Andere Tijden Sport 2052

Pieter de Waard voerde de afgelopen maanden verfrissend campagne om KNVB-preses te worden. Met succes, samen met Just Spee is de flamboyante Telstar-voorzitter op 27 mei kandidaat om Michael van Praag op te volgen. Ik vind het wel jammer dat ik De Waard over een cruciaal punt niet heb gehoord: het WK. Had ik wel iets voor hem gevonden, om daar iets gewaagds over te zeggen. Het WK 2022 wordt georganiseerd in en door Qatar. De FIFA – op papier in dienst van het voetbal – heeft het toernooi verkocht aan de hoogste bieder, onderhands en frauduleus. Toch zou ik een trotse Nederlander zijn als wij dit WK weigeren. Alleen al om de aflevering van Andere Tijden Sport in 2052.

Bol.com

Deze misdaad is al openlijk erkend, maar in plaats van Qatar te straffen, wordt de oliestaat beloond. Het WK gaat gewoon door en de wereld staat er een beetje (olie)dom bij te kijken. Alsof Lance Armstrong zijn gele truien gewoon mag houden. Alsof de scheidsrechter een VAR-moment terugdraait en tevreden knikt: “Het was inderdaad een schwalbe. Toch geef ik een penalty, want deze wedstrijd is keihard verkocht.” De benadeelde partij loopt vervolgens niet van het veld, maar legt zich neer bij het onrecht en beperkt zich tot een ”jammer, maar ik snap dat zo’n omgekochte scheidsrechter voor het geld kiest, zouden wij ook doen”.

Fair Play

De boodschap van de FIFA, op papier voor Fair Play, luidt dus: wij belonen valsspelen. Schijt aan de wil van het volk. Wie betaalt bepaalt. In plaats van het WK naar de mensen te brengen, is het volksfeest van het volk weg geëxporteerd. Naar een snikhete woestijn waar (op wat vermogende expats na) niemand woont en niks groeit. En dan is de boel ook nog eens – pas ver na de toewijzing – verschoven naar een bizar deel van de kalender (de late herfst).

Voor het steenrijke Qatar is het WK een verdorven hebbedingetje. Zoals het eerder van het WK wielrennen een wedstrijd zonder publiek maakte. Het is nu wachten tot het zandland de verzameling compleet wil hebben en ook een WK Schaatsen koopt (hoewel kaapt een beter woord is, kopen is kapen), georganiseerd in een voor eenmalig gebruik gebouwde peperdure koelbox. Je krijgt het idee dat die Qatarezen uit verveling op van alles bieden, puur om te kijken hoe ver mensen gaan voor geld (“Ongelooflijk, Nasser, zelfs het WK voetbal is te koop! De voetballerij kruipt voor onze oliedollars!”).

Het toernooi in the middle of nowhere duurt in 2022 slechts 28 dagen. Het kortste, meest haastig afgewerkte WK sinds 44 jaar. In zo’n van alle logica gespeend toernooi wil de FIFA ook nog eens 16 extra deelnemers proppen. De FIFA ontkent dat het van het WK een megastal wil maken waarin maximale uitmelking mogelijk is. Men beweert dat het zo min mogelijk landen wil uitsluiten van het mondiale feestje.

Bol.com

Knieval

In het clubvoetbal zijn er na wat schoorvoetende protesten al zoveel commercieknievallen gemaakt, dat mensen moedeloos geworden zijn. Althans, dat zou de heersende apathie verklaren. Immers: ik heb nog nul boycotten geteld. Dit WK, waar ook nog eens bloed aan kleeft vanwege de stadiondoden, is geen knieval voor de commercie. Maar een diepe buiging, een onderdanige fellatio. Geld is god. Niet alleen de FIFA, ook spelers en supporters dienen deze almachtige god, blijkbaar.

De FIFA hoort er voor het voetbal te zijn, niet om wat foute figuren rijk te maken. Dat heet corruptie. Geen nieuws, maar een WK in Qatar doorbreekt schaamteloos nieuwe grenzen. Voorheen hield de FIFA nog de schijn op, deed het zich voor als een liefdadigheidsinstelling die het voetbal gebruikt om de wereld te verenigen, om racisme en homofobie uit te bannen. Zo legt de FIFA Qatar 2022 ook uit. Het WK is van iedereen en moet overal worden gespeeld, dus ook in het Midden Oosten. Emancipatiebeleid op continentaal niveau. Wie weet komt er ook een WK voor vrouwen in het Midden Oosten, al moeten Miedema en co dan wel door Nike worden gesluierd.

Lang heb ik tevergeefs gewacht op de verklaring van Lionel Messi: “Ja, het is mijn laatste kans om een WK te winnen. Maar dit toernooi klopt van geen kant. Ik ga niet midden in een seizoen naar Qatar om daar het meest door geld verminkte WK ooit te voetballen. Hoewel de FIFA graag voor pooier speelt, weiger ik een hoer te zijn. Met alle respect voor hoeren, want die respecteer ik meer dan pooiers. Hopelijk volgen meer spelers mijn voorbeeld en kunnen we de tijd nog terugdraaien. Want wees eerlijk: wij kunnen zonder de FIFA, maar de FIFA niet zonder ons. Hoe moeilijk kan het zijn om een nieuwe voetbalbond op te richten en te laten zien wie de baas is?”

Andere Tijden Sport

Het blijft gissen waarom het WK nauwelijks voer voor debat is. Misschien zien mensen in de FIFA een lekkere pizzeria en niet de criminele kelder daaronder. Misschien beschouwen velen de genomen beslissing als onherroepelijk. Of misschien vinden mensen Qatar 2022 toch nog een ver-van-mijn-bed-show, leven wij nog in de waan van de dag. Wellicht vindt de zwijgende meerderheid het juist prachtig: een woestijn-WK, in de herfst, weer eens wat anders. Misschien heb ik het mis en voel ik me daarom een roepende in en over de woestijn.

Toch zou ik een trotse Nederlander zijn als wij dit WK weigeren. Alleen al om de aflevering van Andere Tijden Sport in 2052. Bondscoach Matthijs de Ligt, met naast zich zijn assistent Frenkie de Jong: “Messi en Argentinië wonnen dat waardeloze WK, maar wij voelden ons thuis voor de buis toch een beetje wereldkampioen.” De Jong, lachend: “Natuurlijk was het WK 2026 winnen mooier, maar het statement dat wij in 2022 maakten, stemt me nog steeds trots. In 2022 hebben wij Nederlanders het voetbal pas echt veranderd.”

Bol.com

Foto header: Pro Shots/Stanley Gontha

terug naar overzicht

Lees verder...