Tijdens het ‘coronaseizoen’ 2020-2021 reisde Joris van de Wier (Tilburg, 1978) naar alle uithoeken van Groot-Brittannië om toch maar voetbal te kunnen zien. Om toch zijn shot voetbal te krijgen, moest de lat steeds lager en op een bepaald moment stond Van de Wier omringd door verbaasde schapen een veld in de achttiende divisie te vincken. Zijn boek Terraces & Floodlights is een terugblik op een bijzonder seizoen dat we hopelijk nooit meer meemaken. Na SaltaireKeswick, Millhead, Carnforth, Ilfracombe en Roche bezocht Joris het plaatsje Bodmin.

Wie Tom Egbers volgt op Twitter heeft Priory Park vast weleens langs zien komen. De sportjournalist is gek op de hoofdtribune van het stadionnetje. Bij mij staat Bodmin Town ook al lange tijd op het lijstje. Priory Park wordt in de Engelse vinckwereld gezien als de een-na-beste ground in Cornwall, na Bickland Park.

Priory Park is zoals verwacht helemaal top. De hoofdtribune maakt de hype helemaal waar. Achter beide doelen zijn twee grasheuvels die op flinke staantribunes lijken. Ik beklim er eentje om wat foto’s te maken, want het is al flink aan het schemeren en ik wil nog wat plaatjes schieten met daglicht. Het is hoger dan ik had verwacht en dat is fototechnisch alleen maar goed. Waar je bij veel clubs meteen een fascistoïde steward achter je aan hebt als je op een grasheuvel klimt, mag het hier allemaal. Meerdere mensen doen het en qua uitzicht is dat een goede keuze.

Black & Ambers

Bodmin Town is niet zomaar een club. Ze is al meer dan 130 jaar oud. De Black & Ambers werden in 1889 opgericht en gingen in 1948 op Priory Park spelen. De heerlijke hoofdtribune werd tien jaar later gebouwd dankzij de donatie van supporter T.H. Dennison. Daarom draagt het de naam Dennison Memorial Stand. Ondanks deze geweldige hoofdtribune waren de Black & Ambers tot halverwege de jaren tachtig weinig succesvol.

Daar kwam verandering in toen er in 1985 een social club werd gebouwd. Dankzij de lokale alcoholisten kreeg de club meer inkomsten en sindsdien is ze acht keer kampioen geworden. De club zou aanspraak kunnen maken op promotie naar de Western League (dat is het negende niveau), maar heeft daar weinig trek in. Dat zou betekenen dat Bodmin Town ineens flinke reizen moet maken naar Bristol en omgeving. Dan mogen de spelers vijf uur in de bus zitten en zijn alle derby’s verdwenen. Een onaantrekkelijk vooruitzicht. Cornwall ligt zo geïsoleerd dat promotie voor bijna alle clubs een vergiftigd geschenk is.

Lees het hele verhaal over Joris’ bezoek aan Ilfracombe in Terraces & Floodlights 2, het nieuwe meesterwerk van de bestsellerauteur, te bestellen in de Staantribune Webshop!

Terraces & Floodlights 2