Na vier boeken over voetbalsteden is het tijd om mezelf weer eens uit te dagen. En hoe doe je dat beter dan met een queeste. Maar wat voor queeste? Ga ik de Heilige Graal vinden met een Monty Python-esque gezelschap? Een ring vernietigen met een pervers rariteitenkabinet? Of een prinses bevrijden door een draak neer te steken (mijn naam heb ik in ieder geval mee)? Neen, ik kies lafjes voor een voetbalqueeste. Mijn doel is om een seizoen lang de FA Cup te volgen en in ieder van de veertien rondes minstens één wedstrijd te bezoeken. Van Whickham naar Wembley.

Tot nu toe is het mij steeds gelukt om tickets te regelen voor alle wedstrijden die ik wilde bezoeken in de FA Cup. Soms had ik de hulp van de clubs nodig omdat het echt niet anders mogelijk was, zoals bij Sudbury en Buxton. Andere keren moest ik een paar keer booking history lenen om aan kaarten te komen. Dit omdat zowel Bolton Wanderers, Rotherham United als Nottingham Forest bang waren dat er uitsupporters op de thuisvakken zouden zitten.

Maar er gaat een keer komen dat het niet lukt en dat leek het geval te worden bij Swindon Town – Manchester City. Ik probeerde het via de persafdeling en enkele supporters die ik ken, maar alle wegen liepen dood. Ondanks veel geklaag van de Swindon-supporters over de ticketprijzen, waren de kaarten in een vloek en een zucht weg. Balen, want deze wedstrijd was op een vrijdagavond en op zaterdag zou ik naar Yeovil Town gaan, dat in de buurt ligt. Het was een perfecte combinatie geweest.

Ik was vrijdag al onderweg naar Yeovil, omdat het meer dan zeven uur rijden is vanuit mijn woonplaats in Schotland. Mijn plan was om een non-Leaguewedstrijd mee te pakken die avond, totdat ik rond een uur of vijf ineens een berichtje kreeg van een Nederlandse City-supporter, dat hij iemand had gevonden die kaarten voor het uitvak over had. Voor de kostprijs nog wel. Snel stuurde ik de snelweg af en ging ik binnendoor naar Swindon, in de hoop niet gescamd te worden.

De man met de extra tickets bleek inderdaad te bestaan en voor dertig pond zat ik in het onoverdekte uitvak van Swindon Town. Ik hoopte nog op een flinke regenbui om het helemaal af te maken, maar het bleef droog. Je kunt niet alles hebben.

Het was zo’n avond waarop iedereen tevreden was. City won simpel met 1-4, dus in het uitvak was het feest. Maar ook de Robins waren blij. In juni 2021 stond hun club op de rand van een faillissement en werden ze net op tijd overgenomen. Een halfjaar later zien ze Bernando Silva, Kevin De Bruyne, Gabriel Jesus en İlkay Gündoğan in een totaal uitverkochte County Ground spelen, en leeft hun club weer.