Ronnie Radford, de held van Hereford United [Van Whickham naar Wembley]

Na vier boeken over voetbalsteden is het tijd om mezelf weer eens uit te dagen en hoe doe je dat beter dan met een queeste? Maar wat voor queeste? Ga ik de Heilige Graal vinden met een Monty Python-esque gezelschap? Een ring vernietigen met een pervers rariteitenkabinet? Of een prinses bevrijden door een draak neer te steken (mijn naam heb ik in ieder geval mee)? Neen, ik kies lafjes voor een voetbalqueeste. Mijn doel is om een seizoen lang de FA Cup te volgen en in ieder van de veertien rondes minstens één wedstrijd te bezoeken. Van Whickham naar Wembley.

Voorafgaand aan het FA Cup-toernooi van dit seizoen had ik een lijstje opgesteld met clubs die ik graag wilde bezoeken. Dankzij het gunstige lot heb ik er al een aantal kunnen meepakken, zoals Marine, Jersey Bulls en Blyth Spartans. Hereford United, de club die bovenaan mijn lijstje stond en ik per se wilde bezoeken, lootte helaas een uitwedstrijd.

Maar wederom had ik geluk, want de Bulls speelden gelijk tegen Lymington Town en dat betekende een replay op Edgar Street. Het enige probleem is dat een enkele reis naar Hereford vanuit mijn woonplaats zeven uur duurt, maar een FA Cup-boek zonder Ronnie Radford is niet serieus te nemen. En daarom stapte ik op dinsdagochtend in de trein richting Engeland.

Ronnie Radford

“Ronnie Radford, wie was dat ook alweer?” hoor ik jullie nu denken. Deze timmerman ramde in 1972 de bal keihard langs de doelman van Newcastle United. Het was de opmaat naar de grootste stunt aller tijden in de FA Cup en tevens de doorbraak van John Motson als commentator. Zijn woorden “Oh, what a goal! Radford the scorer. Ronnie Radford! And the crowd are on the pitch. What a tremendous shot by Ronnie Radford” behoren tot de canon van het Engelse voetbal. Motson vertelde later dat hij zonder deze wedstrijd nooit zo’n mooie carrière had gehad.

Voor Hereford United, destijds een amateurclub, had de wedstrijd ook grote gevolgen. De club werd een paar maanden later puur vanwege deze wedstrijd verkozen om in de Football League te komen spelen ten koste van profclub Barrow. Pas na 48 jaar kwam die club terug.

Radford bleef Hereford United trouw, maar ging twee jaar later weer bij de amateurs spelen. Het profleven beviel hem niet. Hij wordt sindsdien elk jaar een paar keer gebeld met de vraag om nog eens te vertellen over dat ene doelpunt. De bar in het stadion van Hereford heet Radfords Bar en binnen zijn overal foto’s van de timmerman te vinden. En dat allemaal dankzij dat ene doelpunt.

terug naar overzicht

Lees verder...