Pelé is tachtig jaar

Wat goed is komt snel, zeggen ze. Pelé kwam als een komeet. In 1956 tekende de vijftienjarige puber voor Santos. Twee jaar later was hij wereldkampioen. Vandaag is het voormalige wonderkind Pelé tachtig jaar geworden.

Bol.com

Pelé werd op 23 oktober 1940 geboren als Edson Arantes do Nascimento in Três Corações, in de bergachtige deelstaat Minas Gerais. Een paar jaar eerder had het stadje elektriciteit gekregen en dat vond vader Dondinho zo’n wonder dat hij zijn zoon naar Thomas Edison vernoemde. Edison zonder i. Edson, dat klonk wat Braziliaanser. Dondinho was een begenadigd voetballer, die nog altijd enige roem geniet als de man die ooit in één wedstrijd vijf keer met een kopbal scoorde. Een record dat zijn zoon nooit wist te breken. Maar Dondinho had pech. Toen het grote Atlético Mineiro hem in 1942 de kans gaf profvoetballer te worden, scheurde hij in de eerste de beste oefenwedstrijd zijn kruisbanden af. Dag carrière.

WK-finale

Pelé was negen jaar oud toen Brazilië op 16 juli 1950 in Rio de WK-finale tegen Uruguay speelde. Hij zat thuis, in Bauru, een provinciaals niemendalletje zo’n zevenhonderd kilometer verderop. Vader Dondinho had een vijftiental vrienden uitgenodigd om met hem de wedstrijd te volgen. Op de radio, want televisie was er toen nog niet.

Er heerste een feestelijke stemming in huize Pelé. Iedereen had wat te eten of drinken meegenomen en net als de rest van het land waren Dondinho en zijn maten ervan overtuigd dat Brazilië de eerste wereldtitel ging winnen. Onder leiding van Pelé’s idool Zizinho speelden de Zuid-Amerikanen geweldig voetbal. Op weg naar de finale werden Zweden en Spanje met 7-1 en 6-1 weggezet. Een jaar eerder was Uruguay nog met 5-1 verslagen.

Pelé volgde de wedstrijd maar half. Hij voetbalde liever zelf. Af en toe glipte hij naar binnen om te horen wat de stand was. Zo leerde hij dat Brazilië pas na rust de 1-0 wist te maken en hoe het daarna vreselijk misging. Uruguay maakte in de 66ste minuut gelijk en scoorde elf minuten voor tijd de winnende goal. De verloren finale van 1950 is nog altijd de allerzwartste bladzijde in de geschiedenis van het Braziliaanse voetbal.

Bol.com

Na afloop zag Pelé voor het eerst zijn vader huilen. “Op een dag win ik de wereldbeker voor jou”, zei hij om hem te troosten.

Lees het hele artikel over de jonge jaren van Pelé in Staantribune #32, te bestellen in de webshop of verkrijgbaar bij een abonnement op Staantribune.

Foto’s: Pro Shots

terug naar overzicht

Lees verder...