Een beloftenteam op een maandagavond

Ergens in Zeist had iemand een geweldig idee. De eerste divisie is een kweekvijver voor talent, dus we gooien wat extra guppy’s in het water. We vonden er allemaal wat van, vooral dat het oneerlijk was. Dat was nog niet eens mijn grootste ergernis. Ik zag in het competitieprogramma de maandagavonden verschijnen. Maandagavond, de dag in de week die er, net als een beloftenteam, voor spek en bonen bijhangt.

Bol.com

In het seizoen 2013-2014 werd het concept werkelijkheid. Ajax, PSV en FC Twente mochten hun jonge vedettes loslaten in de (toen nog) Jupiler League. Er werden voorwaarden gesteld aan de opstellingen, die zo ingewikkeld waren dat het wedstrijdformulier een wiskundesom werd.

Maandagavond in Enschede

Natuurlijk had ik het kunnen boycotten. Maar een mening houdt het best stand op basis van ervaring. Dus reden we op een druilerige maandagavond naar Enschede voor een wedstrijd tegen een beloftenteam. De Grolsch Veste vormde het decor van de titanenstrijd Jong Twente – FC Dordrecht. De aankondiging had verder niemand doen sidderen, de parkeerplaats was nagenoeg leeg en er moest iemand een deur van het slot halen om ons binnen te laten. Waren we misschien een dag te vroeg?

Via een ingewikkeld gangenstelsel werden we naar een plek geleid waar koffie kon worden gedronken. Subtiele verwijzingen naar de Tukkers in de aankleding deden je beseffen dat dit geen aula van een crematorium was. De verwarring werd nog groter bij het betreden van de tribune. Ik telde hooguit twintig mensen in een stadion met een capaciteit van dertigduizend mensen. Een vacuüm was uit het heelal naar de aarde geslingerd en lag als een mistige deken over de Grolsch Veste.

Maandagavond in Enschede, het had de beginzin van een mistroostig gedicht kunnen zijn. Met poëzie had het weinig te maken, met voetbal ook niet. In stilte keken we naar een stel rennende mannetjes op het veld. Als dit een kweekvijver moest voorstellen, dan had iemand het water weggepompt.

Bol.com

Weerstand

Ik dacht aan de architect van deze voetbalpiramide en aan het verkooppraatje op de website van de KNVB. “De belangrijkste reden om beloftenteams in de voetbalpiramide uit te laten komen, is het creëren van weerstand. Weerstand is goed voor de ontwikkeling van talentvolle spelers.” Dat het niet voor niks een piramide werd genoemd, een graftombe voor het voetbal. Aan de verschillende betekenissen van het woord ‘weerstand’, hadden ze de ironie zelf begrepen?

Het idee werd vast op een maandag gepresenteerd, een druilerige maandag in Zeist. Ook een mooie eerste regel voor een heel naargeestige roman.

Foto header: Pro Shots/Michael Bulder

terug naar overzicht

Lees verder...