Het had te maken met Joop Lankhaar. Hij speelde voor Racing Mechelen, liet daar een onuitwisbare indruk achter en nam jaren later bij Dordrecht afscheid van het betaald voetbal. Voor Racing Mechelen-supporters was het de gelegenheid om de andere groen-witten, FC Dordrecht, in Nederland te bezoeken.

Het groeide uit tot een vriendschap tussen Racing Mechelen en FC Dordrecht die al zeker twintig jaar standhoudt. Niemand kijkt vreemd op wanneer er Vlaams wordt gesproken op de Krommedijk. Andersom is niemand verrast door de harde Nederlandse tongval in het Oscar Vankesbeeckstadion. De taal van het groen-witte clubhart spreekt voor zich.

Ik zal het eerlijk toegeven, ik ben pas later in de vriendschap ingestapt. De verhalen die ik erover hoorde vond ik amusant, maar het leek me vooral iets voor anderen. Achteraf kan ik mezelf wel voor de kop slaan, zo heb ik mezelf jaren van puur geluk onthouden. Want het is puur geluk, een bezoek aan onze vrienden.

Oscar Vankesbeeckstadion

Ten eerste, de ligging van het stadion achter een gigantische grauwe (want Belgische) flat. Ten tweede, de ingang waar de letters KRCM op je neerkijken als grote vriendelijke reuzen. Ten derde, de hoofdtribune waar voetbal, kunst en geschiedenis samenkomen. Ten vierde het publiek. Ze zijn er in alle smaken, maar vooral bijzonder hartelijk zodra het duidelijk is dat je uit Dordrecht komt. Dat maak je ook niet overal mee. Het liefst sta ik, net als bij Dordt, achter het doel. Zo heb je het veld en de hoofdtribune in één oogopslag, alsof je naar het mooiste schilderij ter wereld kijkt.

Mijn laatste voetbalwedstrijd voordat er een wereldwijde griep uitbrak, was een wedstrijd van De Racing. De supporter voor me met een ietwat verstandelijke specialiteit had de grootste lol om de keeper van de tegenstander. “Hé giraf, ge bent een giraaffff!” Geen idee waarom die vergelijking werd gemaakt, maar het klonk zoveel vriendelijker dan de woorden die ik kende voor keepers van de tegenstander.

De wedstrijd was niet echt spannend, maar FC Wezel Sport werd met 2-1 verslagen. Achteraf was het de promotiewedstrijd. De competitie werd diezelfde week net als de rest van de wereld stilgelegd en Racing stond hoog genoeg om een niveau te stijgen.

Dit seizoen speelt Racing Mechelen derde afdeling B, het vijfde niveau van de Belgische competitie. KVV Weerstand Koersel, KFC Muizen, Eendracht Termien, KFC Zwarte Leeuw, het wedstrijdprogramma leest als een gedicht van Jules Deelder.

Die Joop Lankhaar, hij moest eens weten wat hij teweeg heeft gebracht.