In het Staantribune Museum wordt elke week iets ‘bijgezet’. De ene week schrijft een van de redacteuren van Staantribune een persoonlijk verhaal over een bepaald attribuut, de volgende week mogen jullie als lezers een voorwerp aanleveren. Heb jij een bijzonder item met een leuk verhaal erbij? Stuur dan een mail mét foto van het voorwerp naar info@staantribune.nl en misschien komt jouw item wel in het museum. Deze week: de Subbuteo-poppetjes van de Italiaanse Staantribune-abonnee Vincenzo Felici.

Ik ben lid van Old Subbuteo Club I.N.S.O.M.M.A. – een club met spelers uit Ancona, gelegen in centraal Italië – van het bekende spel met miniatuurvoetbalpoppetjes, ‘Subbuteo’. Wat is Subbuteo eigenlijk?

Bij het spel worden er kleine miniatuurpoppetjes op een tafel van 140 centimeter lang en 91 centimeter breed geplaatst. Over de tafel wordt meestal een groen laken of tapijt gelegd dat een voetbalveld moet voorstellen. Subbuteo is een van de oudste voetbalspelletjes, ver verwijderd van de huidige games. Het werd voor het eerst gespeeld in Engeland, rond 1947.

Het spelletje werd erg populair in Italië, vooral tijdens de jaren zeventig en tachtig. De regels zijn regelmatig veranderd, maar nog steeds vergelijkbaar met de regels uit de beginjaren. De spelers tikken met hun vingers de miniatuurpoppetjes naar voren in de richting van de bal. Het balletje blijft in het bezit van een speler, totdat hij het tegen een poppetje van de tegenstander aan schiet. Er kan op doel geschoten worden wanneer de bal de line of fire passeert. De keepers zijn bevestigd aan een stokje dat vastzit achter het doel, waarmee je een doelpunt kunt voorkomen.

#AgainstModernSubbuteo
Het traditionele Subbuteo, met de materialen en regels uit de jaren zeventig en tachtig, wordt helaas steeds vaker overgenomen door fans die het spel willen vernieuwen. Daarom is er een forum gemaakt, waarop de spelers van het spel discussiëren over hoe Subbuteo echt gespeeld moet worden.  

Sommige mensen maken echte kunstwerken van hun miniatuurpoppetjes. Soms schilderen ze de poppetjes zelfs met de hand. Er zijn ook spelers die van hun tafel een kunstwerk maken, door er een miniatuurstadion van te maken. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil, door er bijvoorbeeld ook nog een scheidsrechter, cameraman en toeschouwers bij te maken.

Het belangrijkste bij Subbuteo is om een magische atmosfeer te creëren, doorgegeven van vader op zoon, waarbij loyaliteit en respect voor je tegenstander het belangrijkst is. Het gaat niet altijd om het winnen, al lijkt dat in Italië soms wel zo.  

In het Staantribune Museum wordt elke week iets ‘bijgezet’. De ene week schrijft een van de redacteuren van Staantribune een persoonlijk verhaal over een bepaald attribuut, de volgende week mogen jullie als lezers een voorwerp aanleveren. Heb jij een bijzonder item met een leuk verhaal erbij? Stuur dan een mail mét foto van het voorwerp naar info@staantribune.nl en misschien komt jouw item wel in het museum.