Dure derby’s op de día del club

Het was vorig weekend van de streekderby’s in de Spaanse regio Valencia. Staantribune-redacteur Eric de Jager bezocht er twee: Eldense – Elche en Hercules – Alcoyano. Er vielen weinig doelpunten, maar hij keek toch zijn ogen uit.

Bol.com

“Klootzakken!” Niet de ondersteuning die je verwacht van een trouwe supporter, vlak voor de grote streekderby. Maar een groot aantal fans van CD Eldense voelt zich genaaid. Door hun club. Seizoenkaart of niet, voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar, tegen Elche, moeten ze toch een kaartje kopen. Het is día del club, de dag waarop supporters worden geacht hun team te steunen met een extra zakcentje.

Spaanse voetbalfans

Hoewel Spaanse voetbalfans niet vies zijn van een beetje drama, is de sfeer rond het stadion Nuevo Pepico Amat gemoedelijk. Supporters drinken een biertje en snacken een tapa in het winterzonnetje. Ze zijn er wel, de Eldense-aanhangers die weigeren bij te betalen, maar ze maken geen herrie. Dat doen ze vooral op sociale media.

Ook de aanwezigheid van zo’n duizend bezoekers uit Elche leidt niet tot wrijving. Integendeel, iedereen loopt, staat en zit door elkaar bij de barretjes in de buurt. Elda is, zoals collega Joris van de Wier zou zeggen, geen ‘ stad om de vrouw mee naar toe te nemen’. Maar op de speeldagen van Deportivo is er wat te doen.

De grote tegen de kleine broer

De derby die op het programma staat, is er een tussen de kleine en de grote broer. Aan de ene kant Elche, uit de grote stad, met een verleden in de Primera División, een stevige begroting en een prachtig groot voetbalstadion voor bijna 34.000 fans. Aan de ander kant Eldense, uit een uit de hand gelopen dorp, dat bekend staat om zijn schoenenindustrie en de laagste huizenprijzen in de regio. Het Pepico Amat-stadion is klein, er kunnen iets meer dan 5.500 toeschouwers in. En dat is vooral te danken aan een grote tijdelijke tribune aan de lange zijde.

Bol.com

Ondanks de gebrekkige capaciteit, 3.000 seizoenkaarthouders en de massaal aanwezige Elche-aanhang, zitten er op de derby-avond maar 3.800 bezoekers in het stadion. Bij het omroepen van dat aantal klinkt een stevig fluitconcert. Sommigen fluiten tegen het bestuur, dat vandaag tot día del club heeft uitgeroepen. Anderen tegen de fans die de club in de steek hebben gelaten. Hoe dan ook, de lege plekken in het kleine stadionnetje, waar de koude bergwind vrij spel heeft, doen pijn.

Día del club

De día del club, of día económico, is een Spaans fenomeen dat al sinds de begindagen van het voetbal in het land de fans verdeelt. De club vraagt seizoenkaarthouders zo’n twee keer per jaar om extra financiële steun door ze te verplichten alsnog een toegangskaart te kopen. Daarvoor kiest de clubleiding natuurlijk altijd de grote wedstrijden uit, anders betaalt niemand. Vandaag dus de derby tegen Elche.

Supporter Juan vindt het geen probleem, zegt hij voor de aftrap. Hij heeft een iets te klein Eldense-shirt aan, een blikje bier in de hand en een clubmuts tegen de winterkou. Hij betaalt bijna 300 euro voor zijn seizoenkaart en moest nu 25 euro bijbetalen. “Het is een manier om de club te helpen. Dat doen we met onze steun op de tribune, en een of twee keer per jaar door financieel iets bij te dragen. Ik vind het normaal.”

Juan weet dat er medefans zijn die er anders over denken. “Die vinden het te veel geld, daar kan ik niet over oordelen. Of ze geven hun geld liever aan iets anders uit. Dat begrijp ik niet, als supporter. Je steunt je club toch? En je weet als je je seizoenkaart koopt dat er een dia de club bij hoort.”

Bol.com

Onooglijk schouwspel

De fans die er wel zijn, steunen hun club hartstochtelijk, hoewel ze regelmatig worden overstemd door de meute uit Elche. Ook een club die días económicas gebruikt. In de goede dagen zelfs in de hoogste divisie. Daar is het geen gewoonte, maar als het gebeurt, zijn het steevast de duels tegen Barcelona en Real Madrid die aan de beurt zijn.

De wedstrijd mist alles wat een derby nodig heeft. Elche, dat wil promoveren, wil vooral niet verliezen. Eldense, dat in de lagere regionen bivakkeert, ziet 0-0 als een overwinning. Het is een onooglijk schouwspel. Zelfs de fanatieke Elche-fans geven het tegen het einde van de wedstrijd op.

Juan en zijn vrienden vind het, ondanks de kou en het gebrek aan spektakel, hun 25 euro wel waard: een punt tegen de grote broer en 50.000 euro extra voor de clubkas.

Artikel gaat verder onder de foto’s

Een feest van verval in Alicante

Een dag later staat een andere streekderby met een afgegleden club op het programma. Hercules Alicante ontvangt Alcoyano. Hercules is vandaag wat Elche gisteren was. Een grote club, met een prachtig stadion in een lagere divisie. Hercules degradeerde zelfs naar het vierde niveau, maar inmiddels speelt het in de Primera Federación. Daar heeft het nog altijd 13.000 seizoenkaarten verkocht.

Bol.com

Rond het stadion hangt dezelfde gezellige sfeer als in Elda. In de rij voor het ouderwets kleine raampje voor de kaartverkoop staan alle fans door elkaar. Er is een uitvak, waar je in dezelfde rij ook een ticket voor kan kopen, maar er zitten op de tribune ernaast net zoveel Alcoyano-aanhangers. Opvallend genoeg richt de woede van Hercules-fans zich bij dubieuze beslissingen en kansen voor de uitploeg alleen op het uitvak. Niet op de mannen en vrouwen in Alcoyano-jassen en shirts die pal naast hen zitten.

Het stadion is een feest van verval. Rond het veld waar Diego Maradona in 1982 zijn eerste WK-doelpunten scoorde tegen Hongarije staat heel veel afgebrokkeld beton. De stoelen zijn al jaren niet schoongemaakt en overal liggen resten zonnebloempitten die vermoedelijk zo oud zijn dat archeologen erop kunnen promoveren.

Steile betonmuur

Boven de hoofdtribune hangt een tweede ring om van te smullen. Als kijkobject, dan, want de weinige stoelen die er nog heel zijn, blijven leeg. Dat lijkt inderdaad veiliger, want de deplorabele staat van de trappen op onze tribune achter het doel is niets vergeleken met het uiterlijk van de steile betonmuur aan de lange zijde.

Hercules is beter, maar wordt naarmate de wedstrijd vordert steeds slordiger. Als de negentig minuten voorbij zijn, vrezen we de tweede doelpuntloze derby te kunnen bijschrijven. Maar in Alicante, waar het stikt van de kerststallen in december, geschiedt een klein wonder. Hercules scoort in de 92ste minuut de winnende.  De laatste minuten van de extra tijd geven de fans een inkijkje in hoe het geweest moet zijn toen het José Rico Pérez nog vol zat. Een pandemonium van zwaaiende sjaals en springende Spanjaarden. Het was al een stuk warmer dan in Elda, maar nu stijgt de temperatuur helemaal.

Bol.com

Zoals bijna altijd in Spanje was dit derbyweekend er weer een van spektakel, verwondering en defensief voetbal. Overal uit- en thuisfans door elkaar, en geen enkele fouillering. We kregen een día del club om onze oren, konden bij Eldense geen kaarten aan de kassa kopen, en bij Hercules weer wel. In Elda zat de clubshop potdicht, in Alicante was die voor en na de wedstrijd open. De kaartjes waren overal duur (vanaf 35 euro bij Eldense, vanaf 20 bij Hercules), terwijl een biertje nog geen twee euro kost. Zelfs als je denkt dat je snapt hoe alles werkt, weten de Spanjaarden te verrassen.

terug naar overzicht

Lees verder...