Iedere voetbalshirtverzamelaar weet nog precies welk shirt hij als eerste kreeg of kocht. Zo ook Gerdo van de Peppel. Als zesjarige jongen, op vakantie in Vlissingen, kocht zijn vader voor hem het shirt van Ajax. Le Coq Sportif was het merk en TDK pronkte op de borst van het karakteristieke witte shirt met rode verticale balk in het midden. Inmiddels is de vijftigjarige inwoner van Heteren een fervent verzamelaar van (matchworn) wedstrijdshirts. Afgelopen week verscheen zijn boek Football shirts with a story.
De collectie van Van de Peppel herbergt ruim vijfhonderd shirts. Daarvan zijn er 38 van de verdwenen profclub FC Wageningen. “Mijn favoriete shirt is het shirt van FC Wageningen uit 1980, met de korenaar groot op de borst. Dat shirt werd gedragen door de spelers in de promotiewedstrijd naar de Eredivisie in 1980. Ik heb het gekregen van Dick Martens, die eerder mijn trainer was bij amateurclub RVW. Hij was na de wedstrijd nog als enige in de kleedkamer en heeft het shirt toen meegegrist en in zijn tas gestopt.”
FC Wageningen
“FC Wageningen was tot het faillissement in 1992 mijn favoriete club. Zodoende is dit shirt zo speciaal voor me”, vervolgt Van de Peppel. “Het oudste shirt uit mijn collectie is overigens een door Francisco Fernández Rodríguez gedragen shirt van FC Barcelona uit het seizoen 1973-1974. Zeker in Catalonië zijn er een boel verzamelaars die dat shirt graag in hun eigen verzameling zouden willen hebben.”
Elke shirtverzamelaar heeft een verhaal te vertellen bij een tricot dat in zijn of haar kast hangt. Presentator en schrijver Sander de Kramer vertelt in het boek over zijn ontmoeting met Johan Cruijff in Barcelona om het iconische Gouden Gids-kampioenstenue van Feyenoord (1984) te voorzien van diens handtekening.
AD-journalist Sjoerd Mossou verhaalt over zijn verzameling NAC-shirts en Jordi Cruijff laat optekenen waarom hij het katoenen Ajax-shirt, dat zijn vader droeg in de beroemde afscheidswedstrijd tegen Bayern München (0-8) in 1978, voor geen goud weg zou doen.
Ook Staantribune-podcastmaker Jeroen Heijink komt aan het woord, over het in zijn ogen iconische Kameroen-shirt, gedragen op het WK 1990 in Italië.
Internationale community
Voetbalshirtverzamelaars vormen, net als groundhoppers, een heuse community. Internationaal, waarbij een tip over of een shirt dat niet past in de eigen collectie op waardering kan rekenen bij iemand aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Of hoe een gedragen shirt, dat soms al jaren bij een oud-speler op zolder ligt, op de juiste waarde geschat wordt door een verzamelaar die het ziet als ideaal ruilobject om een ander shirt te kunnen bemachtigen.
Of het nu een matchworn shirt van Oranje, Manchester United of Brann Bergen betreft, ieder heeft zijn eigen voorkeuren. En alles heeft een prijs. Tientallen andere shirtverzamelaars uit alle delen van de wereld komen aan het woord. Van Brazilie tot Thailand en van Tunesië tot Noord-Ierland. Want shirts verzamelen, is niet alleen een hobby, maar ook een bloedserieuze zaak.
Football shirts with a story
Alle aspecten van het verzamelen komen daarom aan bod in Football shirts with a story. Het (Engelstalige) boek is uitgevoerd met een luxe hardcover en is rijk geïllustreerd met tientallen foto’s van de shirts, verzamelaars en verschillende details van de shirts.
Football shirts with a story kost € 27,99 is te bestellen via https://uitgeverijabessijn.nl/boeken/footballshirtswithastory.
Foto’s: auteur-samensteller Gerdo van de Peppel en uitgever Herman Dijenborgh