Bolton Wanderers – Stockport County [Van Whickham naar Wembley]

Na vier boeken over voetbalsteden is het tijd om mezelf weer eens uit te dagen en hoe doe je dat beter dan met een queeste? Maar wat voor queeste? Ga ik de Heilige Graal vinden met een Monty Python-esque gezelschap? Een ring vernietigen met een pervers rariteitenkabinet? Of een prinses bevrijden door een draak neer te steken (mijn naam heb ik in ieder geval mee)? Neen, ik kies lafjes voor een voetbalqueeste. Mijn doel is om een seizoen lang de FA Cup te volgen en in ieder van de veertien rondes minstens één wedstrijd te bezoeken. Van Whickham naar Wembley.

Als ik puur als groundhopper een wedstrijd had mogen kiezen, was ik deze dag voor Stratford Town – Shrewsbury Town gegaan. De Bards tegen de Shrews is een typische FA Cup-wedstrijd tussen David en Goliath in de stad van William Shakespeare. De toneelschrijver schreef ooit het stuk The Taming of the Shrew en dat had ik er mooi in kunnen verwerken. Maar deze wedstrijd had te veel op AFC Sudbury – Colchester United geleken en daar zitten jullie als lezers niet op te wachten. Dus werd het ter afwisseling Bolton Wanderers – Stockport County.

Op het eerste oog een saaie wedstrijd, maar de Trotters hebben een grote FA Cup-geschiedenis en wonnen de beker vier keer, waaronder driemaal in de jaren twintig. De gewonnen finales in 1923, 1926 en 1929 leverden de club zelfs de bijnaam The 369’s op, al is die al decennia geleden in onbruik geraakt.

Een ander pluspunt van deze wedstrijd was tegenstander Stockport County. Die club kreeg vijfduizend kaarten en die waren in een vloek en een zucht weg. Het leverde een topsfeer op die ik zelden heb meegemaakt. De wedstrijd zelf was ook heerlijk om te volgen. Het werd na negentig minuten voetbal in een verschroeiend tempo 2-2 en dat betekende een replay.

Die wilde ik graag bezoeken, maar omdat ik op dat moment in Nederland zat, moest ik die aan mij voorbij laten gaan. Gelukkig werd het duel uitgezonden op tv en ik zag een klassieker die in 5-3 eindigde. Er volgde een pitch invasion en de cornervlag werd gestolen.

De FA Cup leeft nog altijd, vooral in de lagere divisies.

terug naar overzicht

Lees verder...