Wie wordt dé Voetbaltwitteraar van 2017? Dat was de afgelopen weken de vraag op het Twitteraccount van Staantribune. In 2014 koos een onafhankelijke jury van deskundige Staantribune-redacteuren Aad @aad300 de Mos tot Voetbaltwitteraar van 2014. Vanaf 2015 lieten we de keuze over aan jullie, onze trouwe volgers en lezers. Jullie kozen toen massaal voor @DuBlanqeBogarde als Voetbaltwitteraar van 2015 én 2016.  

Omdat hij, naar eigen zeggen, de Bohemian Rhapsody onder de Voetbaltwitteraars dreigde te worden, had DBB de Staantribune-jury te kennen gegeven dit jaar een stapje terug te doen. “Ik wil graag de weg vrijmaken voor opkomend talent”, aldus de Twitter-veteraan. Wel zal hij in het nieuwe jaar samen met de allereerste winnaar, Aad de Mos, de prestigieuze Twitter Award overhandigen, op een nader te bepalen tijdstip en uiterst geheime locatie.

De oproep om een top 5 in te sturen van Twitteraars die opvielen op het gebied van voetbal en voetbalcultuur (wat een breed begrip is) – met opvallende uitspraken, interessante nieuwtjes, grappige quotes, het plaatsen van mooie foto’s of op geheel andere wijze – leidde weer tot duizenden lijstjes en heftige discussies.

De Staantribune Twitter Award is een individuele prijs, dus alléén personen telden mee voor de stemming, niet commerciële instellingen, instanties, websites met voetbalnieuws, supporterssites, clubs, websites met verhalen van verschillende schrijvers, ‘collectieven’, sfeergroepen of (supporters)groepen e.d. (zie de heldere spelregels).

Bij het tellen van de stemmen viel op dat de top 50 vooral bestaat uit Twitteraars die in real life onbekend zijn bij het grote publiek, maar wiens tweets desondanks door veel mensen worden gewaardeerd.

Bedankt voor jullie stemmen en een fijne jaarwisseling!

De redactie van Staantribune, hét magazine over voetbalcultuur

50. Michiel de Hoog (@Michieldehoog)

Michiel is een nieuwkomer in de lijst. In de vaak nog conservatieve voetbalwereld is hij een openbaring met vooruitstrevende artikelen en ideeën. Zo organiseerde De Hoog samen met @vidbs en @voetblah een oefenwedstrijd om nieuwe spelregels te testen, ging hij naar Duitsland om te kijken hoe het gaat met de wetenschappelijke ontwikkeling van voetbal en tipt hij artikelen die bij de normale voetbalvolger wel eens aan de aandacht kunnen ontsnappen. 

49. Jeroen Heijink (@JIH1980)

Drie plaatsjes verlies voor deze voetbalkabouterverzamelaar. Het zal hem weinig uitmaken. Het aantal seizoenkaarten is uitgebreid naar drie. Naast Go Ahead Eagles en PSV kan ook Royal Antwerp sinds dit seizoen genieten van zijn aanmoedigingen. Tel daarbij op dat hij ook vaak nog het vliegtuig naar Liverpool pakt om het rode gedeelte van de stad in actie te zien en je weet: je hebt met een waar voetbaldier te maken.

46. Menno Pot (@mennopot)

Een duikeling van plaats dertig naar nummer 46 voor deze Ajacied, een plek die hij moet delen met twee andere Twitteraars. Pot – die ook voor Staantribune schrijft – begint steeds meer de huishistoricus van de Amsterdammers te worden. Voor komend jaar heeft hij dan ook een schitterend project op de rol staan, zoals je in onderstaande tweet ziet. Hopelijk betrekt hij zijn volgers in de zoektocht naar het verleden.

46. Jelmer Jager (@JelmerJager)

Ajax, Ajax, Ajax en nog eens Ajax. Het enige dat telt voor deze man. Door zijn liefde voor de hoofdstedelingen heeft hij een bewogen (Twitter-)jaar achter de rug. Een plezierig eerste half jaar onder Bosz en een zware tweede helft van het jaar onder Keizer, maar vooral door Appie Nouri. Hij liet zijn verdriet blijken met tweets zoals deze hieronder.

46. Barry Pirovano (@barrypirovano)

Barry klopte in 2017 niet eens op de deur van voetballand. Neen, hij schopte hem open en maakte een entree zoals weinigen is gegeven. De beste man maakt schitterende voetbalkunstwerken met het motto less is more, zoals je kunt bewonderen in Staantribune nummer 14. Als liefhebber weet je meteen: dit is een Pirovano. Hierdoor heeft hij er voor gezorgd dat velen hem proberen te kopiëren. Maar ook dat niemand hem weet hem te evenaren.

45. Rik Klein Entink (@RikKleinEntink)

Waar bij Jelmer Jager (zie hierboven) Ajax de klok slaat, is dat PSV voor Rik Klein Entink. Voortgedreven door clubliefde raakt hij vaak verzeild in discussies, vooral met Ajacieden, over zijn geliefde club. Maar zoals een stemmer opmerkte: “Hij is direct en duidelijk naar twitteraars, maar gaat een  gesprek niet uit de weg.” 

https://twitter.com/RikKleinEntink/status/944243756903133186

44. Professor Gasselich (@Prof_Gasselich)

Velen zeiden dat Ajax dankzij het spel onder Bosz in de finale van de Europa League kwam. De echte Twitteraar weet wel beter. Het nicotinegedrag van de heer Gasselich was belangrijker dan welke tactische wijziging dan ook. Zijn verslaving aan longaftakeling heeft meer voor Ajax betekend dan de illustere Oostenrijker naar wie zijn account is vernoemd.  Voorbeeld is deze tweet een paar dagen voor de halve finale tegen Lyon. 

43. Priya Ramesh (@Priya8Ramesh)

Treurig maar waar: Priyah is de enige vrouw in de lijst. Ze is ook gelijk degene in deze top vijftig met het meeste talent. Als je rond je twintigste verjaardag The Guardian, Hard Gras, The Blizzard, Bleacher Report en FourfourTwo op je CV hebt staan, ben je een grote in je vakgebied. Benieuwd wat 2018 brengt voor de vrouw die naast haar journalistieke werk ook nog een studie geneeskunde doet. 

https://twitter.com/Priya8Ramesh/status/918176175746404352

42. Jan de Knecht (@JandeKnecht1970)

De eerste Feyenoorder in deze lijst. Beleefde een jubeljaar door het kampioenschap van de Rotterdammers. Weet de fanbeleving vanuit het dagelijks leven naar Twitter om te zetten.  Doet dit vooral door sfeerfoto’s en historische afbeeldingen te plaatsen.

41. Raemon Sluiter (@raemonsluiter)

Op het eerste gezicht lijkt Raemon Sluiter een vreemde eend in de bijt.  Waar mannen als Jacques Brinkman vaak de volle laag krijgen als ze over een andere sport praten, ontspringt Sluiter de dans. Dit doet hij door spitsvondige opmerkingen, het uitdelen van kwinkslagen maar vooral door te tweeten over Feyenoord. Die veertiende mei was hij overigens niet in Rotterdam. 

40. Mark van Rijswijk (@markvanrijswijk)

Voetbaltriviaknaller, voetbalboekenverzamelaar, voetbalromanticus: er zijn veel etiketten op Mark van Rijswijk te plakken. Echter, het etiket wat het meest in het oog springt, is die van voetbalcommentator. Een vak dat Van Rijswijk met verve vervult. Waar Snoeks en El Sierd op Twitter vaak een bak negativiteit over zich heen krijgen, zijn de kritieken op Van Rijkswijk bijna altijd positief. De man heeft dan ook parate kennis, een prettig stemgeluid en is goed geïnformeerd. Dit verzinnen wij niet. Dit zijn zijn lofuitingen van fans die zijn vakmanschap alleen maar onderstrepen.

 37. Mikos Gouka (@MikosGouka)

Mikos Gouka is de Feyenoord-watcher van het Algemeen Dagblad. Op Twitter is hij erg actief en mijdt hij de discussie, met zowel supporters van Feyenoord als die van de tegenstander, niet. Maar de reden dat zoveel mensen hem volgen is dat hij vaak de nieuwtjes over de Rotterdamse club als eerste heeft. Dat kan zijn van een applaus op de training tot aan de opstelling tegen Napoli. 

37. Hedwiges Maduro (@MaduroHedwiges)

Een nieuwkomer en één van de slechts twee profvoetballers in de lijst. Hoewel zijn Spaanstalige achterban groter is en zijn Spaanstalige tweets veel meer interactie opleveren, weet Maduro ook in Nederland aan de Twitterweg te timmeren. Hij wordt geroemd om zijn mening en tactisch inzicht. Vooral dat laatste weet hij duidelijk en makkelijk op zijn volgers over te brengen. Wij verwachten dat hij volgend jaar hoog in de lijst zal eindigen.

37. Lange Toepie (@LangeToepie)

Hagenezen doen het goed op Twitter. Je laat de naam Aad de Mos, Joop Buyt of Rene GroenGeelHart vallen en de mensen zwijmelen weg. Lange Toepie is zich ook langzaam in zo’n positie aan het werken. De Hagenees beperkt zich echter niet tot de hofstedelingen. Hij laat zich ook gelden als er in het nationale of internationale voetbal iets gebeurt. Dit doet hij op een typische Haagse manier. Hard en recht voor zijn raap. Hij deelt de 37e plek met Gouka en Maduro.

36. Aad de Mos (@aad300)

Het is wachten totdat iemand op een universiteit de ingeving krijgt om een scriptie te schrijven over de Twitterwoordenschat van Aad de Mos. #Bakkie, #Kiet en #Tankbaan zijn gemeengoed geworden in de voetbaltwittercommunity. Aad zakt negentien plaatsen dit jaar. Dit komt omdat er dit seizoen iets belangrijker was dan zijn mening op Twitter zetten. Kleinzoon Kiet kreeg meer aandacht dan zijn Vlaamse en Nederlandse volgers. Dat begrijpt iedereen, Aad!

35. Simon Zijlemans (@SimonZijlemans)

De golden boy van de Nederlandse voetbaljournalstiek.  Zijlemans weet met zijn open houding veel meer uit profvoetballers, trainers of andere sujetten uit de voetballerij te halen dan de meeste andere  journalisten. Met die houding wist hij dan ook veel stemmers te overtuigen. Of zoals iemand ons schreef: ‘Simon is gewoon zichzelf’. Hoe crue ook, blijkbaar is die karakteromschrijving tegenwoordig een unicum.

https://twitter.com/SimonZijlemans/status/923265361339977728

34.  Ron Schiltmans (@Rschiltmans)

Het verhaal gaat dat een van de chromosomen van Schiltmans is opgebouwd uit Ajax-genen. Hij ademt Ajax, heeft een gezonde aversie tegen PSV en Feyenoord en bekijkt de pluchestrijd op de hoofdstedelijke bühne met een knipoog. Prima ingrediënten om door vele Ajacieden te worden genomineerd voor deze lijst.

33. Platte Kar (@Plattekar)

In één keer was hij daar. Een PSV-fanaccount met de naam Platte Kar. In de tweede helft van 2017 maakte hij furore in twitterland. Niet alleen door aanmoedigingen aan het adres van de ‘boeren’ uit Eindhoven. Nee, ook zijn zelfspot, aversie tegen andere clubs en vooral het verlangen naar de landstitel konden veel volgers wel waarderen. 

32. Mees Oomens (@MeesOomens)

Het orakel uit Etten-Leur die alle spelers van Ajax kent. Alle spelers? Jazeker! Van degene die bij de D-tjes een proeftraining meedraait tot aan de linksback van Lucky Ajax. Wij van Staantribune zijn vooral benieuwd hoeveel beeldschermen er op een zaterdagmiddag in huize Oomens zijn aangesloten om alle jeugdwedstrijden op De Toekomst te volgen.

https://twitter.com/MeesOomens/status/925455834485837826

30. Berry (@Nuldettig)

Tussen al het Haagse, Rotterdamse en hoofdstedelijke Twittergeweld eindelijk weer eens ruimte voor een andere club. Berry  is de bekendste FC Utrecht-supporter op het blauwe vogelmedium als we de stemmen moeten geloven. Hij werd zelfs “een verijking van mijn Twitterwereld” genoemd door één van de stemmers. 

30. Mike Verweij (@MikeVerweij)

Een beetje bijzonder is het wel dat Mike Verweij in dit lijstje staat. De man heeft de naam om sneller te blocken dan zijn schaduw. Toch zijn er vele hondstrouwe Ajacieden die tijdens de transferperiode tot diep in de nacht opblijven omdat Mike met een nieuwtje kan komen. En dat wordt dan opeens bekendgemaakt. Frenkie de Jong tekent bij, Sánchez naar Tottenham. Loon na wachten. Als je dat als journalist voor elkaar krijgt, heb je een stevige basis opgebouwd. 

29. Wes Beuvink (@WesBeuvink)

Het broertje van Joop Buyt wordt hij wel eens smalend genoemd. Waar Buyt  zijn supportershart vaak laat spreken, laat Wes Beuvink vooral statistieken zien. Dit heeft de tiener onder andere een prima job als data-analist en een krantencolumn opgeleverd. Maar het mooiste van alles was waarschijnlijk onderstaande. 

https://twitter.com/WesBeuvink/status/925613489208643584

28. Rene (@Rene_GGH)

Wederom iemand uit Etten-Leur. Jaja, Haagse Rene woont namelijk in het Brabantse land. Maar dat doet er eigenlijk weinig toe. Man o man, Rene, wat hebben we dit jaar weer van jou genoten. Niemand weet die Haagse paradijsvogels zo goed neer te zetten als jij voor Groen Geel Hart TV. Of het nu ‘Roze Reiger’ Maron Pots is, Leon Vakkie M of pornobaron Rolf Tangel. Allemaal vertellen ze hun verhaal als Rene met zijn kenmerkende Haagse stemgeluid een vraag de kamer inslingert. Altijd met schitterende quotes tot gevolg.

27. Jean-Paul Rison (@JeanPaulRison)

Als je met Air Miles huizen kunt kopen dan was Jean Paul Rison nu burgemeester van een stevig forenzendorp. Waar is deze globetrotter afgelopen jaar niet geweest in Europa? Sowieso elke Franse club, maar ook buiten de republiek weet hij de lichtmasten te vinden. Acht plaatsen verlies dit jaar, maar nog steeds stevig in de middenmoot. 

26.  Wesley (@VliegendeKeeper)

Wesley is een echte groundhopper. Maar in het jaar 2017 was één ding iets belangrijker. Eigenlijk voor iedereen die in de regio Rijnmond woont, en ook voor velen daarbuiten. De Coolsingel. Maar hij durft zich ook uit te spreken tegen zijn club. Als op één persoon het stempel against modern football is gedrukt dan is het wel Vliegende Keeper. 

24.  Daniel (@voetbalgeneuzel)

Hij was even van de radar verdwenen. Na Twitter met honderden filmpjes blij te hebben gemaakt, was een fragment van Max Verstappen de bottleneck. Zijn account werd verwijderd door de boze bazen uit Silicon Valley. Maar hij kwam terug, sterker dan ooit. Waar moet je zijn voor de meest obscure transfers: @voetbalgeneuzel. Waar moet je zijn voor de meest bizarre nieuwtjes: @voetbalgeneuzel. Hij heeft één zwakte: NAC Breda, een ploeg die hem blijft plagen met slecht voetbal en bijzondere transfers, om vervolgens opeens te verrassen met een overwinning op Feyenoord. 

24.  Arjan Bouwmeester (@ArjanFCE)

YEAH!!! Eindelijk aandacht voor de eerste divisie. FC Emmen wel te verstaan. Arjan Bouwmeester laat Emmen leven op Twitter. Mensen krijgen een klein beetje Drentse fanbeleving mee via zijn tweets. Vreemd was dan ook het moment dat zijn club hem de toegang weigerde. Hij kreeg massale steun van andere supporters uit het land. Voorbeeldje van sympathieke mensen krijgen sympathie. 

23. Wouter Verberkt (@Sjenkiedejong)

Wederom een nieuwkomer en wederom een Ajacied. Sjenkie de Jong weet zich te onderscheiden door het gebruik van twee elementen die essentieel zijn op Twitter: emotie en humor. Gooi daar een vleugje Ajax en voetbal overheen en de nummer 23 van 2017 is gecreëerd. 

22.  [FR12] Patrick (@FR12Patrick)

Twee plaatsjes verlies. Ach, die ruilt Patrick lachend in voor die veertiende mei en het Champions League-avontuur. Zelfs bij de wedstrijd in Napoli was deze diehard erbij, ondanks het ‘verbod’ voor Nederlandse fans. Daarnaast presenteerde hij nog een TV-show over de havenstedelingen en maakt hij schitterende foto’s van vooral De Kuip. Patrick weet als geen ander dat lijden bij Feyenoord hoort en dat doet hij als een ware martelaar. 

21. Garrincha (@GARRINCHA_)

Zes plaatsen winst voor deze Messi-addict. Garrincha weet op heldere, directe wijze duidelijk te maken waarom de kleine Argentijn de beste voetballer ooit is. Daarnaast is hij ook nog supporter van PSV. We willen eigenlijk niet weten welke atoomreactie er ontstaat mocht Messi in een vlaag van verstandsverbijstering voor de Eindhovenaren tekenen. 

20. Yordi Yamali (@TheFev)

Kan iemand zich nog herinneren hoe het Turkse voetbal in de Nederlandse media werd besproken voordat The Fev er was? Nee? Dachten wij ook. Hij is er in zijn eentje verantwoordlijk voor dat de Turkse competitie als een volwassen competitie wordt bekeken. Natuurlijk, er zijn altijd critici die de competitie afbranden met een omschrijving als ‘een bejaardentehuis voor voetballers die over datum zijn’. Dit zijn vaak mensen die nog inbellen om op internet te komen. Met gewoon internet hadden ze al lang over Yordi Yamali en zijn verhalen over de Turkse competitie gehoord. 

19.  Rik Elfrink (@RikElfrink)

Hoppa! 22 plaatsen winst voor de koning van het Eindhovens Dagblad. Als je toespelingen krijgt als fijne man, vriendelijk, topgozer en übercompleet, sta je verdiend in de top twintig. Rik is namens de plaatselijke courant clubwatcher van PSV. Dat is niet alleen maar de lijntjes kort houden en informatie uitwisselen. Neen, Elferink duikt ook de historie in en komt met verrassende verhalen. 

18. Jurriaan van Wessem (@JurrVanWessem)

Zes plaatsen winst voor The Godfather van de Europese voetbalsamenvattingen. Weet alles over de historie van het Europese voetbal. Volgt daarnaast vanuit zijn residentie in Monaco tijdens de transferperiode het Europese voetbalnieuws. Brengt tijdens die spannende dagen in de zomer en januari grote hoeveelheden nieuws, waardoor er soms een foutje insluipt. Maar eerlijk is eerlijk. Er zijn maar weinig mensen die zoveel weten over voetbal rond de Méditerranée. 

17. Yaya (@yayaajax)

Zes plaatsjes verlies voor dit fenomeen die zijn account noemde naar in potentie de beste Ajax-spits ooit. Als @meesoomens en @ikbensjimmie samen een kind krijgen, dan zou het naar alle waarschijnlijkheid grote gelijkenissen met @yayaajax hebben. Yaya is vooral berucht omdat hij enorm veel filmpjes de wereld inknalt. Als er ergens het logo met daarop de Griekse held het web op wordt geslingerd, kun je je klok erop gelijk zetten dat Yaya er een filmpje van maakt.  

16. Lars van Velsum (@YoungWellens)

Tien plaatsen winst voor dit orakel uit Noord-Holland. Zeg je Jupiler League, dan zeg je Lars van Velsum. De man weet meer over ‘s lands tweede competitie dan Lou de Jong over de Tweede Wereldoorlog. Waar namen als Muhammed Mert, Jerdy Schouten en Samy Mmaee voor de meeste voetbalvolgers namen zijn die ze misschien ooit in een seizoensgids hebben gelezen, zijn het voor Van Velsum ongepolijste meestervoetballers die het summum van de eerste divisie vertegenwoordigen. 

15. Pieter Zwart (@PieterZwartNL)

Wanneer heel Ajax-liefhebbend Nederland huilt omdat Veltman de voorkeur krijgt boven Tete, schrijft Pieter Zwart een artikel vol met argumenten die hout snijden. Wanneer er in het Nederlandse parlement vragen worden gesteld over de leningen van Real Madrid, schrijft Zwart een artikel waarom Real misschien wel de gezondste club op deze aardkloot is. Wanneer conservatief Nederland tekeer gaat over de hoed van Memphis en het niet meezingen van het volkslied, schrijft deze VI-redacteur waar de echte problemen bij Oranje liggen. Kortom: Zwart brengt de Nederlandse voetbaljournalistiek naar een nieuw niveau. 

14. Bart Sanders (@bart_sanders)

Als er in je bio staat ‘Ajax is mijn religie, Cruyff mijn god’, dan kun je één ding concluderen. Wat zal Bart Sanders een schitterend voorjaar hebben gehad. Eindelijk waren er weer vlagen van het opperwezen terug te zien in de Johan Cruyff ArenA. Maar die euforie was maar van korte duur. Gods plaatsvervanger op aarde ging naar Duitsland en een van zijn trouwste discipelen kreeg te maken met een verschrikkelijk ongeluk. Voor Sanders was die achtste juli net als voor alle andere voetballiefhebbers inktzwart. Zijn vraag om nummer 34 niet meer te gebruiken kreeg dan ook enorm veel steun. Benieuwd wat ze op de burelen van de ArenA er mee gaan doen. 

13. Plakplaat (@Plakplaat63)

De dertiende plaats voor Plakplaat komt vooral voort uit steun. Deze Feyenoord-supporter is door Twitter geblokkeerd vanwege het onrechtmatig gebruik van beeldmateriaal. De hashtag #FreePlakplaat werd massaal gedeeld in samenhang met deze verkiezing. Plakplaat is er niet mee terug. Wel staat hij ondanks vier plaatsen verlies nog altijd stevig in de top. 

12. Freek Jansen (@FreekJansenVI)

Dat Freek Jansen de Ajax-watcher is van Voetbal International is algemeen bekend. Minder bekend is dat hij ook speler-trainer is van het eerste elftal van LSVV’70 uit Leiden. Als een ware Ruud Gullit moet hij lokale helden als Dammes Waasdorp en Leo Casteel in het gareel houden. Dat hij deze twee zware jobs kan combineren is meer dan respectabel te noemen. Want het was een heftig Ajax-jaar. Het dieptepunt wist hij overigens schitterend te verwoorden.

11.  Arco Gnocchi (@arcinho)

Maar liefst 26 plaatsen winst voor Arco Gnocchi dit jaar. Maar dat is niet het belangrijkste van het Twitterjaar van de NOS-medewerker. Dat wordt namelijk gekenmerkt door één tweet. Feyenoord-supporters hadden een vliegtuigje met de tekst “Niets in Amsterdam” boven de hoofdstad laten vliegen. Gnocchi reageerde daar gevat op. Je kunt het humor noemen, je kunt het walgelijk noemen. Eindresultaat was dat dit Hilversumse mediabeest een Twitterpauze van een maand nam. Dit viel vele Twitteraars zwaar. Men miste hem in die spannende laatste dagen van het seizoen 2016-2017. Gnocchi kwam echter beter terug dan ooit en dat is beloond met een plaatsje net buiten de top tien. 

10. Joris van de Wier (@doingthe116)

Het is een beetje ijdele hoop. Anglofiel Joris van de Wier, die in 2017 zijn bestseller Van Middlesbrough naar Millwall uitbracht, is kennelijk niet gemaakt voor het randstedelijke sterrendom. Maar wat zou het toch mooi zijn als hij een kwartiertje met Matthijs van Nieuwkerk kan keuvelen over de charme van het vincken. Primetime gebruiken om te kletsen over klimops die zich meester maken van afgeschreven oude tribunes, met walging praten over mannetjes in Stoon IJsland en legostadions, haast hitsig worden bij het zien van een foto van een floodlight. Passie voor het Britse voetbal bij De Wereld Draait Door met Tom Egbers als tafelheer en Van de Wier als gast. Het blijft bij dromen waarschijnlijk. Maar we blijven hoop houden.

9. Gerard Q. (@FRGerardo)

Vorig jaar had Gerard een nette vierde plaats, nu nog steeds in de top tien. Mag ook wel na zo’n succesjaar van zijn club. Wat maakt Gerard nu zo populair? Zijn het zijn steken onder water naar Ajax, zijn liefde voor alles wat Feyenoord is op deze planeet, of gewoon zijn humor? Dat laatste werd opvallend vaak als reden gegeven om op hem te stemmen. En het is waar. Ondanks dat Gerard aardig dichtgetikt is als het op de club van Zuid aankomt,  is er altijd ruimte voor een gebbetje of een leuke discussie met iedereen uit voetballand.  

8. Floris Roos (@FlorisRoos)

Vijf plaatsen winst voor deze Ajacied, maar bovenal vader van Emma. Geroemd wordt hij om zijn stukjes voor Ajaxlife. Daarin staan familie, fanbeleving en eigenlijk al het kleine geluk centraal. Een Twitteraar omschreef Floris Roos dan ook treffend: “Balans tussen humor, waarheid, de mooie dingen, de minder mooie dingen.” Bij Staantribune zien we dan ook vooral de menselijke kant van het voetbal naar boven komen. 

7. Nick Hoekman (@nickhoekman)

Tijdens de wedstrijden van Ajax is Nick Hoekman eigenlijk de penvoerder van het thuisblijfgilde. Spot over zijn clubje waarin hij zichzelf meermaals betrekt, woordgrappen waar ze bij De Telegraaf alleen maar van kunnen dromen en natuurlijk die onvoorwaardelijke liefde voor Mitchell Dijks. Het is een cocktail die Nick tot de ideale Twitteraar maakt. “Humor met een hoofdletter H”, schreef iemand. Dat kunnen we alleen maar beamen aangezien de tweets van de Godenzoon uit Genemuiden meermaals viral gaan. En dat Gifje hè, dat ene Gifje. 

6. Sjoerd Mossou (@SjoerdMossou)

Plaatsje winst voor het Orakel uit Breda. Weinig dagbladjournalisten krijgen tegenwoordig nog het etiket ‘voetbalverstand’ mee. Bij Sjoerd Mossou ligt dit totaal anders. Als we even grabbelen in de citatenton komen we bij de volgende lofuitingen: ‘Bijna altijd spijker-kop-raak’, ‘journalist van het volk’, ‘beste voetbalcolumnist van Nederland’, ‘voetbalpurist’. Tja, wat kun je dan als jury nog toevoegen? Een tweet wellicht om het te onderstrepen. 

5. Michel Abbink (@Sportzeloot)

Als deze tekst wordt gepubliceerd zit Michel Abbink (bijna) te zweten in een zaaltje van De Kuip. Al is te zweten eerder figuurlijk dan letterlijk te noemen. Bij het Nederlands Kampioenschap Voetbalquiz dat vanmiddag plaatsvindt, is de geboren Achterhoeker in zijn natuurlijke habitat. Obscure feiten de wereld in helpen of voetbalquizvragen sneller beantwoorden dan Palermo van trainer wisselt. Het staat allemaal op het conto van de Messias van de voetbaltrivia en lotingliefhebber. 

4. Joop Buyt (@JoopBuyt)

In China hebben ze het jaar van de draak, die van de aap en die van de haan. Het gerucht gaat dat ze van 2017 het jaar van de Buyt willen maken. Want wat beleefde #hetmerk een topjaar. Zijn befaamde dichtbundel verscheen, hij werd het gezicht van Omroep West en als je een willekeurige app op je telefoon opende, zag je de baard van Joop als eerste verschijnen. Dit Haagse fenomeen deed lang mee voor de podiumplekken, maar valt helaas net buiten de top drie. Moet kunnen, toch?

3. De Kruikenzeiker (@deKruikenzeiker)

Als er iemand de banaliteit van het spelletje perfect kan omschrijven dan is het dit fenomeen uit de schônste stad van ‘t laand. Want voetbal is meer dan die negentig minuten op een omgeploegde akker. Het supportersleven is zwaar en de Kruikenzeiker weet dit te uiten op een treffende manier doorspekt met humor. Iemand vond hem “de chroniqueur van het snackbarleven”, anderen zeiden dat hij: “het Orakel van Tilburg is, het enigma van de Korvel. Stort over een paar weken compleet in als de transfer van Sol bekend wordt.” Daar zijn wij ook bang voor. Alleen al voor De Kruikenzeiker moet Willem II het salarisplafond in drievoud doorbreken. In Tilburg hebben ze een veelscorende spits, wij behouden dit koningskind. 

2. Jimmy Driessen (@ikbensjimmie)

Het was een zware strijd om de koppositie. Maar Jimmy Driessen moest het net afleggen tegen de nummer 1. Toch vier plaatsjes winst voor de geboren Bosschenaar. Sjimmie is naast een geduchte triviaconcurrent van Sportzeloot ook iemand die nieuws over Ajax sneller binnenhaalt dan Voetbalzone kan knippen en plakken. Kan ondanks de uitschakeling van Oranje zijn hart ophalen komende zomer. Zijn tweede vaderland Rusland organiseert een toernooitje. Tip aan de media voor de komende zomer: stuur eens een PM naar deze Ajacied. Meer relevante voetbalkennis over het land van Poetin en Smolov is er niet te vinden in dit polderlandje.

1. Kees Kwakman (@KeesKwakman14)

Ergens aan de oevers van het IJsselmeer woont een man die 280 tekens optimaal kan benutten om aan een online gemeenschap van liefhebbers zijn evangelie te verkondigen. Zijn voetballeer wordt gretig afgenomen, gezien dat velen hem in 2017 zagen als de grote voorganger van de voetbaltwitterkerk. Kees Kwakman is naast profvoetballer, ook analist, maar bovenal liefhebber. Mensen uit het hele land, supporters van elke voetbalclub en voetbalvolgers van welke gradatie dan ook, zagen in Kwakman dé Voetbaltwitteraar van 2017. Zijn kijk wordt geroemd, het toepassen van zijn rol als speler geprezen en zijn humor bewierrookt. Een meer dan terechte winnaar. Kees, van harte gefeliciteerd!

En o ja, over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd (en nee, dus ook niet op welke plaats je bent geëindigd als je buiten deze top 50 bent gevallen)!