Groundhopper in corona-tijd: ‘Wat gaan we nu weer eens doen?’

Het zijn barre tijden voor voetballiefhebbers. Dat geldt zeker voor Gosling Grutters, die min of meer dubbel wordt geraakt. De 21-jarige Cuijkenaar is namelijk scheidsrechter in het amateurvoetbal én fervent groundhopper. Lachend: “Het is van een druk sociaal leven ineens naar ‘wat gaan we nu weer eens doen?’ gegaan als groundhopper in deze corona-tijd.”

Bol.com

De student laboratoriumtechniek is doorgaans het hele weekend op of rond de velden te vinden. “Ik fluit op zaterdag jeugdwedstrijden, op zondagochtend ga ik vaak bij mijn eigen team (VCA 3) kijken en dan rij ik door naar een sportpark in Brabant of Limburg, waar ik wedstrijden in de vierde klasse KNVB fluit.”

Groundhopper in corona-tijd

In de weekenden dat hij niet hoeft te fluiten, trekt Grutters er graag op uit om te groundhoppen. “In augustus, met pasen en in de winterstop probeer ik wat stadions mee te pakken”, vervolgt Gosling. “Ik ga wel eens naar Duitsland, maar Engeland vind ik het mooiste. In Duitsland gaan mensen echt om hun club aan te moedigen, maar in Engeland is voetbal een manier om aan de dagelijkse sleur te kunnen ontsnappen. Er is ook veel humor op de tribunes.”

Meestal gaat hij met vrienden groundhoppen, maar vanwege zijn scheidsrechtersbestaan heeft hij ook mensen leren kennen met dezelfde hobby. “Ik floot in Parijs een jeugdtoernooi en ontmoette daar twee Engelse scheidsrechters. Die bleken fan te zijn van Newcastle United en Sheffield Wednesday. Hillsborough vond ik erg indrukwekkend. Dat moet je gezien hebben, net als Goodison Park van Everton.”

Ga naar Everton

Hij laat een korte stilte vallen en zegt: “Mensen, ga naar Everton nu het nog kan. En als het weer kan natuurlijk. De stadions van Arsenal en Liverpool liggen er over een paar jaar nog steeds, maar dat soort oude stadions worden steeds zeldzamer.”

Bol.com

Het meeste plezier beleeft Gosling aan trips naar clubs als Tranmere Rovers. “Een verouderd stadion in een volkswijk. Het voetbal is meestal niet om aan te gluren, maar met tienduizend mensen op de tribunes die er een fantastisch sfeertje van maken, biedt het op en top vermaak. Ik ga daarom veel liever naar potjes in de lagere divisies dan naar bijvoorbeeld Manchester City. Het is dat daar een potje voetbal gaande was, anders had ik me verveeld. Dat stadion is niets en er is ook geen sfeer.”

Datzelfde ervoer hij in München. “De Allianz Arena is zo’n steriele moderne bak. Eerder die dag was ik in het Olympiastadion. Toen dacht ik al: hier zou ik veel liever Bayern zien spelen. Ook ben ik bij het Stadion an der Grünwalder Straße van 1860 München geweest. Maar dat was toen helaas gesloten.”

Verlanglijstje

Gosling heeft nog wat clubs op zijn verlanglijstje staan. “Ik wil nog heel graag naar Luton Town, voordat het stadion wordt gesloopt en in Duitsland lijken Union Berlin en Sankt Pauli me erg leuk om te bezoeken. Voordeel van de Bundesliga is dat je voor drie tientjes al vooraan op de lange zijde zit. Maar voorlopig is het nog even afwachten totdat we weer een wedstrijd mogen bezoeken.”

terug naar overzicht

Lees verder...