Het Staantribune Museum: De Aral-foto’s van het WK’66

In het Staantribune Museum wordt regelmatig iets ‘bijgezet’. Heb jij een bijzonder item met een leuk verhaal erbij? Stuur dan een mail mét foto van het voorwerp naar info@staantribune.nl. Deze week: de Aral-foto’s van het WK 1966 van Wim Rongen.

Bol.com

Al sinds mijn jeugd volg ik de Bundesliga op de voet. Dat begon in 1964, toen een antenne op het dak van mijn ouderlijke woning werd gezet. We woonden aan de grens, dus met een antenne kon je de Duitse televisie uitstekend volgen en dus ook Sportschau, elke zaterdagavond om 18.00 uur.

Stadion Rote Erde

Het seizoen 1964-1965 was het tweede jaar van de Bundesliga. 1. FC Köln was het eerste seizoen kampioen geworden. Tweede was Meidericher SV geworden. Een in Duitsland wonende oom ging regelmatig bij die club – het huidige MSV Duisburg ­– kijken, want daar voetbalde Helmut ‘Boss’ Rahn. Werder Bremen, met sterke verdedigers als Josef ‘Sepp’ Piontek en Horst-Dieter Höttges, werd dat tweede seizoen landskampioen. Ook kon ik op tv de Europacupavonturen van Borussia Dortmund, tegen onder meer Internazionale, volgen. Rechtstreeks vanuit Stadion Rote Erde, die naam klonk destijds imponerend en heel ver weg.

WK 1966

Enfin, twee jaar later kon ik ook het WK in Engeland op tv volgen. Het was het eerste wereldkampioenschap dat ik volledig heb gevolgd. In mijn herinnering was het WK in Chili, vier jaar eerder, slechts gedeeltelijk op televisie, maar die hadden we destijds nog niet. Nederland had zich helaas niet weten te plaatsen voor het WK. Oranje werd in een poule met Zwitserland, Noord-Ierland en Albanië slechts derde. De onlangs overleden Eddy Pieters Graafland stond tijdens de zes kwalificatiewedstrijden overigens in het doel.

Aral

In de aanloop naar het WK begon benzinemerk Aral een actie waarbij je Aral-foto’s van de vermoedelijke selectie van West-Duitsland kon sparen. De oudere Staantribune-volger zal het zich misschien nog herinneren. Mijn eerder genoemde oom had een tankstation en voorzag mijn broer en mij van deze Aral-foto’s. Het is nog steeds een prachtig bezit.

Bol.com

De Aral-foto’s werden ingeplakt in een bijbehorend album, twee op een pagina. Het album begint met een uitgebreide inleiding, met onder meer een terugblik op het WK van 1954, dat de Duitsers hadden gewonnen, een terugblik op de kwalificatiewedstrijden en een vooruitblik op het toernooi (“Wellicht maken we een kans”), gevolgd door dertien pagina’s met prachtige kleurenfoto’s van de spelers die vermoedelijk geselecteerd zouden worden voor het WK. Die selectie was gebaseerd op de kwalificatie- en oefenwedstrijden. Daarnaast waren foto’s toegevoegd van spelers die wellicht zouden schitteren op het toernooi: Pelé, Eusébio, Bobby Charlton, Bobby Moore, Gianni Rivera en Luis Suárez.

Van de 25 door Aral verwachte voetballers werden uiteindelijk elf spelers niet geselecteerd, onder wie het jonge talent Günter Netzer van Borussia Mönchengladbach en de ervaren Horst Szymaniak van Tasmania Berlin. Wél opgeroepen werden onder anderen Sepp Maier, Jürgen Grabowski en Helmut Haller. Assistent-trainer bij de West-Duitser was Udo Lattek.

Corona

Een groot aantal spelers is inmiddels overleden. Vorige maand, op 17 april, overleed Norman Hunter aan de gevolgen van het coronavirus. Hunter was jarenlang speler van Leeds United. Hij maakte deel uit van de Engelse selectie voor het WK 1966, net als reservekeeper Peter Bonetti, die een paar dagen eerder was overleden. Bonetti en Hunter speelden overigens geen minuut tijdens het toernooi. In eerste instantie kregen beide spelers daarom geen gouden medaille, maar dat werd in 2009 gecorrigeerd.

Ook de keeper van West-Duitsland tijdens dat toernooi, Hans Tilkowski, overleed begin dit jaar. Dat gebeurde overigens twee weken na het overlijden van Martin Peters van West Ham United, die de doelman tijdens de WK-finale eenmaal had gepasseerd.

Wembley-Tor

De afloop van het WK is bekend. West-Duitsland bereikte de finale, maar verloor die van Engeland. Geoff Hurst scoorde de omstreden 3-2.  Acht spelers, waar onder de pas twintigjarige Franz Beckenbauer, speelden alle wedstrijden. Haller werd met zes doelpunten topscorer bij West-Duitsland, vóór Beckenbauer, die als enige een gele kaart kreeg. Doelman Tilkowski gaf zijn memoires de titel Und ewig fällt das Wembley-Tor.

Bol.com

Heb jij ook een bijzonder voetbalitem met een leuk verhaal erbij voor Het Staantribune Museum? Stuur dan een mail mét foto van het voorwerp naar info@staantribune.nl

terug naar overzicht

Lees verder...