Glossop North End – Widnes [Van Whickham naar Wembley]

Na vier boeken over voetbalsteden is het tijd om mezelf weer eens uit te dagen en hoe doe je dat beter dan met een queeste? Maar wat voor queeste? Ga ik de Heilige Graal vinden met een Monty Pythonesque gezelschap? Een ring vernietigen met een pervers rariteitenkabinet? Of een prinses bevrijden door een draak neer te steken (mijn naam heb ik in ieder geval mee)? Neen, ik kies lafjes voor een voetbalqueeste. Mijn doel is om een seizoen lang de FA Cup te volgen en in ieder van de veertien rondes minstens één wedstrijd te bezoeken. Van Whickham naar Wembley.

Nadat ik de loting van de FA Cup zag, was Glossop North End – Widnes voor mij meteen de eerste keuze. De Hillmen hebben namelijk een grote historie. Glossop is de kleinste stad die ooit een club op het hoogste niveau in Engeland heeft gehad. In 1898 werd het tweede achter Manchester City in de Second Division en dat betekende promotie. Natuurlijk had een club uit een stadje met destijds 22.000 inwoners niets te zoeken tussen de elite. Glossop won slechts vier wedstrijden en degradeerde meteen, maar dat unieke feitje staat nog altijd overeind.

Voetbalstad Buenos Aires

Promotie

De promotie van Glossop North End was heel bijzonder, maar dat had alles te maken met geld. Sprookjes bestaan namelijk niet. Glossop North End had haar successen te danken aan Samuel Hill-Wood, een lokale zakenman. Hill-Wood werd in 1872 geboren in Glossop. Zijn vader was een succesvolle textielbaron en kon daardoor zijn zoon naar het befaamde Eton College sturen. Daar kwam Samuel in contact met sporten zoals voetbal en cricket. Bij terugkomst in Glossop richtte hij meteen een voetbalclub op voor de medewerkers van zijn vaders textielfabriek: Howardtown FC.

Maar Sammy, zoals hij in Glossop bekend stond, wilde meer. Nadat zijn vader stierf, werd hij de eigenaar van de fabriek en was hij steenrijk. Hill-Wood besloot de lokale club Glossop North End over te nemen. Hij pakte het meteen professioneel aan en stelde twee trainers, een secretaris en een scout aan. In 1894 werd Glossop North End een profclub en vier jaar later kreeg de club een uitnodiging om in de Football League te komen spelen, die destijds slechts uit twee divisies bestond.

North End

Hill-Wood kocht enkele goede spelers en het hele dorp stond achter de club. De topper tegen Manchester City trok maar liefst zevenduizend toeschouwers, een derde van alle inwoners. Natuurlijk had Glossop North End een goede ploeg, maar het was alsnog een grote verrassing dat de Hillmen tweede werden in hun debuutseizoen en promoveerden naar het hoogste niveau. De Engelse sportpers raakte niet uitgepraat over het kleine clubje in het Peak District, dat het op ging nemen tegen de giganten uit Manchester, Liverpool, Birmingham en Sheffield. Om verwarring te voorkomen met Preston North End besloot Glossop het suffix ‘North End’ te schrappen. Pas in 1992 werd dat weer toegevoegd.

Glossop degradeerde kansloos en speelde de jaren erna op het tweede niveau. In 1909 bereikten de Hillmen de kwartfinale van de FA Cup, het verste dat de club ooit is gekomen. Het is een van de drie voormalige kwartfinalisten die dit jaar in de allereerste ronde moet starten. Glossop North End heeft een bijzondere band met het toernooi, want een FA Cup-wedstrijd tegen Preston North End in januari 1914 trok maar liefst 10.736 toeschouwers. Dat is nog altijd een record voor de Hillmen.

Het was het laatste hoogtepunt voor de club, want Samuel Hill-Wood was ondertussen politicus geworden en besloot Glossop van de hand te doen. Hij verhuisde naar Londen. Voetbal bleef hem trekken en hij investeerde in Arsenal, waarvan hij in 1927 voorzitter werd. Die club bleef lang in handen van zijn familie en zowel zijn zoon Denis als kleinzoon Peter werden later voorzitter van de Gunners.

In 2009 speelde Glossop North End de finale van de FA Vase, een toernooi voor clubs op het negende en tiende niveau, op Wembley en Peter Hill-Wood bood de Hillmen aan om ter voorbereiding op hun trainingscomplex te trainen. Hill-Wood is in 2018 overleden en de familie heeft geen aandelen meer in de club, maar wat zou het mooi zijn als Arsenal ooit een team naar Glossop stuurt voor een vriendschappelijke wedstrijd.

Word abonnee
terug naar overzicht

Lees verder...