De casuals van Tranmere Rovers

Sportief was het allemaal niet veel, eind jaren zeventig en begin jaren tachtig voor Tranmere Rovers. Maar het liet zich wel op een ander vlak gelden. De club had namelijk heel veel hooligans en die sloegen regelmatig steden kort en klein. Ook waren ze beroemd en berucht vanwege hun dure merkkleding en de stanleymessen die ze bij zich droegen. In 1982 schreef Kevin Sampson een boek over die tijd: Awaydays.

Bol.com

Het werd pas in 1998 uitgebracht, omdat eerder geen uitgeverij er brood in zag. De combinatie voetbalcultuur en literatuur werd pas echt een ding na Fever Pitch van Nick Hornby. In de jaren negentig waren mensen er wel rijp voor en Awaydays verkocht enorm goed. Het wordt tegenwoordig zelfs gezien als een kleine klassieker. Elf jaar later werd het boek verfilmd. Persoonlijk vind ik de film maar een slap aftreksel van het boek. Even een korte samenvatting van Awaydays om jullie een idee te geven waarover het gaat:

De hoofdpersoon in het boek is de negentienjarige Paul Carty. Hij woont in Birkenhead en heeft een saaie kantoorbaan. Het leven als kantoorplankton trekt al het leven uit hem, maar Tranmere Rovers is zijn redding. Hij trekt op met The Pack, de casuals van de club, en maakt iedere Noord-Engelse provinciestad onveilig. Het gaat niet alleen om de vechtpartijen, kleding is misschien nog wel belangrijker.

Casual

De casual-stijl begon ooit in Liverpool, maar waaide snel over naar Birkenhead, waar de hooligans ook in de laatste mode wilden lopen. Muziek speelt ook een belangrijke rol in het boek. Vooral Joy Division, toevallig een van mijn favoriete bands. In het boek fapt, vecht, steelt en neukt Carty zich door het leven in de naam van Tranmere, terwijl hij aan de andere kant doordeweeks weer op zijn saaie kantoor werkt. Voor Voetbalstad Liverpool moet ik de schrijver natuurlijk spreken, want Awaydays is een belangrijk onderdeel van de voetbalcultuur van Merseyside.

Awaydays

Kevin Sampson: “Pas in de jaren tachtig volgden andere supportersgroepen. Buiten kleding was je kapsel ook heel belangrijk. David Bowie was een belangrijke inspiratie voor velen. Bij een wedstrijd van Tranmere zag je jonge gasten steeds hun pony wegblazen, want die zakte voor hun ogen. Ik was een keer bij Tranmere – Chester, een belangrijke derby hier. De hele harde kern van Tranmere was volgens de laatste mode gekleed en ze hadden allemaal een David Bowie-kapsel. In Chester was de hele subcultuur nog niet doorgebroken, dus die wisten niet wat ze zagen. Zij vonden dat de Tranmere-jongens maar een stel homo’s waren en lieten dat ook blijken. Daarna zag ik een enorme knokpartij. De casuals droegen stanleymessen bij zich, dus Chester zette het op een rennen. Tranmere nam de hele tribune over en dat maakte wel indruk in hooliganland.”

Bol.com

Ondanks dat Sampson zelf geen casual was, ben ik toch benieuwd of de hoofdpersoon deels op hem is gebaseerd. Sampson: “Het boek is niet autobiografisch, maar zowel Paul als zijn beste vriend Elvis hebben eigenschappen van mij. De muzieksmaak van Elvis is die van mij en Pauls liefde voor kleding heb ik ook. Ik kan mij nog herinneren dat ik Barrington Smash Adidas-schoenen kocht. Ik was een van de eersten die ze had en toen was ik voor een paar dagen de grote man in Birkenhead. Paul heeft hetzelfde. Omdat hij niet uit de arbeidersklasse komt, net als ik, werd hij niet helemaal voor vol aangezien. Hij probeert dat te compenseren met zijn kleding, zoals ik deed, en vechten met de casuals, wat ik niet deed.

Ik vind het trouwens wel leuk dat veel Tranmere-fans het boek waarderen. Veel oude casuals herkennen zich erin en andere supporters vinden dat het een goed tijdsbeeld geeft. Hoe voetbalsupporters toen als beesten werden behandeld en zich daar ook naar gedroegen.”

Ga voor meer verhalen over Tranmere, Liverpool en Everton naar de Staantribune Webshop en schaf het boek Voetbalstad Liverpool aan van schrijver Joris van de Wier, dé Engeland-kenner bij uitstek. NB: nog minder dan 40 exemplaren op voorraad! Alleen als je in onze webshop bestelt, ontvang je een gratis e-book met foto’s van Liverpool en de regio Merseyside.

terug naar overzicht

Lees verder...