AFC Sudbury – Colchester United [Van Wickham naar Wembley]

Na vier boeken over voetbalsteden is het tijd om mezelf weer eens uit te dagen en hoe doe je dat beter dan met een queeste? Maar wat voor queeste? Ga ik de Heilige Graal vinden met een Monty Python-esque gezelschap? Een ring vernietigen met een pervers rariteitenkabinet? Of een prinses bevrijden door een draak neer te steken (mijn naam heb ik in ieder geval mee)? Neen, ik kies lafjes voor een voetbalqueeste. Mijn doel is om een seizoen lang de FA Cup te volgen en in ieder van de veertien rondes minstens één wedstrijd te bezoeken. Van Whickham naar Wembley.

De droom van veel clubs die op het zevende en achtste niveau spelen, is het bereiken van de First Round Proper. Dit jaar was AFC Sudbury de enige achtstedivisionist die dat lukte. AFC Sudbury werd er rijkelijk voor beloond, want de lokale profclub Colchester United rolde uit de koker.

Wekenlang was het dorp in de ban van de bekerwedstrijd tussen AFC Sudbury en Colchester United. Een klassiek geval van cup fever. Straten werden versierd in de clubkleuren, het standbeeld van Thomas Gainsborough op het centrale plein kreeg een Sudbury-sjaal om en in de lokale pub kon je een Sudbury-cocktail bestellen.

De club had hun stadion makkelijk drie keer kunnen uitverkopen, maar mocht helaas maar tweeduizend mensen toelaten. De profs uit Colchester hadden geen enkele moeite met de amateurs en wonnen met 0-4, maar geen mens in Sudbury zal daar echt om malen.

terug naar overzicht

Lees verder...