Van Whickham naar Wembley: Whickham – Consett

Nadat ik er jaren naar had uitgekeken, is het sinds vorige week daadwerkelijk gestart: mijn eigen Road to Wembley. Het voelde de avond voor Whickham – Consett alsof ik weer zeven was en Sinterklaas de volgende dag zou langskomen. Ik had zelfs moeite om in slaap te komen. Of het uiteindelijk lukt of niet: deze wedstrijd pakt niemand mij meer af.

Het is een bijzonder duel, want het is de openingswedstrijd van de FA Cup dit seizoen. Er waren vier wedstrijden deze vrijdagavond en in tegenstelling tot op de andere drie velden was de aftrap hier niet om 19.45, maar een kwartier eerder. Met een beetje mazzel kon ik zelfs het eerste doelpunt van de FA Cup 2021-2022 zien.

De loting van de eerste twee rondes van de FA Cup was op 9 juli om 13.00 uur. Rond die tijd drukte ik steeds op verversen en na tien minuten kwamen eindelijk de fixtures tevoorschijn. Glossop North End – Widnes zou mijn zaterdagwedstrijd worden, maar ik wist dat Whickham – Consett op een andere dag zou worden gespeeld. De Lang Jacks delen de Glebe Sports Ground namelijk met de lokale cricketclub en die heeft eerste keuze op de zaterdag zolang het cricketseizoen duurt. Whickham speelt daarom in de zomer vaak op vrijdagavond of zondagmiddag.

Ik had om verschillende redenen een voorkeur voor de vrijdagavond. Het zou een mooie stop zijn op weg naar Glossop, want Whickham ligt in het noordoosten van Engeland en is voor mij relatief dichtbij. Daarnaast kon ik dit FA Cup-project dan de allitererende naam Van Whickham naar Wembley geven. Op het moment dat het Twitteraccount van Whickham bekendmaakte dat het definitief op vrijdagavond ging spelen, balde ik mijn vuistje. Zeker nadat ik zag dat het om half acht was en daardoor de openingswedstrijd zou zijn. Een mooiere start kan ik mijzelf niet wensen.

Whickham is de stad van John English, oftewel Lang Jack, oftewel de Tyneside Samson. De man met de vele bijnamen was 1.93 meter, een enorme lengte voor iemand die in 1800 geboren was. Lang Jack was ook loeisterk. Er was niemand die tegen hem durfde te vechten, omdat je daarna een paar maanden astronautenvoer kon eten. English werkte aan bouwprojecten.

Vanwege zijn enorme kracht kon hij stenen tillen waar normaliter vier mannen voor nodig waren. Zijn huis aan de rand van Whickham bouwde hij helemaal zelf. Hij droeg stenen van meer dan 75 kilo vanuit de steengroeve naar zijn huis, dat anderhalve kilometer verderop lag. In het centrum van Whickham staat een standbeeld voor hem en de club heeft zijn hoofd opgenomen in haar logo. De bijnaam van de voetbalclub is zoals gezegd de Lang Jacks.

Whickham – Consett is een derby en een stuk of honderdvijftig uitsupporters maakten de reis. Het zorgde voor een aardige sfeer, daarbij geholpen door de goede wedstrijd. Scott Robson maakte na dertien minuten de 1-0, waardoor ik, zoals ik had gehoopt, getuige was van het eerste doelpunt in de FA Cup van dit seizoen.

Negentig minuten lang golfde het spel op en neer in een verschroeiend tempo. De supporters uit Consett zongen dat hun Tesco (een supermarkt) groter is dan die van Whickham en daar hadden de thuisfans niets tegen in te brengen. Op het veld was de uitploeg ook de baas en won uiteindelijk met 2-3. Voor de Lang Jacks zit het toernooi er weer op voor een jaar. Voor mijzelf duurt het nog wel even.

terug naar overzicht

Lees verder...