Het clublied van FC Volendam

Bijna iedere Nederlandse betaald voetbalclub heeft een officieel clublied, maar over het ontstaan ervan is vaak weinig bekend. Tot nu toe. Het kostte journalist Erik van den Berg maar liefst tien jaar van zijn leven om de herkomst van deze voetballiederen te onderzoeken. Het leverde een schat aan nieuwe verhalen en nooit eerder gepubliceerde foto’s op, die nu zijn gebundeld in het nieuwe Staantribune-boek Uit Volle Borst.

Bol.com

Zo verzon Jan Mühren sr., de vader van de wereldberoemde broers Arnold en Gerrie, het clublied van FC Volendam. Zijn tweelingbroer Pé was jarenlang een van de meest legendarische stadionspeakers die ons land heeft gekend. Een slordige halve eeuw was hij de stadionspeaker van FC Volendam. In die periode miste Pé Mühren slechts twee wedstrijden (beide keren lag hij in het ziekenhuis voor een operatie). Hij werd bekend door de versjes die hij kort voor de wedstrijd opzei. Oude Volendammers zullen ook zijn droge, belerende humor missen.

Supporters slopen de hekken

Toen supporters van FC Utrecht jaren geleden de stadionhekken probeerden te slopen, zou hij door de speakers hebben geroepen: “Jongens, stop daar toch mee, dat hek past toch niet in jullie bus.” Toen supporters van ADO Den Haag hetzelfde probeerden, riep hij: “Jongens, doe dat nou in de buurt van je eigen stad, dan hoef je minder ver te sjouwen.”

Ook fans van Ajax lieten het hekwerk ooit voor wat het was na een verbale tussenkomst van Pé Mühren. Ditmaal riep hij dat ze het hek met rust moesten laten omdat de spelers anders zouden ontsnappen.

Clublied FC Volendam

Bestellen

Uit Volle Borst is een unieke verhalenbundel. Geen encyclopedie, maar vijftien op zichzelf staande verhalen met nieuwe weetjes en originele zijpaden. Boeiende terugblikken op bijna vergeten kampioenschappen. Komische zoektochten naar onvindbare bronnen. Aandoenlijke gesprekken met hoogbejaarde zangers en componisten. En interviews met boegbeelden uit de Nederlandse voetbal- en muziekwereld, zoals Riemer van der Velde, Guus Meeuwis, de familie Mühren en Foppe de Haan.

Over de officiële clubliederen van Feyenoord, PSV, Ajax, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Groningen, FC Volendam, FC Twente, Helmond Sport, NAC, NEC, Roda JC, sc Heerenveen, Sparta, TOP Oss en Willem II.

Bestel tot en met 26 september zonder verzendkosten, alleen in de Staantribune Webshop!

Boekpresentatie

Het boek Uit Volle Borst wordt dinsdag 26 september gepresenteerd in Bar Panenka in Rotterdam. Uiteraard kan schrijver Erik van den Berg dan je aangeschafte exemplaar signeren.
Inloop: vanaf 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Graag van te voren aanmelden svp!

terug naar overzicht

Lees verder...