De periode van terugblikken en lijstjes is weer begonnen! Ook dit jaar reikt Staantribune weer een award uit aan degene die op Twitter opviel op voetbalgebied, met opvallende uitspraken, interessante nieuwtjes, grappige quotes, het plaatsen van mooie of leuke foto’s of op een geheel andere manier.

Vorig jaar kozen jullie, onze trouwe volgers en lezers, voor het tweede jaar op rij @DuBlanqeBogarde als dé Voetbaltwitteraar. Omdat hij, naar eigen zeggen, de Bohemian Rhapsody onder de Voetbaltwitteraars dreigde te worden, heeft DBB de Staantribune-jury te kennen gegeven dit jaar een stapje terug te doen. “Ik wil graag de weg vrijmaken voor opkomend talent”, aldus de Twitter-veteraan. Wel zal hij samen met de allereerste winnaar, Aad de Mos, de prestigieuze Twitter Award overhandigen, op een nader te bepalen en uiterst geheime locatie!

STAANTRIBUNE STEMBUREAU IS GESLOTEN!

Voor de duidelijkheid nog even de simpele ‘spelregels’:

 • Er is geen ‘vakjury’ en ook geen lijst met voorgeselecteerde genomineerden. Het volk beslist dus!
 • Je kunt dus zelf een Top 5 tweeten naar @Staantribune, liefst met motivatie. Een gewone tweet, niet per DM (die worden niet meegeteld)!
 • Aangezien 280 tekens wat weinig is, kun je je motivatie ook mailen naar: info@staantribune.nlNB: alleen mailen MET MOTIVATIE svp! Het heeft geen zin een kaal mailtje te sturen met alleen, pakweg, ‘@aad300’ erin zónder motivatie. Die stemmen worden ook niet meegeteld!
 • Stemmen onder het bericht op onze Facebook- of Instagram-pagina worden niet meegeteld!
 • De volgorde maakt niet uit voor de telling. Elk genoemd account = 1 punt.
 • Je mag uiteraard ook op minder dan vijf personen stemmen.
 • Meer dan vijf is niet toegestaan, de zesde (en eventueel volgende) stem(men) rekenen we niet mee, net als meerdere stemmen op hetzelfde account (dat wordt gewoon als 1 stem meegerekend).
 • Let op: @DuBlanqeBogarde doet dit jaar dus niet mee, alle stemmen die op hem worden uitgebracht, zijn dus ongeldig! Als hij in een lijstje staat met vier andere genomineerden, worden die andere vier uiteraard wel meegeteld. We gaan ook niet constant erop wijzen dat je niet meer op DBB kunt stemmen. 
 • NB: alleen stemmen die @Staantribune hebben gementioned tellen mee! We kunnen onmogelijk alle lijstjes met voetbaltwitteraars zien, dus ook niet met de hashtag #voetbaltwitteraar of #voetbaltwitteraar2017. 
 • Bij het vermoeden dat iemand meerdere keren heeft gestemd, worden alle stemmen van diegene ongeldig verklaard.
 • Het is een individuele prijs, dus alléén personen tellen mee voor de stemming.
 • Dus niet:
  – accounts waar meerdere personen achter zitten;
  – accounts van commerciële instellingen;
  – accounts van instanties;
  – clubaccounts (ja, ook als er maar 1 persoon achter een clubaccount zit, dingt de club niet mee! Nee, ook niet @fcdordrechtnl of @Telstar1963NV, ook al vinden wij dat ook leuke accounts);
  – accounts van websites met voetbalnieuws of verzamelde clubnieuwtjes of accounts met alleen maar linkjes naar urls;
  – accounts van supporterssites (als @FRFC1908);
  – accounts van YouTube-kanalen;
  – accounts van voetbalmagazines, -televisieprogramma’s, fanzines of supportersmagazines (als @FanzineDeRat of @AjaxLife);
  – accounts van websites met verhalen van verschillende schrijvers;
  – accounts van andere ‘collectieven’, sfeergroepen of (supporters)groepen.
  Dus stemmen op accounts als MotherSoccer, Indehekken, FootballCulture, kentudezenog, Catenaccio, voetblah, Tussendelinies etc. worden niet meegeteld! Bij twijfel beslist de Staantribune-jury.
 • Het moet gaan om een op zichzelf staand Twitteraccount. Niet een account dat bij een bepaalde website behoort (en voornamelijk tweet over wat er op de website staat), tenzij het zich voldoende onderscheidt van die website. Bij twijfel hierover beslist de Staantribune-jury.
 • Het moet gaan om een Nederlander, iemand die in Nederland woont of vaak in Nederland is. Het is een Nederlandse prijs en ook in verband met de awarduitreiking is het niet praktisch. Gary Lineker dingt dus niet mee.
 • Of iemand in het Nederlands of een andere taal tweet of over Nederlandse of buitenlandse voetbalonderwerpen, maakt niet uit.
 • Het gaat om personen die, of course, een duidelijke band hebben met voetbal of voetbalcultuur. Op Den Haag-supporter Joop Buyt kan dus gewoon gestemd worden. VVV-fan Geert Wilders dingt natuurlijk niet mee bij deze verkiezing. Bij twijfel hierover beslist, nogmaals, de Staantribune-jury. En ja, over voetbal, dus ook over vrouwenvoetbal en Walking Football.
 • Staantribune is een magazine over voetbalcultuur. ‘Voetbalcultuur’ is een erg breed begrip. Het volk bepaalt uiteindelijk of iemand voor de titel ‘voetbaltwitteraar’ in aanmerking komt! Dat hoeft wat ons betreft niet per se iemand te zijn die zo interessant mogelijk voetbalinhoudelijk probeert te twitteren over knijpende backs en symmetrische spelsystemen, of of Ajax, PSV, Feyenoord of Heracles de beste papieren heeft om landskampioen te worden, want dat is ook niet de insteek van Staantribune. Maar nogmaals: dat bepalen jullie.
 • Of iemand pakweg dagelijks over voetbal tweet of eens in de twee weken, doet niet ter zake.
 • Het gaat om iemands voetbaltweets. Of een twitteraar bijvoorbeeld al dan niet beledigende teksten heeft geuit aan het adres van iets of iemand, doet niet ter zake. De jury gaat geen duizenden tweets controleren om erachter te komen of iemand van ‘onbesproken gedrag’ is.
 • Op @Staantribune zullen we af en toe een tussenstand plaatsen. Wij geven geen aantallen door of op welke plek iemand in de tussenstand staat. Nee, ook niet op verzoek.
 • Je kunt stemmen tot en met dinsdag 26 december 23.59 uur!
 • De winnaar wordt op vrijdag 29 december bekendgemaakt.
 • Bij onduidelijkheid over bepaalde zaken beslist de Staantribune-jury. In de praktijk zal dit vrijwel niet voorkomen. In 2015 bleek er al een groot verschil in aantal stemmen tussen de Top 50 en degenen die erbuiten vielen. De accounts waarover discussies ontstaan, zijn accounts die überhaupt maar een paar stemmen krijgen en dus buiten de Top 50 vallen, zo leert de ervaring. Bespaar je de moeite!
 • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd (dus ook niet over het aantal stemmen per persoon) 
 • We gaan niet in discussie over bovenstaande spelregels, die lijken ons glashelder! En blijven lachen mensen!

STAANTRIBUNE STEMBUREAU IS GESLOTEN!

Bekijk hier de volledige uitslagen van 2014, 2015 en 2016.