Tijdens het ‘coronaseizoen’ 2020-2021 reisde Joris van de Wier (Tilburg, 1978) naar alle uithoeken van Groot-Brittannië om toch maar voetbal te kunnen zien. Om toch zijn shot voetbal te krijgen, moest de lat steeds lager en op een bepaald moment stond Van de Wier omringd door verbaasde schapen een veld in de achttiende divisie te vincken. Zijn boek Terraces & Floodlights is een terugblik op een bijzonder seizoen dat we hopelijk nooit meer meemaken. Na SaltaireKeswick, Millhead, Carnforth en Ilfracombe bezocht Joris het plaatsje Roche.

Trezaise Road, de ground van Roche, ligt echt vlak naast de Roche Rock. Het complex bestaat uit twee velden. Op veld 2 heb je een mooie backdrop, maar helaas lijkt dat al een tijdje niet meer in gebruik. Buiten de dug-outs, die door de lokale chavs onder handen zijn genomen, is er niet veel te zien. Er zijn vuurtjes gestookt en iemand heeft een piemel op de muur getekend.

Een tribune is hier niet en die ontbreekt ook op veld 1. Dit is echt voetbal aan de onderkant van de piramide. Naast het veld staat wel een grote social club, maar die is op dit moment gesloten vanwege corona. Enkele mensen besluiten uit veiligheidsoverwegingen hun auto pal naast het veld te zetten en vanuit daar de wedstrijd te volgen, alsof ze in een skybox zitten. Overbodig om te zeggen dat meteen een van hen keihard een bal op de voorruit krijgt.

Bierbuiken

Voor voetballers op dit niveau is een bal naar een medespeler passen al een hele prestatie. Logisch ook, want het is een wedstrijd in de East Cornwall Premier League, de twaalfde divisie van Engeland. Dat zijn zuivere amateurs, en dat is wel te zien. Bierbuiken zijn hier alom vertegenwoordigd.

Het matige voetbal maakt mij niet zo gek veel uit. Ik ben aan het genieten van het uitzicht op de Roche Rock en het fijne weer. Ik maak wat foto’s van de wedstrijd met de rots op de achtergrond.

Lees het hele verhaal over Joris’ bezoek aan Roche in Terraces & Floodlights 2, het nieuwe meesterwerk van de bestsellerauteur, te bestellen in de Staantribune Webshop!

Terraces & Floodlights 2