Column: Andere Tijden Sport – Het EK 2020

Presentator Sjoerd van Ramshorst van Andere Tijden Sport: “Dames en heren, rechtstreeks vanuit de oude Kuip: Andere Tijden Sport. In deze uitzending kijken we terug op het Europees Kampioenschap van 2020, overmorgen twintig jaar geleden. Het EK dat niet in de zomer, maar in december werd gespeeld.”

Bol.com

Arno Vermeulen: “Het coronavirus. Dat was heftig. Heel heftig.”

Marcel van Roosmalen, jurylid van De Slimste Mens (opvolger Maarten van Rossem): “Het coronavirus. Dat was wat we nu het eerste mediavirus noemen. Een pittige griep die als een soort pest werd gepresenteerd. De angst voor het virus bleek vele malen besmettelijker dan het virus zelf.”

Vermeulen: “Ik heb me toen enorm gestoord aan mensen die corona wilden bagatelliseren.”

Van Roosmalen: “De paniekpandemie werd verspreid door mobieltjes en laptops, gevoed door voortdurende updates. Hysterie. Het dodenaantal werd door verschillende media op een soort van scorebord bijgehouden. Waar waren die scoreborden toen de stadions in Qatar werden gebouwd?”

Bol.com

Andere Tijden Sport

Vermeulen: “Relativeren was totaal misplaatst. Kom op: er zijn toen voetbalwedstrijden afgelast! Als Koning Voetbal niet doorgaat, weet je dat het loos is.”

Van Roosmalen: “Mensen gingen heel raar doen. Eind maart was er geen pleepapier meer, toen heb ik me afgeveegd met oude Voetbal Internationals. Dat glanzende papier gleed best lekker langs de billen. De columns van Angela de Jong veegden ook lekker weg, al was dat iets mentaals.”

Zucht: “Een collectieve psychose was het. Doden? Ja, er waren duizenden doden. Ik denk nog steeds dat de meeste mensen omkwamen van de stress van al die krantenkoppen…”

Corona Inside

Wilfred Genee: “Iedereen maakte zich bij ons grote zorgen om Jan Boskamp. Maar die vermaakte zich prima met de Russische competitie, die wel gewoon doorging. We hebben toen leuke uitzendingen gemaakt. Hard gelachen om het afscheid van Matthijs van Nieuwkerk bij De Wereld Draait Door. Die ging tijdens de laatste uitzending met tranen in de ogen Charles Aznavour zingen. Vooral René kwam toen niet meer bij…”

Van Roosmalen: “Enig voordeel: Vitesse bleef vijf weken ongeslagen. En het was goed voor het milieu, maar wat dat betreft was het als Theo Janssen die toen corona kreeg, afviel, maar ook razendsnel weer dik werd. Man, in mei was het luchtruim overvol, omdat de mensen nog wilden genieten voor de volgende virusuitbraak…”

Bol.com

Van Ramshorst: “Door het coronavirus wordt er een dikke maand niet gevoetbald. Vanaf half maart tot halverwege april 2020 liggen alle Europese competities, behalve de Russische, stil. Amper twee maanden na de winterstop volgde er een heuse coronastop. Niemand was daar blij mee. Behalve één persoon: Memphis Depay, die in december 2019 zijn beide kruisbanden had afgescheurd.”

Memphis Depay: “Ja, ik was heel happy met die coronastop. Daar was nog ophef over, toen ik daar een grapje over maakte op mijn socialmediakanaal. I love corona, met een bierflesje, van een inmiddels failliet merk. Dat grapje viel niet in goede aarde.”

Van Roosmalen: “De mensen werden gek en verloren hun gevoel voor humor. René van der Gijp die kritiek kreeg omdat hij met een mondkapje bij wat toen Corona Inside heette, ging zitten, op de dag dat… Tja. Vermoeiend, die constante ophef.”

Depay: “Op Instagram deed ik voorkomen of ik het allemaal ging redden, qua revalidatie. Achteraf denk ik dat ik het EK in de zomer toch niet gehaald had. Pas tijdens de Franse bekerfinale halverwege juni pakte ik een paar minuten…”

Van Ramshorst: ‘Het verschuiven van het EK naar december heeft impact, omdat Ronald Koeman in het geheim heeft getekend bij FC Barcelona, met ingang van het seizoen 2020-2021. Koeman is op dat moment, eind februari, in de veronderstelling dat het EK in de zomer zal plaatsvinden, maar in april wordt het toernooi naar december verschoven. En dus moet de KNVB op zoek naar een nieuwe bondscoach.”

Bol.com

Advocaat

Dick Advocaat: “De KNVB wilde eigenlijk Lenin van Ajax. Lenin zei ik, ja. Nee, ik heb geen Alzheimer. Ten Hag droeg toen zo’n maf Lenin-baardje. Ajax verspeelde op de laatste speeldag de titel, waarna de KNVB ging twijfelen. En ik werd met Feyenoord kampioen. Prachtig, stond ik daar op de Coolsingel. Nou, zo cool was ik niet… Kippenvel. Tranen ook, ja. Toen was ik pas 72, waar blijft de tijd? Ik moest op de schouders van Dirk Kuyt en John de Wolf om het publiek te zien, anders kwam ik niet over de reling van het bordes uit.

Omdat ik in die coronastop flinke griep had gekregen, had ik aangekondigd dat ik echt met pensioen zou gaan, voor de zoveelste keer. Maar toen belde de KNVB, drie dagen na de huldiging. Of ik het EK 2020 wilde doen. Met kerst zou ik dan met pensioen gaan.”

Van Ramshorst: “Het EK 2020, alsnog gespeeld in diverse grote Europese steden, waaronder Amsterdam, wordt het toernooi van Memphis Depay en Dick Advocaat.”

Depay: “Ja, ik voelde me goed. Heel goed. Dankzij mijn geloof kwam ik sterker terug van die zware blessure. Ik had een hele goede connection met Dick. Hier, kijk. Ik heb nog een tatoeage laten zetten. I love Advocaat. I love Dick leek me niet zo’n goed idee, haha.”

Advocaat: “Ja, het was fantastisch. In 2004 wilden ze me nog stenigen, na de wissel van Arjen Robben. Nu kreeg ik een standbeeld. Alles pakte goed uit. Wout Weghorst tegen Portugal, cruciale kopbal in blessuretijd. Aan geluk geen gebrek. Jasper Cillessen pakte die penalty, wat ook een soort wonder was. Ja, de mensen moesten lachen, om mijn muts. Het was ineens een zeer koude winter. Maar prachtig. Echt het einde.

Niet voor mij natuurlijk, in februari 2021 kreeg ik alweer een aanbieding. PSV stuurde Roger Schmidt weg. Die bleek totaal niet in Eindhoven te passen… Van Bommel 2.0 noemden ze Schmidt. De Herdgang. Gezellig. Lekker koffiedrinken met Guus. Wacht even: mijn telefoon gaat. Beugelsdijk, de technisch directeur van ADO… Dan weet je het wel. Wat ik ga zeggen? Ja, natuurlijk!”

Van Ramshorst: “En dus wordt Nederland, ruim drie weken nadat Max Verstappen in de naar eind november verplaatste GP van Zandvoort de wereldtitel Formule 1 pakt, Europees kampioen. In de finale scoren Virgil van Dijk en Memphis Depay tegen België. Jasper Cillessen stopte een strafschop. En zo kreeg Nederland een prachtig kerstfeest. Dit was Andere Tijden Sport. Volgende week: Andere Tijden Sport met de nooit verwachte Elfstedentocht van 2 januari 2021, met winnaar Sven Kramer…”

Van Roosmalen: “De Elfstedentocht. Verschrikkelijk was dat. Vooral de weken ervoor, met het Elfstedentochtjournaal. De koorts die toen heerste, was nog veel erger dan tijdens het virus. De dag zelf was ook verschrikkelijk: de hele dag dat hyperactieve commentaar van Erben Wennemars. Toen dacht ik: waar blijft de corona als je corona echt nodig hebt…”

Lees ook: Andere Tijden Sport 2052

terug naar overzicht

Lees verder...