Theo Snelders – Plakboeken vol dierbare herinneringen

Voormalig keeper Theo Snelders (60) groeide tussen 1988 en 1996 uit tot een publiekslieveling bij Aberdeen FC, waar hij na zijn carrière werd opgenomen in de Hall of Fame. Zelfs na zijn transfer naar rivaal Rangers, waar hij drie seizoenen speelde, bleef Snelders meer dan welkom in The Granite City. “Overal waar ik kwam, zongen ze ‘Theooo, Theooo’.”

Bol.com

“Ik heb hier al een paar jaar niet in gekeken, maar ik vond dit wel een mooie gelegenheid om ze van zolder te halen”, zegt Theo Snelders. Op een lange tafel in café Sprakel in Lonneker, vlak bij Enschede, heeft hij drie plakboeken op tafel gelegd. Ze zitten vol met krantenberichten en foto’s uit zijn jaren in Schotland. ‘Gamble on Theo is No 1 winner’, is een van de krantenkoppen.

Bustoer met Aberdeen

“Kijk, hier sta ik met mijn vrouw Mirjam boven op de open bus bij de bustoer met Aberdeen na de League Cup-winst in 1989”, vertelt de glunderende Snelders, bladerend door de plakboeken, die hij bijhield tussen 1988 en 1999.

“Mijn leven is in Schotland pas echt begonnen. Mijn vrouw en ik gingen voor het eerst samenwonen in Aberdeen en onze kinderen Ryan en Kayleigh zijn in Aberdeen geboren. De periode in Schotland is echt een verrijking voor ons leven geweest. We komen er nog steeds met veel plezier en hebben nog steeds vrienden uit die tijd. We vertrokken 35 jaar geleden met wat koffers en Travellers’ Cheques uit Twente en keerden elf jaar later weer terug met dierbare herinneringen en nieuwe vriendschappen.”

Player of the year

Snelders kwam bij Aberdeen in een kleedkamer met onder anderen aanvoerder Willie Miller en Alex McLeish. “Op de eerste training legde Willie al uit wat van mij verwacht werd: ‘Theo, just stay on your fucking line’, haha. Het doel is voor jou, het strafschopgebied is voor ons, zeiden de verdedigers. Het ging er vaak hard aan toe daar. De neus van McLeish stond niet voor niets scheef. Hij maakte deel uit van een drie-eenheid met Leighton en Miller, die werd geprezen in Aberdeen in de tijd van Fergie.

Bol.com

Ik hoorde na mijn komst weleens dat mensen hoopten dat ik half zo goed zou zijn als Leighton. Ik dacht: als ik het hier goed doe, houden ze vast snel op over Leighton. In mijn eerste jaar werd ik verkozen tot Player of the Year in Schotland, als eerste niet-Schot, en in maart 1989 debuteerde ik bij Oranje in een oefeninterland tegen de Sovjet-Unie. Nee, het ging niet slecht in mijn eerste jaar.”

Artikel gaat verder onder de foto’s

Hond in de kleedkamer

Snelders debuteerde tegen Dundee (1-1) in augustus 1988 en werd Man of the Match. De keeper voelde zich al snel thuis bij The Dons. “We hadden een mooie groep. Charlie Nicholas, die een halfjaar voor mij van Arsenal kwam, nam weleens zijn hond mee. Die liep gewoon door de kleedkamer. Kitman Teddy Scott zorgde tijdens onze trainingen voor die hond. Teddy is de enige kitman, voor zover ik weet, voor wie ooit een testimonial is georganiseerd. Als jeugdspeler liep hij al rond bij Aberdeen, hij speelde één duel in het eerste en had later verschillende functies bij Aberdeen. Echt een clubicoon. Teddy overleed in 2012.

Bol.com

Davie Dodds organiseerde altijd de teamuitjes en Jim Bett en Neil Simpson zorgden voor de typische Britse humor. Jim is de beste speler die ik heb meegemaakt bij Aberdeen. De enige die ik ooit zo sterk tweebenig heb gezien, was Wesley Sneijder. Ik moest wel alle bijnamen leren, bijna niemand werd met zijn eigen naam aangesproken. Van sommige jongens leerde ik pas de namen kennen toen ze na de eerste wedstrijd in de krant stonden. Een van de jongens werd bijvoorbeeld Bunion genoemd vanwege zijn acne, McLeish was Big Eck en Simpson Simmy.”

Deal met Platini

Snelders schiet dan in de lach. “Ik hoorde destijds een mooi verhaal dat Simpson, McLeish en Miller na een oefenduel van Schotland met Frankrijk voor het EK in 1984 het shirt van Michel Platini wilden. McLeish en Willie wisten direct na de wedstrijd niet dat Simmy, zijn directe tegenstander, al een dealtje had gesloten met Platini. Toen Willie en Alex na de wedstrijd bij de Fransman kwamen, zei hij: ‘Non, non’ en wees naar Simmy. Willie was kwaad, joh. Hij dacht: de aanvoerders ruilen met elkaar.

Jaren later was er een documentaire over Platini, toen hij de UEFA-baas was. Ze filmden bij hem thuis en aan de muur hingen ingelijste shirts: Pelé, Cruijff, Matthäus en… Simmy, haha. Dat werd er even ingewreven bij Willie.”

Lees het hele interview met Theo Snelders in Staantribune nummer 51, die geheel over Schotland gaat, (na) te bestellen in de Staantribune Webshop

Bol.com
terug naar overzicht

Lees verder...