Buyt kan dus gewoon gestemd worden. VVV-fan Geert Wilders dingt natuurlijk niet mee bij deze verkiezing. Bij twijfel hierover beslist, nogmaals, de Staantribune-jury. En ja, over voetbal, dus óók over vrouwenvoetbal en Walking Football.
  • Of iemand pakweg dagelijks over voetbal tweet of eens in de twee weken, doet niet ter zake.
  • Het gaat om iemands voetbaltweets. Of een twitteraar bijvoorbeeld al dan niet beledigende teksten heeft geuit aan het adres van iets of iemand, doet niet ter zake. De jury gaat geen duizenden tweets controleren om erachter te komen of iemand van ‘onbesproken gedrag’ is. En nee, ook niet als we erop gewezen worden. Wij zijn niet van de Twitterpolitie.
  • Op @Staantribune zullen we af en toe een tussenstand plaatsen van Voetbaltwitteraar van het Jaar 2019. Wij geven geen aantallen door of op welke plek iemand in de tussenstand staat. Dat doen we niet op verzoek. We geven ook niet achteraf door op welke plek iemand is geëindigd.
  • Na het sluiten van de digitale stembus op vrijdag 27 december 23.59 uur zijn we erg druk met tellen en het opmaken van het juryrapport. De winnaar maken wij zo snel mogelijk bekend! Op vragen wanneer het precies bekend wordt, gaan we niet in.
  • Bij onduidelijkheid over bepaalde zaken beslist de Staantribune-jury. In de praktijk zal dit vrijwel niet voorkomen, zo is voorgaande jaren gebleken. Er is een groot verschil in aantal stemmen tussen de mensen die de Top 50 halen en degenen die erbuiten vallen. De accounts waarover discussies ontstaan, zijn accounts waarop überhaupt al weinig wordt gestemd. Hierover gaat de Staantribune-jury dan ook niet in discussie.
  • Het is zoals gezegd een individuele prijs, dus alléén personen tellen mee voor de stemming. En nee, we gaan geen aparte prijs in het leven roepen voor groepsaccounts. Het is al heel veel werk om deze verkiezing elk jaar te organiseren. Dus geen:
    • accounts waar meerdere personen achter zitten
    • accounts van commerciële instellingen
    • accounts van instanties
    • clubaccounts (ja, ook als er maar 1 persoon achter een clubaccount zit, dingt de club niet mee! Nee, ook niet @Telstar1963NV, ook al vinden wij dat zelf ook een leuk account)
    • accounts van websites met voetbalnieuws of verzamelde clubnieuwtjes of accounts met alleen maar linkjes naar urls
    • accounts van supporterssites (als @FRFC1908)
    • accounts van YouTube-kanalen
    • accounts van voetbalmagazines, -televisieprogramma’s, fanzines of supportersmagazines (als @FanzineDeRat of @AjaxLife)
    • accounts van websites met verhalen van verschillende schrijvers of (voormalige) blogs (ook niet als slechts 1 persoon het account beheert)
    • accounts van andere ‘collectieven’, sfeergroepen of (supporters)groepen. Dus stemmen op accounts als MotherSoccer, Indehekken, FootballCulture, kentudezenog, Catenaccio, Tussendelinies etc. worden niet meegeteld! Bij twijfel beslist de Staantribune-jury.

Tot slot: hou het leuk en veel succes, het Staantribune Steambureau voor Voetbaltwitteraar van het Jaar 2019 is vanaf nu geopend!

terug naar overzicht

Lees verder...