Tijdens het ‘coronaseizoen’ 2020-2021 reisde Joris van de Wier (Tilburg, 1978) naar alle uithoeken van Groot-Brittannië om toch maar voetbal te kunnen zien. Om toch zijn shot voetbal te krijgen, moest de lat steeds lager en op een bepaald moment stond Van de Wier omringd door verbaasde schapen een veld in de achttiende divisie te vincken. Zijn boek Terraces & Floodlights is een terugblik op een bijzonder seizoen dat we hopelijk nooit meer meemaken. Na SaltaireKeswickMillheadCarnforth, IlfracombeRoche en Bodmin bezocht Joris het plaatsje Nanpean voor de wedstrijd Nanpean AFC – St. Minver.

Victoria Bottoms, het stadionnetje van Nanpean, overtreft mijn stoutste verwachtingen. Wát een ground. Omdat het in een kuil ligt, is het een natuurlijk amfitheater. Er is een pad rondom het veld en dat heeft door de vele vegetatie wat weg van Burgers’ Zoo. Overal groeien planten en om een of andere reden is er veel bamboe. Achter beide doelen staan kleine tribunes. De ene is een echte shed. Er hangt een bronzen plaquette aan de muur waarop staat dat het bouwwerk is geschonken door ene Emily Davis ter nagedachtenis aan haar ouders, echtgenoot en schoonbroer.

Aan de overkant staat iets dat nog meer bijzonder is. De tribune is gebouwd in neoclassicistische stijl met Romeinse pilaren. Een soort goedkope versie van het Pantheon. Je kunt zelfs op het dak staan. Voorheen werd het gebruikt als iemand een toespraak voor een grote groep mensen hield. Lokale chavs hadden de afgelopen jaren de tribune flink onder handen genomen met graffiti en ze gebruikten het als dumpplek voor hun afval, maar clubmensen hebben het weer in de oorspronkelijk staat hersteld.

Social club

Er is ook een social club, maar die past weer helemaal niet bij de twee tribunes. Het is een brutalistisch gebouw uit 1958 met piepkleine ramen en straalt veel ongezelligheid uit. Zo zien de kantoren bij de grensovergang tussen Rusland en Abchazië er ook uit. Victoria Bottoms heeft ook lichtmasten, maar die zien er zo roestig uit dat ik niet denk dat ze nog werken.

Bestel

Lees het hele verhaal over Joris’ bezoek aan Nanpean in Terraces & Floodlights 2, het nieuwe meesterwerk van de bestsellerauteur, te bestellen in de Staantribune Webshop!

Terraces & Floodlights 2