PSV speelde afgelopen week in Sevilla, waar Diego Maradona dertig seizoenen geleden zijn comeback maakte na een dopingschorsing van vijftien maanden. Dat was grotendeels te danken aan Carlos Bilardo, de coach met wie Maradona in 1986 wereldkampioen was geworden.
El Narigón (Grote Neus) stond aan het roer van Sevilla CF, een ploeg die het seizoen ervoor twaalfde was geworden in de Primera División. Bilardo heeft in 1992 de beschikking over aanstormende talenten als Diego Simeone en Davor Šuker, maar hij weet dat het team een ervaren vedette nodig heeft om een stap verder te komen.
En dus overtuigt de Argentijn zijn voormalige aanvoerder om naar Sevilla te komen. Dat is stap één, want Maradona staat nog altijd onder contract bij Napoli. Daar weet president Corrado Ferlaino wel dat Diego’s positie bijna onmogelijk is geworden, maar voor de fans, en eigenlijk voor alle bewoners van de Italiaanse stad, heeft Maradona nog altijd een goddelijke status. Áls ze Maradona laten gaan, dan kan dat onmogelijk zonder slag of stoot en alleen tegen een vorstelijke vergoeding.
Blatter en Berlusconi
Lange tijd lijken de onderhandelingen uitzichtloos. Maar net als Sevilla-preses José Cuervos de handdoek in de ring wil gooien, en Bilardo daarom dreigt op te stappen, komt er hulp uit onverwachte hoek. Sepp Blatter en Silvio Berlusconi verschijnen op het toneel. FIFA-baas Blatter zet Napoli onder druk, omdat hij een terugkeer van de wereldster voor het WK 1994 uit commercieel oogpunt wel ziet zitten.
Berlusconi stelt via zijn bedrijf Mediaset grootmoedig het geld beschikbaar dat Sevilla nog nodig heeft om Maradona los te weken. Een gevoelige klap voor zijn zuidelijke concullega’s, daar wil de grote baas van AC Milan wel aan meewerken.
Circus Maradona
De deal komt zo moeizaam tot stand, dat Maradona pas in september 1992 vrij is om met ongestrikte veters op het veld van Sevilla te verschijnen. Bij de laagvlieger weten ze dan meteen dat ze iets bijzonders in huis hebben gehaald. Het aantal leden stijgt van 26.000 naar 40.000, en alleen met de ticketverkoop is de helft van de 4,5 miljoen die naar Napels moest worden overgemaakt, alweer terugverdiend.
Ineens is de perstribune te klein. Reporters uit Japan, Engeland, Zuid-Amerika duiken bovenop Sevilla CF. De club krijgt de ene uitnodiging na de andere en de nummer twaalf van Spanje speelt demonstratiewedstrijden over de hele wereld. Waar de spelers van Sevilla komen, stuiten ze op gekte. Sinds september 1992 zijn ze artiesten in Circus Maradona.
Lees het hele verhaal over Maradona in Sevilla, van de hand van Eric de Jager, in de nieuwe Staantribune, nummer 46, na te bestellen in de Staantribune Webshop.