Tegenwoordig zijn de meeste trainers in Nederland keurige heren, op wie weinig valt aan te merken. Kek clubkostuum, onberispelijk gestreken overhemd, dasje, haartjes netjes geknipt, welbespraakt, geen onvertogen woord. Romantici verzuchten wel eens dat het Nederlandse trainersgilde uit eenheidsworsten bestaat. Terwijl we toch een rijk verleden hebben aan kleurrijke oefenmeesters. Wij hebben de Top 10 Culttrainers op een rijtje gezet.

1. Simon Kistemaker
Kistemaker stond niet alleen bekend om zijn manier van trainen, maar ook om zijn oneliners. Zo beval hij Ajax-coach Louis van Gaal, die woedend richting de kleedkamer van Kistemakers Telstar was gekomen, om “terug te gaan naar zijn hok”. “Wat een mafklapper”, voegde hij er nog aan toe. De Kist wist zijn spelers vaak op een bijzondere manier te motiveren. Zo zette hij in de bus naar een uitwedstrijd eens een pornofilm op. Toen de film halverwege was, stopte Kistemaker de videoband en meldde hij droogjes: “Ik laat jullie de rest zien als we vandaag winnen!”

2. Fritz Korbach
De legendarische Fritz Korbach hield van een goede grap en zocht daarbij vaak het randje op. Zo kon de geboren Duitser ooit trainer worden bij Ajax. Toen het bestuur van zijn toenmalige club PEC Zwolle en de leiding van de Amsterdammers bij elkaar zaten, kwam Korbach opeens binnenlopen met de prangende vraag “hoe laat het neuken zou beginnen”. De besprekingen tussen Ajax en PEC waren meteen afgerond.

3. Bert Jacobs
Uitvinder van de term ‘hotseknotsbegoniavoetbal’. Als coach van Fortuna Sittard spoot hij ooit eens een brandblusser leeg in een hotel, waarna zeven spelers van FC Den Bosch, die in hetzelfde hotel verbleven, een nachtje in de cel moesten doorbrengen. Maar Jacobs was, ondanks zijn fratsen, ook een echte vakman. In Staantribune #13 staat een uitgebreid portret over de ‘Discotrainer’ in zijn succesvolle periode bij Vitesse.

4. Barry Hughes
Ook Barry Hughes hield wel van een geintje. Toen AZ-coach George Kessler – toch al niet zijn beste vriend – eens zei dat de Alkmaarders alleen nog maar ‘even’ van het Haarlem van Hughes moesten winnen, motiveerde Hughes zijn spelers tot op het bot. De Roodbroeken won met 3-2 en Hughes blies een aantal keer triomfantelijk op een rolfluitje in de richting van zijn AZ-collega. Nam ook carnavalskrakers op.

5. Frans Körver
Frans Körver was een bijzondere eend in de bijt in het trainersgilde. Zo gaf hij de spelers van Roda JC ooit de opdracht om de spelers van Fortuna Sittard – nota bene zijn favoriete club – een doodschop te verkopen. Helaas werd deze uitspraak op camera vastgelegd en volgde een schorsing voor Körver. Ook ging hij in een wedstrijd tegen AZ eens als een gek tekeer tegen een grensrechter. Körver kreeg een glas bier over zich heen en vervolgens ook nog eens een klap van een AZ-supporter.

6. Jo Jansen
Een markante coach, bekend om zijn lange baard. Jansen vertikte het om die af te scheren. “Hij had ooit een keer last van zijn rug. Hij had toen geen zin om die baard er af te halen”, liet zijn zoon Ruud ooit weten. “Sindsdien is die er nooit meer af gegaan.” Jo Jansen was een echte NAC-man. Hij kon ooit naar Sparta, maar dan moest hij wel babywangetjes hebben. Dat vertikte Jansen. Hij zei dat het hem geen ander mens of een andere trainer maakte, met of zonder baard.

7. Rob Jacobs
Rob Jacobs had in zijn trainerscarrière onder andere de drie Rotterdamse clubs Excelsior, Sparta en Feyenoord onder zijn hoede. De coach combineerde zijn trainingen met flair en humor. Trainde ook ooit Al-Ta’ee uit Saoedi Arabië. “Je kon daar pas ’s nachts trainen en dan was het nog 38 graden. We gingen ook ooit op een excursie, tenminste, dat dacht ik. Bleek het een openbare executie te zijn.”

8. Sandor Popovics
Ook Sandor Popovics was een opmerkelijke oefenmeester. Zo leverde de Hongaar ooit na een week zijn contract bij RBC Roosendaal in, omdat hij, naar eigen zeggen, geen hulpje wilde zijn voor ongediplomeerde trainers. In zijn periode bij Cambuur kwam Popovics er onderweg naar een trainingkamp in zijn vaderland achter dat een van zijn spelers, James Docherty, niet in de bus zat. Daarop schreeuwde de coach: “Koetverdoeme. Chauffeur, sjnel naar het hois van Jimmy.”

9. Jan Boskamp
Jan Boskamp is tegenwoordig onder meer analist bij Voetbal Inside, maar hij heeft een imposante staat van dienst als trainer. Hij werd onder meer driemaal kampioen met Anderlecht, maar staat ook bekend om zijn versprekingen en woedeaanvallen.

10. Aad de Mos
Tot slot iemand die niet mag ontbreken in dit lijstje: Aad de Mos. De trainer haalde grote successen met onder meer KV Mechelen, maar staat ook bekend om zijn uitspraken. Zo beschreef de winnaar van de eerste Staantribune Twitter Award zijn oude club Ajax een keer op de volgende manier: “Ajax haat je of je houdt ervan. Er is geen middenweg. Ajax, ik vond het wel een mooie vrouw, maar het is ook een kreng.” Bovendien kan Aad goed rekenen: